https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dlouhotrvajici-valka-vyhnala-slony-z-angoly.botswana-se-je-ted-chysta-repatriovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dlouhotrvající válka vyhnala slony z Angoly. Botswana se je teď chystá repatriovat

2.12.2020 08:49 | GABORONE (ČTK)
V Botswaně žije nyní téměř třetina všech afrických slonů a stáda se stále zvětšují - zatímco na konci 90. let v zemi žilo zhruba 80 000 slonů, nyní je jich kolem 130 000.
V Botswaně žije nyní téměř třetina všech afrických slonů a stáda se stále zvětšují - zatímco na konci 90. let v zemi žilo zhruba 80 000 slonů, nyní je jich kolem 130 000.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Botswana hodlá repatriovat tisíce divoce žijících slonů do sousední Angoly, odkud přišli za války, píše BBC. V Africe se kvůli pytláctví stavy slonů snižují, v Botswaně tomu tak ale není. Žije v ní téměř třetina všech afrických slonů a stáda se tam stále zvětšují - zatímco na konci 90. let v zemi žilo zhruba 80 000 slonů, nyní je jich kolem 130 000.
 

Desetitisíce slonů žijících v Botswaně jsou ale ve skutečnosti "uprchlíci" z občanské války v Angole v letech 1975-2002. Ti by se nyní měli vrátit do svého původního domova v jihovýchodní Angole.

Botswanský opoziční poslanec a ochránce přírody Kgoborego Nkawana v rozhovoru s BBC poznamenal, že domov těchto slonů je rozsáhlý a zahrnuje Zimbabwe, Zambii, Namibii a Angolu.

"Vždy v těchto oblastech žili, kvůli válce ale museli Angolu opustit. Část jejich domoviny v Angole byla odminována, aby se tam mohli přesunout," uvedl s tím, že na odminování území Angola spolupracovala s OSN. "Musíte pochopit, že si sloni své zkušenosti z minulosti pamatují a vždy se budou snažit vyhnout místům, kde je nebezpečno," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

2.12.2020 09:50
Skvělá zpráva! Angola je zemí, která se na ochranu přírody v posledních pár letech hodně zaměřila a právě oblast na jihovýchodě může být jejím obrovským lákadlem pro zahraniční, ale i domácí, turisty. Návrat slonů doufejme předznamenává návrat nejenom dalších druhů do oblasti, ale také vznik možná největšího národního parku v Africe.
Podobně se v posledních letech jeví i třeba Mosambik a doufám, že se k těmto zemím v blízké budoucnosti přidají i další - hlavně oba Súdány nebo CAR.
Odpovědět
Hu

Hunter

2.12.2020 12:10 Reaguje na Slovan
Na CAR ani Súdány bych moc nesázel.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.12.2020 13:10 Reaguje na Hunter
Súdánům osobně věřím, protože tam je pokrok již dnes. Stačí aby tam byla dlouhodobá stabilita podobně jako v Angole nebo Mosambiku. Taková migrace v Suddu může být obrovské lákadlo, ze kterého ta země může nesmírně těžit. V CAR to zdaleka nejcennější území je naštěstí chráněno African Parks již dnes (Chinko a okolí).
Vše ukáže čas, ale sem pozitivní.
Odpovědět
Hu

Hunter

2.12.2020 13:12 Reaguje na Slovan
Já jsem spíš pesimista, co se těchto regionů týká. Uvidíme.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

2.12.2020 12:13
Na první pohled krásná myšlenka.....Ale co praktické provedení? Z Angoly mohou pocházet jen ti starší sloni. Budou přemisťovat jen je a roztrhají tak silné vazby sloní rodiny nebo přemístí celé stádo? Jak to udělají, aby stádo třeba 30 slonic s mláďaty najednou uspali a transportovali stovky km? Kolik % bude úmrtnost po uspání a při transportu? Nemohou vědět, z které oblasti Angoly ten starší slon přišel, takže je budou vysazovat nahodile a velká většina se dostane do neznámého prostředí a bude bloudit. Neobstará si včas vhodnou potravu nebo nenajde vodu, což bude minimálně pro slůňata fatální. Část území byla odminována a tedy část ( nespíše větší ) ne. Plot tam zřejmě není (?), takže to vypadá na pravidelný přísun částečně naporcovaného sloního masa pro masožravce. Podle poslední věty článku by se stará slonice možná vyhla místu, kde jí kdysi mina zabila mládě, ale ti mladí ne, takže zde bude probíhat postupné odminování území slony....Vypadá to spíše tak, že Botswana považuje množství slonů na svém území za hraniční a "repatriací" jí jde o alespoň dočasné snížení stavů.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.12.2020 13:26 Reaguje na Josef Mozek
Řekl bych, že se bude jednat o podobné transporty, viz. https://www.youtube.com/watch?v=5FGJvrX1PWI&ab_channel=PostcodeLottery

Vody i potravy je v té oblasti požehnaně. Angolská vláda také vyčistí národní parky v oblasti primárně, tedy v následujících letech a mnohem rychleji než zbytek země a předpokládám, že právě tam budou přesunuti sloni z Botswany. Ty národní parky pokrývají obrovskou oblast, necelých 70 000 km2 a s uvažovaným novým národním parkem by se rozrostla na cca. 100 000 km2. Sloni tam již dnes navíc žijí a dokonce se jejich stavy zvyšují. Takže bych nějaké velké obavy neměl.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

2.12.2020 16:56 Reaguje na Slovan
ty rozměry rezervací jsou impozantní, ale obávám se, že praktická ochrana tam bude váznout. Ještě bych věřil Jihoafričanům, že to zmáknou
Odpovědět
Sl

Slovan

2.12.2020 22:08 Reaguje na Robert Jirman
Já třeba Jihoafrický styl nepreferuji. Mají výsledky, to samozřejmě ano, ale problémy mají taky. Jako skoro všude. Navíc jediné opravdu velké chráněné území je Kruger a mě tam prostě nesedí třeba asfaltové silnice (byť nejsou po celých parcích). To má JAR v Africe jediná.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

2.12.2020 22:40 Reaguje na Slovan
nakonec je třeba, aby si ochranu divoké přírody vzali za své hlavně místňáci, což je při způsobu myšlení lidí v Africe problém, ale místy je již vidět světlo na konci tunelu..
Odpovědět
Sl

Slovan

2.12.2020 23:10 Reaguje na Robert Jirman
Souhlasím. Ostatně i proto mají African Parks takové úspěchy ve svých parcích jaké mají - pytláctví se radikálně snížilo ve všech parcích pod jejich správou, populace zvířat rostou a jsem přesvědčen, že je to i díky tomu, že do té ochrany zapojují místní lidi. Dávají jim nejenom práci, ale i vzdělání, zdravotnictví a v nestabilních zemích i bezpečí.
Nesouhlasím však s tím, že by to myšlení lidí bylo v tomto ohledu v Africe nějak horší. Já když se podívám na některé otázky u nás, tak si fakt někdy říkám, zda na tom nejsme ještě hůř, bohužel.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist