https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-dnesni-akce-den-za-obnovu-lesa-se-po-celem-cesku-zapojily-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do dnešní akce Den za obnovu lesa se po celém Česku zapojily tisíce lidí

23.9.2023 21:14 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Lidé vysadili během Dne za obnovu lesa 29 tisíc stromků.
Lidé vysadili během Dne za obnovu lesa 29 tisíc stromků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Tisíce lidí se dnes zapojily do celorepublikové akce Den za obnovu lesa. Účastníci dobrovolnické akce pomáhali uklízet lesy, obnovovat oplocení či sázet stromky. Součástí akce byl program pro děti i dospělé. Akci pořádal počtvrté státní podnik Lesy České republiky (LČR), který spravuje téměř polovinu lesů v zemi. Den za obnovu lesa se konal v osmi regionech, a to v jižních, západních, východních, středních i severních Čechách, na Vysočině a na jižní i severní Moravě, mluvčí podniku Eva Jouklová..
 

"Počasí vyšlo skvěle, bylo takové pravé zářijové polojasné počasí, při kterém se v lese příjemně pracovalo. Na akci LČR dorazilo v Čechách i na Moravě 5200 lidí, kteří vysadili 29 000 stromků, především buků, dubů, lip, jedlí a smrků," řekla ČTK Jouklová. Akce skončila v 16:00.

Akce se konala například také ve Vráži na Benešovsku, které se zúčastnil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. Další byly třeba na Vysočině u rybníka Radkovec nebo na Panském poli u Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku.

"Děkuji organizátorům a všem, kteří se zapojili do obnovy lesů. Dnes to ale zdaleka nebylo jen o sázení. Dostali jsme skvělou příležitost poznat práci lesníků a lidí, kteří v lesích pracují a starají se o ně. Zejména těm chci poděkovat," uvedl Výborný.

Kromě zalesňování, tedy pracovní části dne, byli na většině míst profesionální dřevorubci, lidé si prohlédli lesnickou techniku a vyzkoušeli si i přibližování dříví s tažným koněm. Děti poznávaly například stopy zvěře nebo s rodiči zkusily střelbu ze vzduchovky nebo laserové pistole. Klub českých turistů představil také tipy na výlety, program doplnili i záchranáři. Někteří účastníci si zkusili změřit kmeny nebo hodit sekerou, mnozí ochutnali zvěřinu.

"Lidé přicházeli už hodinu před začátkem a všude se přirozeně zapojovali do práce a zajímali o všechno, co děláme, a to je s dobrým pocitem z povedeného dne asi to nejdůležitější," řekl generální ředitel LČR Šafařík.

Poprvé se jednodenní akce Den za obnovu lesa konala v roce 2019 v době vrcholící kůrovcové kalamity. S 31.000 lidmi šlo tehdy o největší celostátní akcí svého druhu na podporu obnovy lesa a krajiny. Plánovaný druhý ročník se v roce 2020 nekonal kvůli epidemii koronaviru. Loňský ročník s návštěvou asi 6500 lidí a vysázením 34.000 stromků poznamenalo nepříznivé počasí.

Kůrovcová kalamita v českých lesích naplno vypukla v roce 2018. Na vrcholu byla v letech 2019 a 2020, předloni ustupovala a loni se již podnik na většině území vrátil k normálnímu způsobu hospodaření.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jaroslav Vozáb

25.9.2023 09:09
Ano je to hezké a možná i poučné pro veřejnost, ale mělo by se všude také říkat kolik stromků vysází lesní dělníci ( pokud mě novoborská nemoc neklame byla norma na pracovníka a den cca 1000 ks prostokořené sadby). Zde byl průměr 5ks na účastníka...
V loni bylo zalesněno 40 000 ha (i při snížené počtu sazenic ) to bude cca 200 milónů sazenic... Spousta z nich byla vysazena malými vlastníky ve svém volnu " tz pro své vnuky" ...
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

25.9.2023 14:12 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Ano.
Já jich tam nasázel asi 150 ks, sázel jsem 7 hodin v kuse. Při předešlých akcích jsem nasázel mnohem víc, ale to jsem dělal sazečem a zemina tam byla docela okay. Zde se to dělalo sekyromotykou, půda hodně kamenitá s tlustými kořeny, které nešlo ani pořádně přeseknout. Musí se udělat jamka tak 40 x 40 cm, 30 cm do hloubky, aby se tam schoval kořenový bal. Poté tam pečlivě dlaní nahrnout lepší vykopanou hlínu a až na vrch dát ten zbytek, pečlivě kolem sešlapat a sazeničku lehce povytáhnout a zkontrolovat, zda není na volno.. Když se narazí na kámen,je třeba jamku hloubit vedle, což můžete opakovat několikrát, než se trefíte na správné místo.
Je to neskutečná otročina a výsměch, za jednu vysazenou sazenici je cca 3 Kč (pak to ještě zdaněj). Pokud je tedy třeba vysadit 1000 saz./den/ 1 osobu., tak to se musí trochu odbýt, aby to dotyčný vůbec stihnul ( a přežil).
Takže průměrní účastníci, co si tam v potu tváře vysadili 5 stromků řekněme za necelou hodinu, by si vydělali 15 Kč (bez zdanění).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist