https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divize-firmy-harley-davidson-pro-vyrobu-elektrickych-motocyklu-vstoupi-na-burzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divize firmy Harley-Davidson pro výrobu elektrických motocyklů vstoupí na burzu

14.12.2021 01:00 (ČTK)
Zdroj | Piqsels
Divize americké společnosti Harley-Davidson pro výrobu elektrických motocyklů LiveWire vstoupí na burzu. Učiní tak prostřednictvím fúze s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. Transakce divizi ohodnocuje na 1,77 miliardy dolarů (zhruba 40 miliard Kč), oznámil Harley-Davidson.

 

LiveWire se spojí s firmou AEA-Bridges Impact Corp (ABIC), s jejímiž akciemi se už na burze obchoduje. ABIC patří mezi společnosti typu SPAC (Special Purpose Acquisition Companies), což jsou prázdné firmy založené pouze pro účely akvizice. Tyto firmy obvykle nejprve vydají akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledají vhodný cíl k převzetí. Pro ten pak znamená spojení s firmou SPAC rychlou a jednoduchou cestu na burzu.

"Oznámení je historickým milníkem. LiveWire se stane prvním veřejně obchodovaným výrobcem elektrických motocyklů v USA," uvedl šéf společnosti Harley-Davidson Jochen Zeitz.

Dokončení transakce se očekává v první polovině příštího roku. Předpokládá se, že s akciemi sloučeného podniku se bude na newyorské burze obchodovat pod symbolem LVW. LiveWire díky transakci získá 545 milionů dolarů na financování svého strategického plánu, který zahrnuje investice do nových produktů a posílení globální výrobní a distribuční sítě. Harley-Davidson si v divizi ponechá podíl kolem 74 procent.

Harley-Davidson se tak stává další z řady firem, které se v poslední době snaží využít růstu zájmu investorů o dopravní prostředky s elektrickým pohonem. V listopadu například americký výrobce elektromobilů Rivian prodejem akcií v primární veřejné nabídce získal 11,9 miliardy dolarů a jeho tržní hodnota při debutu na burze překonala 100 miliard dolarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

14.12.2021 16:21
Nevím,nevím jak jím ty elektro-motorky pujdou na odbyt a jaká bude jejich prodejnost.Myslím,že každý má spojeného harleye s bublaním jeho velkoobjemového,nízkootačkového,čtyřtaktního motoru.Ten k tomu patří jako pr..l na hrnec.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2021 15:14 Reaguje na karel krasensky
Prodejnost je známá. Je mizerná.
Proto to taky chtějí vyšoupnout mimo vlastní HD. Když se to povede, ta fajn, když ne, tak to nebude takový průser.

A je fakt, že jak třeba e-skůtry považuji za velmi dobrou věc (až na to počasí u nás:-/), tak právě v segmentech, kde je HD nejsilnější ... no, já nevím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist