https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-dotaci-z-eu-obnovi-vedci-na-jihu-moravy-506-hektaru-chranenych-mokradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci obnoví na jihu Moravy 506 hektarů chráněných mokřadů

17.12.2023 01:01 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z pracovní skupiny ENVIROP z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity získali dotaci z evropského programu LIFE na obnovu zanikajících chráněných mokřadů na jižní Moravě. Vedoucí týmu Marie Kotasová Adámková doplnila, že celkové náklady na obnovu 506 hektarů mokřadu jsou 4,47 milionu eur, tedy asi 115,4 milionu korun. Dotace pokryje 3,2 milionu eur, v přepočtu tedy 77,9 milionu korun.
 

"Přítomnost mokřadů v krajině pomáhá zmírnit nepříznivé dopady vysokých teplot, sucha, i přemnožení škůdců. Mokřady zadržují a čistí vodu, ochlazují své okolí, zmírňují následky přívalových srážek nebo naopak sucha, poskytují domov mnoha druhům rostlin a živočichů," uvedla Kotasová Adámková.

Mokřady měly v minulosti místo i v tradiční zemědělské krajině jižní Moravy, v průběhu minulého století ale s vytvářením velkých jednolitých lánů polí jejich funkce upadala.

I když jsou v současnosti mokřady často zahrnuté do chráněných území, většina z nich není v dobrém stavu. Přitéká do nich voda velmi bohatá na živiny, což vyhovuje expanzivním a invazním druhům rostlin, kterými pak mokřady nekontrolovaně zarůstají. Postupně se stávají druhově chudou, neprostupnou džunglí a přestávají plnit svou funkci v krajině.

Projekt týmu ENVIROP zahrnuje podrobnou analýzu stavu mokřadů i konkrétní opatření, která pomohou odstranit invazivní rostliny, zlepšit kvalitu vody a obnovit mozaiku různých stanovišť.

"Tento projekt nám umožní ověřit a rozšířit inovativní postupy v ochraně přírody, vytvořit příklady dobré praxe a přenést je na evropskou úroveň. Díky zapojení specialistů z Ústavu botaniky a zoologie bude dopad projektu na biodiverzitu a populace chráněných druhů doložen expertními daty. Z dlouhodobého hlediska projekt zapadá do strategie ústavu propojovat nejnovější vědecké poznatky s praktickou ochranou přírody," uvedl Milan Chytrý, ředitel Ústavu botaniky a zoologie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

17.12.2023 11:51
pecka by byla, kdyby se na Moravě podařilo obnovit Kobylské a Čejčské jezero...specifikum bylo, že byla slaná.
https://botany.cz/cs/kobylske-jezero/
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.12.2023 16:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Trochu už je obnovené, viz biocentrum Ostrůvek. Malý kousek je taky u Terezína. No ale návrat slanomilné květeny...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.12.2023 12:02
Proč jenom vědci !
Kde jsou u toho zelený, co !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.12.2023 15:38 Reaguje na smějící se bestie
Nepruďte. Nemají chudáci čas. Připravují se na další demonstraci.
Odpovědět
Anyr

Anyr

18.12.2023 01:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já bych tam nahnal povinně důchodce a skorodůchodce. A kdo nemůže chodit, ať se plazí. Na výplatu současných důchodů si nevydělali hvězdy ani omylem, za to do všeho kafrat, všechno vědět nejlépe a všechny urážet, to jim jde - hlavně, když u toho ideálně sedí doma na prdeli, a tu zničenou zemi po nich ať napraví jiní. Ještě jim u toho ideálně plivat do tváře, že?
Seřezat to, pak znovu seřezat - což je ovšem jejich oblíbená škola života - a pak nahnat na veřejné práce!
A uvědomte si, kdo vás živí, na úkor vlastní budoucnosti :///
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.12.2023 08:12 Reaguje na Anyr
To, že jsi hloupý, jsem věděl. Ale že jsi tak blbý až to bučí, to jsem netušil. A nechceš ty důchodce přímo nahnat ke zdi a postřílet, aby neujídali ze společného talíře?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.12.2023 08:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nevšímejte si takového dříče, který se vrátil v 1.48 z mejdanu, je ještě v rauši a v 5.00 bude vstávat do práce v nějaké továrně. Pochybuji, že
by to zvládl, ale hlavně že důchodcům ON vydělává na důchody. Ještě štěstí, že vystupuje pouze pod přezdívkou, protože číst to jeho rodiče, tak budou zpytovat svědomí, zda ta chvilka rozkoše stála za takové individuum.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.12.2023 09:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Taky si říkám, že jeho rodiče tehdy měli jít radši do kina.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.12.2023 15:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Nechte torola trolem. já na mokřady ČSO (Kosteliska, Bludov) přispívám i z důchodu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.12.2023 09:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to provokatér z rozvrácené rodiny.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.12.2023 15:52 Reaguje na Jarka O.
Asi nechodil do školy a neměl češtinu:
”Až se tobě bude třásti ruka,
koryto ti synek udělá!”
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.12.2023 09:27 Reaguje na Anyr
Důchodci bažiny nechtějí,tak hloupí nejsou, vy důchodcofobe! Stavte si je sám.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist