https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-konce-dubna-je-mozne-se-zapojit-do-souteze-zelena-strecha-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do konce dubna je možné se zapojit do soutěže Zelená střecha roku

8.4.2019 14:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zelené střechy umí pohltit velké množství dešťové. Při silných srážkách fungují jako zpomalovače odtoku. Voda ze zelené střechy steče později, což snižuje nápor na kanalizaci. Ilustrační snímek.
Zelené střechy umí pohltit velké množství dešťové. Při silných srážkách fungují jako zpomalovače odtoku. Voda ze zelené střechy steče později, což snižuje nápor na kanalizaci. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odborná sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně vyhlašuje šestý ročník soutěže Zelená střecha roku 2019. Stavby mohou soutěžit ve dvou kategoriích Zelená střecha na rodinném domě a Veřejná zelená střecha, kam spadají i projekty podnikatelského charakteru. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 30. dubna 2019.
 

„Cílem soutěže je nejenom upozornit na možnost ozeleňování střech, ale především ukázat, že v České republice je řada osvícených investorů, kteří na svých objektech chtějí zelené střechy, schopných projektantů, kteří je umí navrhnout, a kvalitních firem, které umí zelené střechy vybudovat,” přibližuje Jana Šimečková, ředitelka Sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně.

Přihlášená díla zhodnotí odborná porota koncem měsíce května 2019. Porota se zaměří na celkové řešení, kvalitu architektonického provedení a technických řešení, celkovou udržitelnost projektu, ale i stav střechy. Mezi 28. a 30. květnem porotci díla posoudí při osobní návštěvě. Zájemci mohou získat pro svou stavbu i certifikát kvality.

„V dnešní moderní době rychlé výstavby stále více zapomínáme na tolik potřebnou zeleň. S narůstajícími letními teplotami ale čím dál více cítíme potřebu úlevy, kterou jakákoliv zelená plocha v husté zástavbě přináší," popisuje jeden ze členů poroty Vlastimil Rieger z Nadace Partnerství, která se nově stala partnerem letošního ročníku. "Proto považuji každou střechu, která se postaví a není zelená, jako promarněnou příležitost. Soutěž Zelená střecha roku nastavuje opačný trend a je důležitou součástí toho, aby se zelené střechy staly standardem.”

Novinkou letošního ročníku je hlasování veřejnosti, které proběhne na portálu www.zelenastrecharoku.cz od 15. května do 15. června 2019.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny 20. června 2019 u příležitosti odborné konference „Zelené střechy jako součást zelené infrastruktury sídel“ ve Světě techniky v Dolní oblasti ostravských Vítkovice.

Přihlášku, přílohu přihlášky, fotografie, případně výkresy je nutné zaslat v digitální podobě na info@szuz.cz do 30. 4. 2019. Do soutěže mohou být přihlášena díla dokončená nebo zkolaudovaná do tohoto data na území České republiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist