https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-jeseniku-v-cervenci-zamiril-rekordni-pocet-turistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Jeseníků v červenci zamířil rekordní počet turistů

23.8.2020 03:18 | OLOMOUC (ČTK)
Největší nárůst zaznamenal vrchol Králického Sněžníku
Největší nárůst zaznamenal vrchol Králického Sněžníku
Foto | Marek Stránský / Wikimedia Commons
Rekordní počet lidí zavítal v červenci do turisticky atraktivních lokalit Jeseníků, jako je údolí Bílé Opavy, Rejvíz nebo Praděd. Nejcennější partie Jeseníků v červenci navštívilo celkem 180 601 osob, meziročně o 37 procent více. Například na Praděd první červencovou sobotu zavítalo 3287 lidí, což je nejvíce osob v jednom dni za jedenáctiletou historii sčítání turistů. Vysokou návštěvnost za červenec hlásí řada dalších turistických oblastí, jelikož Češi letos kvůli koronaviru omezili cestování do zahraničí a letní dovolenou tráví v tuzemsku.
 

Zatímco květnová a červnová čísla návštěvnosti Jeseníků jsou podle vedoucího Správy CHKO Jeseníky Petra Šaje patrně kvůli méně příznivému počasí a uzavřeným polským hranicím nižší než v předchozích letech, červencový nápor byl enormní. Celkově návštěvnost oproti loňskému rovněž rekordnímu červenci stoupla o 37 procent, ve srovnání například s rokem 2016 je nárůst 70procentní.

Největší nárůst zaznamenal vrchol Králického Sněžníku, kde bylo v červenci na stezce u pramenu Moravy zaznamenáno 15 384 průchodů, což je ve srovnání s loňským rokem nárůst o 78 procent. Na Keprník v červenci zamířilo celkem 13 529 osob, meziročně téměř o 50 procent více.

Oblíbenou túru údolím Bílé Opavy za červenec absolvovalo po obou trasách více než 53 000 lidí, což je o 38 procent více než loni. "Nestačí parkoviště, auta stojí podél cesty nad Karlovou Studánkou i v zákazech vjezdu na lesních cestách. Zájemcům o klidný zážitek doporučujeme spíše dřívější ranní hodiny nebo čas po páté odpolední, kdy se množství lidí na stezkách rychle snižuje," podotkl Šaj.

Davy lidí představují v Jeseníkách velký nápor na návštěvnickou infrastrukturu, jako jsou stezky, povalové chodníky, žebříky či panely. Správa CHKO ji průběžně opravuje. "Už na jaře bylo jasné, že tuzemskou přírodu letos čeká rekordní návštěvnost. Právě proto jsme připravili tipy na výlety na méně navštěvovaná místa a akce s průvodci, na kterých se lidé mohou dozvědět celou řadu zajímavostí," uvedl Šaj. Více než tři desítky tipů na výlety lidé najdou na webu www.snamidoprirody.cz


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2020 06:16
Jeseníky jsou krásné a stále mají co nabídnout, ale ty nárůsty jsou hodně velké.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2020 11:06
Overturismus - přírodní pohroma dnešní doby?
"Čísla stoupající návštěvnosti na některých místech jsou varující. Například průměrný počet návštěvníků naší nejvyšší
hory Sněžky byl v „normálních“ časech kolem 5 tisíc lidí denně, jde
o turismem nejzatíženější přírodní lokalitu u nás. Letos se ukazuje,
že tento počet bude nejspíš překonán. Kvůli velkému množství, ale
i neukázněnosti návštěvníků a nutnosti ochrany toho nejcennějšího,
co na vrcholu Sněžky roste a vyvíjí se několik tisíc let, musela správa
parku nainstalovat ochranné sítě. Ale nejde jen o Sněžku, nadměrným
počtem turistů je ohroženo mnoho dalších míst."

Ministr ŽP Brabec ,Zpravodaj MŽP
Odpovědět
Va

Vašek

23.8.2020 12:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Neviděl bych to tak černě.
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že turisté se chovají jako stádo a jezdí převážně na nejprofláknutější místa.
Naopak na místech málo propagovaných jich potkáte naprosté minimum.
Příklad z letoška:
Celodenní tůra z Karlova pod Pradědem nahoru ke Ztraceným kamenům, po hřebenu k Petrovým kamenům a poté dolů zpět do Karlova. Za celý den a 32 km jsme nepotkali více jak 50 (slovy padesát) lidí. Bylo krásné počasí a začátek prázdnin (30.6.)

Lužické hory-Malý Stožec-ani živáčka. Jen pár cyklistů dole na lesní cestě. Chřibský vrch-jedna paní. Opět krásné počasí (27.7.)

Okolí Vlhoště (Máchův kraj)-krásné bajkování na horském kole (necelých 40 km) opět jen odhadem do 40 lidí v terénu. Konec července.

Rakousko-odpolední výstup k jezeru pod Grosser Knallstein (2599 m.n.m.), bivak ve stanu, ráno výstup na vrchol a sestup zpět do Sankt Nikolai. Za celých 24 hodin opět ne více než cca 70 lidí.
Zase krásné počasí (až na hodně větrnou noc) (4.7.)
Těm frontám na Rysy jsem se musel smát :-)

Okolí Ralska-krásná projížďka většinou po zpevněných cestách spojená s koupáním a možností průběžného občerstvení, tedy vhodné téměř pro každého a opět minimum lidí v krajině. Tradičně hezké počasí a konec července.


A tak bych mohl pokračovat.
Možná bychom my, kteří máme přírodu a hezkou krajinu rádi (nemyslím zelené fanatiky), měli být nakonec spokojeni, když se turisté koncentrují na relativně malé ploše a nám zůstává zbytek krásné a téměř liduprázdné krajiny pro relaxaci.

Pokud si chci zajet na profláknutá místa typu Prachovských skal, tak volím třeba zimu. Má to jednak svoje kouzlo a díky absenci zeleně je toho i více vidět. Proč se tam tlačit se stovkami dalších lidí? Nejsem masochista :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.8.2020 13:35 Reaguje na Vašek
Máte samozřejmě pravdu, ale problém je ten, že během té relativně krátké sezóny dostanou ta nejprofláknutější místa tak zabrat, že se jen tak nevzpamatují. Rozhodně ne do příští sezóny. Tedy jde o to najít taková řešení, která by je zachovala v alespoň trochu přijatelném stavu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.8.2020 15:15 Reaguje na Vašek
Hypertrofovaný turismus je jednoduše pohroma a je nutno proti němu bojovat všemi dostupnými prostředky. Zejména by se měla omezit propagace v mediích ve stylu : kdo nebyl tam či onde, není In a vypadá ve společnosti jako "socka".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.8.2020 23:40 Reaguje na Jiří Daneš
To máte marné, na to stačí sociální sítě ... několikrát. Prostě Mařenka má na FB nebo instáči selfíčko z ... doplňte podle výběru ... a je to úplně boží, takže příští víkend jedeme taky.

To se prostě zastavit nedá ... max se pokusit lidi vychovat, aby nebyli jak stádo, ale o tom už se psalo v antice ... a furt nic:-).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.8.2020 16:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Já vím, ale nemohu se s tím smířit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2020 15:08
Problém je, postačí relativně malá změna , a situace se zcela změní.
Tzv. overturismem není ohrožována jenom naše příroda. Na celém světě existují lokality, které učarovaly filmařům, youtuberům nebo influencerům a jejich prostřednictvím lákají další a další návštěvníky. Co se za takovou slávou může skrývat a jakým způsobem na ni musí reagovat například v Indickém oceánu a jakým Správa NP v Krkonoších, si přečtete zde:

http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/zpravodaj_mzp/$FILE/OT-Zpravodaj_2_2020_na_web-20200819.pdf
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.8.2020 12:54
Jeseníky si rozdělili turisté, těžaři a podnikavci všeho druhu a všichni zúčastnění si tam dělají co se jim zlíbí. Každý z nich si chce vyloženě urvat svou část hodnot, které tam ještě nestihli rozervat jiní... ten, kdo má Jeseníky opravdu rád a vždy cítil velkou pokoru a lásku k těmto horám tak jako já, tak už tam nejezdí, nebo jen výjimečně protože se na tu hrůzu nemůže dívat...... bezohlednost vládne světu.....

Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.8.2020 16:10 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ano.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist