https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-zacatku-hlavni-turisticke-sezony-maji-na-snezce-vzniknout-nerezove-zabrany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do začátku hlavní turistické sezony mají na Sněžce vzniknout nerezové zábrany

20.5.2022 17:46 | VRCHLABÍ (ČTK)
Stavba zábran na Sněžce začne příští týden. Půjde o více než sto sloupků, mezi nimiž budou natažené nerezové řetězy, které oddělí návštěvnický prostor od míst, kam se nesmí. Hotovo by mělo být do začátku letní sezony, řekl Pavel Klimeš ze stavební firmy, která úpravy provede. Jde o součást zakázky za celkových 17,8 milionu korun bez DPH, která zahrnuje na Sněžce také opravu chodníku, vyhlídky, vybudování laviček nebo dopravu materiálu vrtulníkem na vrchol. Investorem je Správa Krkonošského národního parku (KRNAP).
 

"Budování zábradlí začne v úterý nebo ve středu, a to hloubením jamek pro sloupky. Od poloviny června máme v plánu montáž nerezových komponentů. Sloupky budou zabetonované v zemi a mezi nimi bude dvojitý nerezový řetěz," řekl Klimeš.

Správa KRNAP si od vybudování stálých zábran na vrcholu Sněžky slibuje zvýšení ochrany přírody v oblasti, která patří k nejnavštěvovanějším a zároveň nejcennějším v Krkonoších. Dosud ochranáři na vrcholu nejvyšší české hory vždy před hlavní turistickou sezonou instalovali dočasné, metr vysoké sítě.

V první polovině srpna by měli stavbaři začít připravovat rekonstrukci vysokohorského chodníku od horní stanice kabinové lanovky na vrchol Sněžky. Nejprve musí odstranit původní, aby mohla v září přijít na řadu samotná oprava chodníku starobylou technologií štětování. Práce budou probíhat za provozu. Klimeš upozornil, že pokládání kamenů a štětování může kvůli ochraně přírody začít až po 1. září, kdy bude moci létat vrtulník a bude tam tak možné kámen dopravit.

"Kámen bude z Polska, půjde o žulu ze západních Krkonoš a k přepravě poslouží přepravní vaky zavěšené pod vrtulníkem," řekl Klimeš.

Opravovaný úsek horského chodníku je součástí jedné z hlavních přístupových turistických tras na Sněžku. Chodník v nejširším místě dosahuje šíře asi 12 metrů a dlouhý je necelých 100 metrů, celý bude tvořen tzv. štětem. "Štětování budeme provádět na 325 metrech čtverečních. Bude tam potřeba navozit zhruba 400 tun materiálu, většinu z toho přepraví vrtulník. Ne všechno je ale kámen, půjde i o materiál na sloupy a další věci," řekl Klimeš.

Štětování je prastará metoda, kdy jsou kameny do cesty vkládány na výšku. Je to staletími prověřená technika stavby cesty, která je pak velmi odolná vůči zátěži a povětrnostním vlivům.

Plánovaná oprava chodníku na Sněžce je pokračováním rekonstrukce horského chodníku, který vede od horní stanice lanovky na Růžové hoře. Firma chodník mezi Růžovou horou a Sněžkou opravovala s přestávkami v letech 2018 až 2020.

Letos chtějí stavbaři udělat co nejvíce, ale plány jim může zhatit počasí, které je na Sněžce nevyzpytatelné. Veškeré plánované práce na Sněžce mají být proto hotové nejpozději v září 2023.

Sněžka nemá podle odborníků ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a je pro středoevropské horstvo vzácný. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.5.2022 19:29
Někdo to zaplatit musí.
Takže je nutné zvednout ceny, za vstup do Krkonošského národního parku !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.5.2022 20:09
Vskutku krásný příklad neporušené přírody a její "ochrany".
Odpovědět
Anyr

Anyr

20.5.2022 21:39
Paráda. Kvůli debilním Pražákům nám zmrví domov. :/
Fakt, nechápu, proč prostě nedají zákaz vstupu a pac a pusu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.5.2022 14:42 Reaguje na Anyr
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist