https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dlouhe-suche-a-do-minuleho-tydne-horke-pocasi-komplikuje-seti-a-vzchazeni-ozimu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dlouhé suché a do minulého týdne horké počasí komplikuje setí a vzcházení ozimů

21.10.2023 00:18 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velmi suché a extrémně teplé září, které pokračovalo teplým říjnem prakticky beze srážek s výjimkou minulého týdne, je příčinou sucha, jež na řadě míst republiky komplikuje zemědělcům podzimní práce. Největší problém je setí a vzcházení ozimů, kterým chybí dostatek vody v horní vrstvě půdy. Minulý týden sice napršelo i přes 40 milimetrů v horských oblastech, ale například na jižní Moravě do pěti milimetrů, vyplývá z údajů, které vědci zveřejnili na webu Intersucho.
 

Řada zemědělců, kteří na projektu Intersucho spolupracují, reportuje, že v září napršelo v jejich katastrech obvykle jen do 20 milimetrů a nebýt deštivého srpna, byla by situace ještě horší. Zářijové počasí však dokonale vysušilo horní vrstvu půdy, takže její příprava na setí ozimů je obtížná. A tam, kde už sedláci zaseli, čekaly rostliny na déšť, který by jim pomohl k růstu. V řadě oblastí řepka či obiloviny nevzcházejí či vzcházejí mezerovitě.

Deficit proti obvyklému stavu vláhy v půdě do jednoho metru panuje nyní téměř na dvou třetinách území. Vědci porovnávají současný stav s průměrným stavem za roky 1961 až 2010. Horší je situace v Čechách, o něco lepší na Moravě. Největší deficit a největší sucho proti obvyklému stavu je na Šumavě, ale také v Karlovarském kraji či středních Čechách a na řadě menších území v Čechách a také na Znojemsku.

Předpověď pro nejbližších devět dnů je poměrně nejistá jak s ohledem na teploty, tak s ohledem na déšť. "Zatím se příliš velká změna v půdní vlhkosti nečeká," uvádí předpověď Intersucha. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu jsou pod normálem i průtoky řek, na některých tocích už stav odpovídá suchu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

21.10.2023 08:00
1891: „25. októbra bolo veľmo pekne, také letnje dni ako o Jáne bívajú, o zime ani pohútať. Najhoršie iba to bolo, že zme posjati nemohli, hrudja bolo, orať sa nedalo, Pán Boh vje, čo to bude s timto svetom“.

https://www.oslovma.hu/index.php/hu/archiv/187-archiv-historia/1213-gazdovske-denniky-udovi-agrometeorologovia?fbclid=IwAR1zn6ebHT8TzmNAsHVROglgu_tH8b67eqgSXnuL1B6vOgzFwaUFZFcXZ2g
Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.10.2023 18:02
Článek je pravdivý, ozimy vzcházely mezerovitě napříč republikou, snad s vyjímkou lokalit, kde přece jen zapršelo. Ale situace se již obrací, v tomto týdnu srážky spadly, dnes v noci bude pršet opět a ozimy se postupně srovnají. Takovéto podzimy nejsou nic vyjímečného.
Odpovědět

Jindřich Štěpánek

22.10.2023 09:45 Reaguje na pavel peregrin
Pokud nenaprší aspoň 10 mm, tak ozimy žádný déšť nepoznají.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.10.2023 19:18 Reaguje na Jindřich Štěpánek
Deset mm je samozřejmě dobrá závlaha, nicméně, pokud týdně spadnou třeba jen 2 mm, postupně se vláha do zóny setí dostane, jen to trvá déle.
Odpovědět

Jindřich Štěpánek

23.10.2023 12:20 Reaguje na pavel peregrin
Nedostane, protože když naprší třeba 2 mm, tak to přes den uschne a další minidéšť začíná ohledně vlivu od nuly.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist