https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-se-na-prazskem-hrade-kona-mezinarodni-konference-zelena-modernizace-ceska-2024.sledovat-ji-muzete-online
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes se na Pražském hradě koná mezinárodní konference Zelená modernizace Česka 2024. Sledovat ji můžete online

14.5.2024 07:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Více než tři desítky odborníků z Česka i ze zahraničí vystoupí na konferenci, kterou pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla pořádá 14. května v Míčovně Pražského hradu Člověk v tísni spolu s dalšími organizacemi. Konference bude ve třech tematických blocích inspirovat příklady dobré praxe v rámci procesu spravedlivé transformace v Česku. Konference je dostupná online díky streamu České televize.
 

První blok konference nazvaný „Věda, politika a byznys“ otevřou Ondráš Přibyla a Miroslav Trnka, kteří zarámují téma zelené modernizace a dopadů klimatické změny daty z aktuálních vědeckých výzkumů.

Naváží na ně Laurence Tubiana, bývalá francouzská velvyslankyně pro změnu klimatu, která promluví o výzvách v rámci tvorby Pařížské dohody, a český ministr životního prostředí, Petr Hladík.

Sociální a ekonomické příležitosti zelené modernizace přiblíží Ondřej Flanderka ze SKANSKA Residential, Tomáš Zeman z IKEA a řada dalších. Blok bude uzavřen panelovou diskuzí, jejímiž účastníky budou Jan Krajhanzl, zakladatel Institutu 2050, Petr Holub, vrchní ředitel sekce ochrany klimatu ministerstva životního prostředí, švédský velvyslanec Frederik Jorgensen a ředitelka Hnutí DUHA Anna Kárníková.

Druhá část programu se zaměří na oblast energetiky a dopravy, na příležitosti zelené modernizace z pohledu obcí a měst, a na pohled mladé generace.

Zástupci hornických a energetických odborů Rostislav Palička s Martou Ctiborovou nejprve představí aktivity českých odborových organizací v této oblasti. Frederik Moch, vedoucí oddělení strukturální, průmyslové a servisní politiky německé odborové konfederace poté představí aktivity německé organizace i to, jak se Německo vyrovnávalo s dopady ukončování těžby uhlí.

Vizi Generace Z představí Lucie Smolková a Jakub Nekvasil. Před panelovou diskuzí přednese online příspěvek ředitel DG CLIMA Kurt Vandenberghe, který přiblíží téma spravedlivé transformace z pohledu Evropské unie.

O příležitostech a výzvách měst a obcí budou následně pod moderací Romana Melišky diskutovat Martin Sedlák, Radka Vladyková, Petra Syrová, Martin Vohánka a Peter Bednár.

V poslední části konference se zaměřením na Krajinu, osvětu a média přinese inspiraci z regenerativního a ekologického zemědělství Otakar Jiránek, zakladatel firmy Country life, a Karel Kalný ze Statku Mitrov na Vysočině.

O české klimatické žurnalistice bude mluvit Jan Kaliba z Českého rozhlasu, klimatické vzdělávání dětí představí ředitel vzdělávacího centra TEREZA Petr Daniš. Společně s ním budou v závěrečné panelové diskuzi debatovat Ladislav Miko a Erich Vodňanský.

Podrobný program je k dispozici na webové stránce konference.

Co je zelená modernizace a spravedlivá transformace?

Zelená modernizace a spravedlivá transformace představují veškeré aktivity, které Česká republika i Evropská unie realizují k účinnému zmírnění dopadů změny klimatu a zamezení jejich dalšího prohlubování, aniž by tyto aktivity neúměrně zatěžovaly či znevýhodňovaly některé skupiny obyvatel nebo poškozovaly životní prostředí.

Zahrnují investice do čisté energie, její dostupnosti a úsporných opatření v souladu s principy ochrany životního prostředí a zároveň v nich vytváří nové pracovní příležitosti. Podporují také udržitelnou dopravu, zemědělství, adaptaci naší přírody i krajiny a pomáhají zranitelným domácnostem a regionům.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist