https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dilli-zahalil-oblak-smogu-obyvatele-zadaji-uzavreni-skol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dillí zahalil oblak smogu, obyvatelé žádají uzavření škol

3.11.2022 16:21 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvalita ovzduší v Dillí klesla na kritickou úroveň, což vyvolalo výzvy občanů k uzavření škol. Dvacet milionů obyvatel indické metropole dýchá v podstatě kouř, napsala agentura Reuters.
 

Celkový oficiální index kvality ovzduší (AQI), který měří hladinu všech hlavních znečišťujících látek, překročil na mnoha místech indické metropole hodnotu 450. Hodnoty vyšší než 400 působí potíže i zdravým lidem a mají vážné dopady na ty, kdo trpí nějakými nemocemi, uvedla indická federální vláda.

V některých částech Dillí přesáhl index kvality ovzduší hranici 800, vyplývá podle agentury Reuters z údajů dillíské komise pro kontrolu znečištění.

Znečištění v hlavním městě Indie způsobují především automobily a průmyslové emise, ale i prach ze stavenišť a dým vznikající při spalování odpadků a zbytků zemědělských plodin na polích v sousedních státech.

"Znečištění ovzduší v Dillí se rovná zločinu proti lidskosti," napsal na twitteru podnikatel a publicista Suhel Séth.

Rodiče i aktivisté na sociálních sítích požadovali uzavření škol. "Není normální dýchat vzduch s indexem přesahujícím hodnotu 500, zvlášť ne pro naše děti, mezi nimiž už teď má třetina nějaké plicní potíže," uvedl na twitteru ekologický aktivista Vimlendu Džha.

Úřady v Dillí tento týden kvůli znečištění ovzduší zastavily stavební a demoliční práce a vyzvaly obyvatele, aby co nejvíce pracovali z domova, sdíleli cesty autem a omezili používání uhlí a palivového dřeva v domácnostech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

3.11.2022 16:45
To je komické. Místo aby požadovali s tím dýmáním přestat, tak žádají zavřít školy. To určitě pomůže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2022 18:32 Reaguje na Petr
Tm je příšerný smog pořád. Nikde jinde jsem to nezažil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist