https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-ochrannych-pasu-se-bude-moci-sit-lnicka-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do ochranných pásů se bude moci sít lnička, schválila vláda

17.12.2019 00:35 | PRAHA (ČTK)
Do ochranných pásů, na které se můžou brát dotace, protože se počítají mezi ekologické zemědělské postupy, budou zemědělci moci od příštího roku nově sít lničku. / Ilustrační foto
Do ochranných pásů, na které se můžou brát dotace, protože se počítají mezi ekologické zemědělské postupy, budou zemědělci moci od příštího roku nově sít lničku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Český svaz ochránců přírody (ČSOP)
Do ochranných pásů, na které se můžou brát dotace, protože se počítají mezi ekologické zemědělské postupy, budou zemědělci moci od příštího roku nově sít lničku. Návrh ministerstva zemědělství včera schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu. Dříve ji stát mezi plodiny vhodné pro ochranný pás nepovažoval a zemědělci za její pěstování v ochranných pásech peníze nedostávali.
 

Plodiny, jako je hořčice, hrách, jetel, svazenka, len nebo koriandr, se na ochranných pásech musí pěstovat do poloviny července. "Lnička je ze stejné skupiny plodin jako již zastoupená hořčice... Lnička je plodina nižšího vzrůstu a slabších stonků, což umožňuje lepší práci se zapravením porostu," uvedla v připomínkách ministerstvu Agrární komora ČR, ministerstvo následně do nařízení lničku zařadilo.

Lnička setá je starobylá olejnatá plodina, která se v Evropě pěstovala už před tisíciletími. Nedávno se začala znovu využívat. Lničkový olej extrahovaný ze semen má velmi vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, přezdívaných "dobré tuky". Má pozitivní účinky na kůži a vlasy, lze jej použít i na vaření, stejně jako na biopalivo. Lnička je navíc odolná vůči suchu. V současnosti se pěstuje zejména ve Spojených státech, Kanadě, Číně i v Evropě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ČM

Čech M.

17.12.2019 12:31
Tak Lnička, nebo Inička? Nebo nakonec Anička?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.12.2019 18:01 Reaguje na Čech M.
Všechny tři, hlavně je třeba nesadit je hlavou dolů
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist