https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-budoucna-bude-eu-potrebovat-i-zakaz-ruskeho-plynu-a-ropy-rekl-michel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do budoucna bude EU potřebovat i zákaz ruského plynu a ropy, řekl Michel Aktualizováno

6.4.2022 11:05 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po zákazu dovozu ruského uhlí do EU bude dříve nebo později potřeba i zákaz ruské ropy a plynu, řekl dnes předseda Evropské rady Charles Michel. Společně s představiteli dalších evropských institucí odsoudil válečné zločiny, které Rusko páchá na Ukrajině.

 

"Myslím si, že opatření vůči ropě nebo dokonce plynu budou dříve či později potřeba," řekl Michel poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku. Zákaz dovozu ruského uhlí navrhla ve středu Evropská komise v rámci pátého balíku sankcí vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. O návrhu dnes jednají diplomaté členských zemí a pokud jej schválí, sankce by měly začít platit ještě tento týden.

"Peníze evropských daňových poplatníků za žádných okolností nemohou jít Rusku. Tyto sankce nebudou ty poslední," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která dnes také v europarlamentu vystoupila.

"Ukrajině jsme poslali miliardu eur. Zdá se to hodně, ale miliardu eur platíme (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi každý den. ... Musíme snížit závislost na Rusku," souhlasil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Na rozdíl od zákazu uhlí nejsou členské státy EU v otázce embarga na ruskou ropu či plyn jednotné. Proti úplnému odstřižení od ruské ropy či plynu se staví zejména Německo, Rakousko či Maďarsko. Agentura AFP připomněla, že ruské uhlí tvoří v rámci EU 45 procent nákupů této suroviny. Ruská ropa má čtvrtinový podíl, plyn podíl 45 procent.

Představitelé unijních institucí i europoslanci dnes znovu tvrdě odsoudili jednání ruských vojáků a vyjádřili zděšení nad situací v severoukrajinské Buči i Mariupolu na jihu Ukrajiny. Evropská unie si podle Borrella přeje brzký konec války, ne však za každou cenu.

"Jestli budeme mít zničenou zemi, která byla územně roztrhaná na kusy a neutralizovaná, s miliony lidí v exilu, s miliony lidí po smrti, takový konec války nechceme," řekl Borrell. Podpořil tím i rozhodnutí členských zemí pokračovat ve zbrojní podpoře Ukrajiny, proti čemuž se postavili někteří europoslanci.

"Tohle není speciální operace, jsou to válečné zločiny," řekl Michel s odkazem na Kreml, podle kterého jsou ruská vojska na "speciální vojenské operaci". Moskva rovněž v rozporu s Kyjevem, západními zeměmi a především rostoucím počtem zdokumentovaných svědectví a důkazů tvrdí, že na Ukrajině nemíří na civilní cíle. Podle Michela musí být za hrůzné činy na Ukrajině potrestáni všichni, kdo jsou za ně zodpovědní.

Michel apeloval i přímo na ruské vojáky. "Pokud se nechcete podílet na zabíjení svých ukrajinských bratrů a sester, pokud nechcete být zločinci, složte zbraně, přestaňte bojovat," uvedl šéf Evropské rady a připomněl návrhy některých europoslanců na udělení azylu těm vojákům, kteří neuposlechnou rozkazů z Moskvy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.4.2022 12:02
Ono to přijde samo. Jakmile nebude mít EU na platby za plyn a ropu, tak přejde jedině na OZE zdroje typu holandské větrné mlýny.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

6.4.2022 19:32 Reaguje na Richard Vacek
Na to jsi přišel sám?
Odpovědět
va

vaber

6.4.2022 13:15
to je keců o zákazu ruského plynu a ropy ,proč to omílají stále dokola , vždyť stačí přestat platit a je vyřešeno,
je třeba ukázat nějaké válečné nadšení a přinést oběti,
Pepa Švejk když viděl jak po mobilizaci chybí lidem nadšení ,sedl do vozíčku odjel se nechat naverbovat a cestou volal ,,na Bělehrad za císaře pána,,
dnes taky za Evropskou Unii každý rád přestane topit plynem a jezdit autem, rozhodnutí evropských i našich papalášů jsou moudrá a všichni je vítáme a dělají se jen v zájmu lidí

Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.4.2022 14:43
Trochu " sibiřský " zimy v západní Evropě a
ještě EU přijde s prosíkem.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

6.4.2022 19:33 Reaguje na smějící se bestie
Kolikrát denně tě něco takového napadne?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.4.2022 20:37 Reaguje na Zdenek Wenzel
Člověče, přijďte rovněž s nějakou originální myšlenkou. Takto vystupujete jako autista a nijak diskusi neobohatíte. Sám vidíte, že EU má plnou pusu jak se odřízne od surovin, jaké blaho to pro ni bude, dokonce nám někteří doporučují ať chodíme pěšky, jak tím Putinovi zasadíme smrtící úder - a skutek utek.
Sami si vozí zadnice na ruskou ropu, doma topí ruským plynem. V Indii se jim vysmáli, když tam přijeli orodovat za to, aby Indie přestala brát levnou ruskou ropu. Jak byste takové mravokárce nazval? A klidně se nebojte a rozviňte své myšlenky.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

16.4.2022 20:26 Reaguje na Richard Vacek
https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Vacek
Raději budu autista a mé myšlenky budou strohé...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.4.2022 14:56
To je debil.

Existují země, které jsou prostě bez ruského plynu totál v řiti, bo jiný si sice koupit mohou, ale prostě není jak jej do těch zemí dopravit. Tohle změnit je otázkou několika let, když vše dobře půjde, ne že pár pošuků v Bruselu vydá befél. Na to ti EK retardi měli myslet dřív a měli zpracovat a realizovat nějaký EU projekt diverzifikace distribuční sítě(roury, zásobníky a pod.). Uhlí se zvládne, draze a blbě, ale jo, elektřina taky, ale plyn je kua problém a řadě sektorů jej lze subtituovat ale kua blbě.

A pokud se bavíme o horizontu 2-3 let, tak to pevně doufám, že ta ruská hovada už budou z Ukrajiny doma. I když co si budeme namlouvat, s faktickými hranicemi z ledna 2022 je potřeba se asi holt smířit.
Odpovědět
Anyr

Anyr

6.4.2022 16:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Ty jsi jako moje babička. :D
To je dost smutné, btw.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 12:38 Reaguje na Anyr
Není, bo jen jako ... jo mít tě za vnuka, to by už důvod ke smutku byl:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2022 16:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Je úplně fuk, kde budou ruská hovada (pokud nebudou u nás) a je úplně fuk, kdo tam bude po Putlerovi vládnout, ale kupovat od nich nesmíme vůbec nic.
A pokud něco, tak pouze za hodně sníženou cenou s tím, že máme stále záložní zdroj. A ten bude drahý, tak s ním počítat předem.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.4.2022 07:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Takhle to pane Hanzle ovšem naštěstí nefunguje.
Vezměte si prví i druhou světovou válku, kdo s kým čile obchodoval a budete se divit.
Švýcarské banky ukrývaly uloupené židovské zlato nacistům, USA čile kšeftovaly s Německem i během války (IG Farben atd.) a na začátku bohatě dotovaly německé hospodářství.

Konec konců i během studené války "běhaly" socialistické suroviny na Západ.

Je to stejné jako byste snil o doktorátu na univerzitě a měl s bídou vědomosti na učební obor.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.4.2022 10:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte vy vůbec kolik zemí světa podporuje ty sankce proti
Rusku? Je to cca 50 ! zemí a to nemá s izolací Ruska nic
moc společného. Je to boj "Západu" s Ruskem a nikoliv
Světa s Ruskem. Mám obavu, že Západ na to doplatí více,
než samotné Rusko a ostatní země, které s ním stále čile
obchodují. Vybudují si vzájemné obchodní vztahy a Západ
jednou provždy přijde o levné zdroje z Ruska. Zůstane
mu pak pouze možnost kupovat tyto přes prostředníky a ti
to nebudou dělat zadarmo. Přijdeme tak o předchozí výhody
levných a spolehlivých dodávek a zbydou dodávky drahé a
nejisté. On takový tanker z Kuvajtu se může šprajcnout
v Suezu jako ta kontejnerová loď a to rovnou na měsíce.
No a než obeplují Afriku, tak zmrznete i vy , nehledě
na to, že se to setsakra prodraží.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 12:43 Reaguje na Pavel Hanzl
To je absolutně idiotský názor.
Evropa a svět potřebují Rusko, které aspoň trochu připomíná právní a demokratický stát. Tím že se je budeme pokoušet dusit ať se děje co se děje, to akorát poděláme a vzorně spolupracující tandem Rusko-Čína je fakt poslední, co svět potřebuje.

Takhle se pár zemí po I. válce pokusilo vydusit Německo a jak to dopadlo víme všichni. Pak amíci Evropě vysvětlili kudy cesta nevede, a že se mordovat každých pár let přes oceán je fuck neba, nasypali do Říše prachy a na hodně let byl pokoj.

S tou diverzifikací zdrojů je to samozřejmě pravda.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 12:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Jo, aby bylo jasno a došlo to i těm pomalejším ... píšu to o RUSKU, ne o té současné Putinově věrchušce, tam je nutno samozřejmě volit postup podstatně restriktivnější, to je banda hovad.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist