https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-vyhraly-soudni-spor-o-kaceni-drevin-v-brne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země vyhrály soudní spor o kácení dřevin na nádraží v Brně

16.5.2019 11:20 (Ekolist.cz)
dvanáct let probíhá s brněnskými úřady složitá diskuse o to, kolik se má vysadit nových dřevin za ty vykácené v roce 2007 při přestavbě brněnského nádraží.
dvanáct let probíhá s brněnskými úřady složitá diskuse o to, kolik se má vysadit nových dřevin za ty vykácené v roce 2007 při přestavbě brněnského nádraží.
Ekologická organizace Děti Země uspěla se správní žalobou kvůli náhradní výsadbě dřevin jako kompenzaci za vykácení 476 kusů dřevin rostoucích na ploše současného odstavného nádraží. Dřeviny byly vykáceny v roce 2007, nádraží bylo dostavěné v květnu 2010. Krajský soud v Brně uznal námitku, že kompenzací za vykácení dřevin není výsadba 50 kusů okrasných travin. Dosud bylo vysázeno 358 kusů dřevin, což je podle Dětí Země málo.
 

„Již dvanáct let probíhá s brněnskými úřady složitá diskuse o to, kolik se má vysadit nových dřevin. Nyní nám dal soud potřetí za pravdu, že se opět rozhodlo nezákonně, neboť za vykácené dřeviny nelze uložit výsadbu okrasných travin. Doufáme proto, že budou nahrazeny stejným počtem místně původních dřevin a přidá se k nim ještě třeba sto dvacet dalších dřevin,“ vysvětluje předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Úředníci úřadu městské části Brno-jih v říjnu 2007 neuložili žádnou věrohodnou náhradní výsadbu, v srpnu 2009 tvrdili, že když krajský soud v lednu 2009 zrušil rozhodnutí o kácení až po jejich vykácení, tak se řízení zastavuje, v prosinci 2012 uložili vysadit 916 kusů dřevin a 50 kusů travin, v červnu 2013 se toto množství zvýšilo na celkových 1.246 kusů, v říjnu 2013 se snížilo na 838 kusů a v říjnu 2016 to tak zůstalo.

„Tento brněnský případ bohužel otřesným způsobem dokládá, jak je velmi obtížné prosadit přiměřenou náhradní výsadbu za kácení dřevin, které nějaké stavbě „překážejí“, neboť každý se spíše chlubí tím, že nějaký strom vysadil, než že ho zachránil před jeho likvidací nebo zajistil za něho kvalitní výsadbu aspoň dvou až tří nových stromů. Přitom právě ve městě stromy chybějí, přestože ho nejúčinněji chladí,“ říká dále Patrik.

Podle něho jde o bizarní řízení, neboť státní investor Správa železniční dopravní cesty se brání zajistit přiměřenou výsadbu za vykácené dřeviny v ekologické hodnotě téměř 11 miliónů korun a úřady mu v tom ještě pomáhají opakovaným porušováním zákona. Děti Země od září 2007 žádají vysadit aspoň třikrát více dřevin, než se kácelo, tj. 1428 kusů, což úřady odmítají.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist