https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dilli-kvuli-smogu-zavrelo-zakladni-skoly-na-dalsi-tyden
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dillí kvůli smogu zavřelo základní školy na další týden

6.11.2023 10:23 | DILLÍ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Indická metropole Dillí kvůli nepolevujícímu znečištění ovzduší o týden prodloužila uzavření základních škol. Děti se do nich nevrátí před 10. listopadem. Vedení středních škol si může samo zvolit, zda upřednostní distanční výuku nebo zůstane u prezenční, napsala agentura AFP.
 

Dillí patří k městům s nejhorším ovzduším na světě, situace se navíc vždy na podzim ještě zhorší. Znečištění v hlavním městě Indie způsobují především automobily a průmyslové emise, ale i prach ze stavenišť a dým vznikající při spalování odpadků a zbytků zemědělských plodin na polích v sousedních státech. Smog tu má podle AFP každoročně na svědomí statisíce předčasných úmrtí.

Podle listu Hindustan Times vyhlásily úřady pro základní školy v indickém hlavním městě volno tento týden, oznámily jeho prodloužení.

Dillí s 30 miliony obyvatel bylo o víkendu podle ukazatelů specializované společnosti IQAir nejznečištěnějším městem na světě. Hladina mikročástic v ovzduší, které jsou tak malé, že mohou proniknout do krve, dosáhla téměř dvacetinásobku maximální úrovně stanovené Světovou zdravotnickou organizací. V první desítce světových měst s nejhorším kvalitou vzduchu výrazně převažují ta asijská, na devátém a desátém místě jsou americká města Chicago a Detroit.

Dnes se má v Dillí hrát kriketový zápas mistrovství světa mezi týmy Srí Lanky a Bangladéše. Ani jeden z národních týmů ale v posledních dnech netrénoval kvůli obavám o zdraví svých hráčů kvůli smogu, píše AFP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Petr Hariprasad Hajič

7.11.2023 16:08
Indie podepsala a ratifikovala Pařížskou dohodu a má národní plán dekarbonizace. Premiér Naréndra Modí nedávno vyhlásil (v srpnu), že pět vybraných států přejde přednostně na bezemisní zdroje. Loni se rozjela výroba levnějších Na-ion akululátorů pro pohon BEV. V prodeji už jsou jak eletrická auta, tak i motocykly s těmito akumulátory. Staví se hodně FVE. Nevím, jak dlouho to bude trvat, ale Indie se opravdu hodně snaží, aby tento neblahý trend zvrátila.
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.11.2023 00:51
Tohle jsou emise, které má smysl řešit - a ne ten "boj s CO2", který provozují evropští Zelení Khmerové.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist