https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dilli-a-peking-zahalil-smog-viditelnost-v-obou-mestech-klesla-na-minimum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dillí a Peking zahalil smog, viditelnost v obou městech klesla na minimum

5.11.2021 14:21 | DILLÍ/PEKING (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ovzduší v indické metropoli Dillí se zhoršilo na kritickou úroveň poté, co obyvatelé města ve čtvrtek večer slavili odpalováním petard a ohňostrojů hinduistický svátek díválí. Dnes ráno město halil hustý oblak smogu a obyvatelé si stěžovali, že je pálí oči a v krku, napsal zpravodajský server BBC News. Své první varování před znečištěním ovzduší pro nynější chladnou sezonu dnes vydala i čínská metropole Peking a některé tamní továrny a staveniště proto musely přerušit svou činnost. V částech čínského hlavního města klesla kvůli smogu viditelnost na méně než 200 metrů, což si vynutilo uzavírku několika dálnic, informovala agentura Reuters.
 

V Dillí hinduisté slavili ve čtvrtek svátek světel díválí a mnoho lidí podle médií neuposlechlo zákazu odpalování petard, které je s oslavami tradičně spojeno. Indická metropole, kde žije 20 milionů lidí, je nejvíce znečištěným městem světa, k čemuž přispívají emise z dopravy a průmyslu. Kvalita ovzduší se navíc pravidelně zhoršuje s příchodem podzimu kvůli pálení zemědělských zbytků na polích v okolí města.

Podle listu The Indian Express dnes koncentrace miniaturních prachových částic v některých čtvrtích indické metropole přesahovala 1000 mikrogramů na metr krychlových. Na stadionu Džaváharlála Néhrúa například naměřili ve čtvrtek ve 20:00 místního času koncentraci 389 mikrogramů na metr krychlový a dnes v 01:00 místního času 1553 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom považuje za bezpečnou maximální hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový během jednoho dne.

Špatná viditelnost v Dillí přispěla podle indické televize NDTV ke srážce šesti aut na dálnici, při níž utrpělo několik lidí zranění. Indické úřady uvedly, že kvalita vzduchu ve městě se do nedělního večera zlepší jen lehce.

Průmyslová oblast zahrnující města Peking a Tchien-ťin a provincii Che-pej na východě Číny rovněž během podzimní a zimní sezony často trpí smogem, zvlášť za bezvětří. Podle meteorologů by ale přes víkend měla do regionu přijít studená vlna ze Sibiře, která podle očekávání smog rozptýlí. Dnes koncentrace miniaturních prachových částic v Pekingu dosahovala podle tamního amerického velvyslanectví 234 mikrogramů na metr krychlových.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 15:36
Strávil jsem v Dílí opakovamně pár dní a ten smog je tam pořád a dost děsivý. Něco podobného jsem zažil jen za komára v Ostravě a v Severních Čechách (Lovosice).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.11.2021 09:00
Tak tady by byl k mání první smyslný krok ke snížení znečištění ovzduší. Celosvětový zákaz zábavné pyrotechniky. Zákaz odpalování těch rachejtlí a ohňostrojů. Kdo je proti?
No a pane Hanzl. Již u nás v devadesátých letech bylo období kdy se začaly propagovat elektrické přímotopy. Na vesnicích i mestech zvlášť v době inverze by to byla paráda. No a kdo, odmítáním jádra do toho tenkrát hodil ty pomyslné vidle? Stačilo jediné. Udržet slibovanou cenu elektrické energie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 19:49 Reaguje na Jarek Schindler
Ony "se nepropagovaly", to byly nesmyslné řeči někoho z vlády (nevím už, kdo to byl) jenže to byl jen takový výstřel do tmy a nemělo to žádnou návaznost. Kdo na to skočil musel být ducha mdlého.
Ty ohňostroje jsou skutečně svinstvo, jen si dokážu představit ten hysterický jekot ropáků, kdyby to EU zakázala.
"Buzerace z Bruseli, okamžitě vystoupit"!!
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.11.2021 06:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak člověk ducha mdlého musí být každý kdo skočí na dnes propagované ekošílenosti . Nejhorší na tom ale je, pokud ji pak sám propaguje. Že, pane Hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:39 Reaguje na Jarek Schindler
Pokud někdo o klimatologii a klimatu ví aspoň základní pojmy, je mu jasné, že pojem "ekošílenství" si vymasleli ropáci.
Aby jim to neohrožovalo kšefty s ropou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist