https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-roku-2030-v-evrope-prevladnou-elektricke-vozy-a-hybridy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do roku 2030 v Evropě převládnou elektrické vozy a hybridy

4.12.2019 00:08 (ČTK)
Do roku 2030 se bude v Evropě prodávat více elektrických a hybridních aut, než vozů se spalovacím motorem. / Ilustrační foto
Do roku 2030 se bude v Evropě prodávat více elektrických a hybridních aut, než vozů se spalovacím motorem. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Do roku 2030 se bude v Evropě prodávat více elektrických a hybridních aut, než vozů se spalovacím motorem. Podíl čistě elektrických vozů bude 40 procent z 16 milionů nově registrovaných vozů za rok. Vyplývá to ze studie PwC Strategy& Digital Auto Report.
 

Počet nových registrací hybridů a elektromobilů se v EU i USA vyrovná okolo roku 2025. V roce 2030 budou už čistě elektrická auta převažovat nad hybridy. V Číně převažují elektromobily již v současnosti.

"Čínská vláda v uplynulé dekádě výrazně investovala do vzniku celého průmyslového řetězce na výrobu elektromobilů. Zároveň podporuje elektrická auta regulacemi počtu licencí pro auta se spalovacím motorem. Výsledkem tudíž je, že už nyní se v Číně prodá více elektromobilů než ve zbytku světa dohromady. V Evropě hraje ve prospěch rozšíření elektromobilů zpřísněná emisní politika, která není pro automobilky splnitelná jinak, než produkcí bezemisních vozů," uvedl partner PwC ČR Pavel Štefek.

Více než elektromobilita se do roku 2030 ve světě prosadí konektivita. Nadpoloviční většina aut v provozu by měla v té době umět komunikovat s bezdrátovými telekomunikačními sítěmi. Už od roku 2018 jsou alespoň 3G konektivitou vybavena všechna nová auta. Těžiště se bude v následující dekádě přesouvat k 5G sítím. Trh služeb souvisejících s konektivitou díky většímu rozšíření naroste ze současných 4.4 miliardy dolarů ročně na 81 miliard v roce 2030.

Nejpomaleji se ze tří současných trendů bude vyvíjet autonomní řízení, jehož nástup brzdí legislativa i nutnost vysokých investic do vývoje. V Evropě bude v roce 2030 podle Digital Auto Report až 25 procent nově registrovaných aut splňovat parametry pro úroveň autonomního řízení čtyři až pět, což je jízda zcela bez zásahů řidiče respektive vůz již ani nemá volant a pedály.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

4.12.2019 19:55
Až bude tobě, pionýre, čtenáři, třicet, pětatřicet let, vzbudíš se do světa, který už v mnohém nebude podoben dnešku. Budovatelé komunismu v Sovětském svazu i u nás budou mít k dispozici moderní automatizované závody, zvládnou zemědělské práce průmyslovým způsobem, budou pracovat šest hodin denně. V té době proniknou hluboko do tajů vesmíru.

To všechno se promítne do každodenního života: 250 milionů tun oceli ročně, hojnost všech prostředků, městská doprava zdarma, bezplatné stravování ve školních a závodních jídelnách, bydlení v prostorných bytech bez nájemného, levné nebo bezplatné turistické základny atd. To není začátek fantastické povídky našeho časopisu, to je reálný dvacetiletý program Komunistické strany Svazu sovětských socialistických republik, o kterém píše, mluví a přemýšlí celý svět. Bledne sláva kapitalistické techniky a výroby.

Vždyť za deset let předstihne SSSR Spojené státy americké dvaapůlkrát a v roce 1980 bude jeho náskok sedminásobný. Je krásné žít v takovém světě! V prvé větě naší poznámky jsme vlastně napsali chybu. Přečti si tu větu znovu, milý Vláďo, Květo, Přemku, i vy ostatní. Našel jsi nesprávnost? Budeš se do nového světa teprve probouzet? Jistě znáš odpověď: Všichni se musíme přičinit! Učit se a pracovat. I mimo školu ve svých pionýrských oddílech, v kroužcích i ve speciálních kolektivech.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

25.4.2020 13:57
Toto jsou jen odhady a spekulace. Nikdo nemůže vědět, čím budou chtít lidé jezdit. Já budu rozhodně jezdit v ojetém poctivém autě než v nějakém hybridu, který bude neustále nefunkční, protože bude plný elektroniky. Já jsem spokojený se starou Octavii, která mě doveze tam, kam potřebuji. Teď jsem si k ní navíc ještě přikoupil vystřelovací klíč z https://www.auto-klic24.cz/ , který zas o trochu pozvedl její užívání.
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

30.12.2023 16:10
No, jsem celkem zvědavý jak se to s tou elektromobilitou vyvine. Já osobně si své staré auto se spalovákem chci nechat tak dlouho, jak to jen půjde. Mám sice starou Octavii, ale pořád jezdí perfektně a je i ve velmi zachovalém stavu. Teď v ní mám dokonce i pár moderních vychytávek. Například na https://www.2din.cz/ se mi do ní nedávno povedlo sehnat takové ty parkovací senzory. To je za mě hodně užitečná věc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist