https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-rezervace-v-milovicich-vedci-vratili-puvodni-kvetinu-travnicku-obecnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do rezervace v Milovicích vědci vrátili původní květinu, trávničku obecnou

7.6.2020 15:03 | MILOVICE (ČTK)
Trávníčka obecná patří k druhům, které se dříve na území bývalého vojenského prostoru vyskytovaly na více místech, ale nepřežily zarůstání otevřených biotopů po odchodu armády. Ilustrační obrázek
Trávníčka obecná patří k druhům, které se dříve na území bývalého vojenského prostoru vyskytovaly na více místech, ale nepřežily zarůstání otevřených biotopů po odchodu armády. Ilustrační obrázek
Foto | Stefan.lefnaer / Wikimedia Commons
Do rezervace v Milovicích, kde jsou divocí koně, vědci vrací původní květiny, konkrétně trávničku obecnou. Vypěstovali je odborníci v pražské botanické zahradě.
 

"Trávníčka obecná patří k druhům, které se dříve na území bývalého vojenského prostoru vyskytovaly na více místech, ale nepřežily zarůstání otevřených biotopů po odchodu armády. Velcí kopytníci však svou činností velké plochy řídkých stepních trávníků obnovili a proto jsme se trávničku rozhodli ve spolupráci s botanickou zahradou vrátit. Semena jsme získali na písčitém hřišti v nedalekých Jiřicích," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Podle ředitele ochranářské společnosti Česká krajina Dalibora Dostála divocí koně a další druhy velkých kopytníků pomáhají se záchranou mnoha druhů rostlin a živočichů, kteří v rezervaci přežili do současnosti. "Díky vědcům se nám nyní daří vracet i druhy, které to štěstí neměly a v těchto místech vyhynuly. Vždy se přitom snažíme získávat potřebný materiál z nejbližšího dostupného zdroje v rámci regionu," doplnil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Divocí koně přišli do bývalého vojenského prostoru Milovice v lednu 2015. Od té doby se jim, ale i zubrům a zpětně šlechtěným praturům, postupně daří uzdravovat místní krajinu a zachraňovat v těchto místech před vymizením řadu ohrožených živočichů a rostlin. Česká krajina v současnosti pořádá veřejnou sbírku, jejíž výtěžek by měl financovat dokončení světově unikátní rezervace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist