https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-dnes-uklizeji-odpadky-po-turistech-v-okoli-spindlerova-mlyna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci dnes uklízejí odpadky po turistech v okolí Špindlerova Mlýna

3.6.2023 17:27 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
Plastový odpad, ať už obaly od nejrůznějších tyčinek a sušenek nebo PET lahve, tvoří významný podíl odhozených odpadků. Ilustrační foto
Plastový odpad, ať už obaly od nejrůznějších tyčinek a sušenek nebo PET lahve, tvoří významný podíl odhozených odpadků. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Krkonošském národním parku (KRNAP) dnes druhým dnem pokračovala akce Čisté Krkonoše. Zapojily se do ní desítky dobrovolníků, kteří se tradičně zaměřili na sběr odpadu na některých turistických trasách. Cílem bylo vysbírat pohozené odpadky, které se objevily po zimní sezoně. Za dva dny se podařilo vyčistit hory zhruba od tří tun odpadu, řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. V Krkonoších začala akce Čisté Krkonoše v pátek, kdy se zapojili do sbírání odpadků pracovníci Správy KRNAP, dnes akce pokračovala s dobrovolníky z řad veřejnosti.
 

"Start byl dnes ve Špindlerově Mlýně, skupinky vyrazily paprskovitě a ve střední části hor se zaměřily na nejfrekventovanější turistické cesty. Urazili celkem okolo 100 kilometrů," řekl Drahný.

Podle něj jen za pátek pracovníci KRNAP vysbírali okolo 2,5 tun odpadu. "Za oba dny se podařilo sebrat asi tři tuny odpadu, tedy o něco méně než obvykle. Převažoval plast, ale nechyběly ani takové věci, jako třeba ramínko na šaty, dámské krajkové kalhotky, dětský dudlík nebo plechovky od piva," řekl Drahný.

Sběrači dnes vyrazili na trasy, které vytipovali strážci národního parku, ze Špindlerova Mlýna od Územního pracoviště Správy KRNAP mezi autokempem a restaurací Myslivna. Připraveny pro ně byly plastové pytle na odpad a pracovní rukavice. Pytle s posbíranými odpadky nechávají u turistických cest. Strážci je nakonec svezou z hor dolů na skládky.

"Plastový odpad, ať už obaly od nejrůznějších tyčinek a sušenek nebo PET lahve, tvoří významný podíl odhozených odpadků. Proto jsme se rozhodli letos komunikačně spojit Čisté Krkonoše s celosvětovým Dnem životního prostředí a na problém plastových odpadů tak znovu upozornit. Sbírat ale budeme pochopitelně všechen odpad," uvedl náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Organizace spojených národů (OSN) pro letošní Světový den životního prostředí, připadající na 5. červen, zvolila heslo "Porazíme plastové znečištění!".

"Plastové odpady zůstávají v přírodě desítky až stovky let a ani poté úplně nezmizí. Rozloží se na mikroplasty, jejichž částečky potom sami dýcháme nebo pijeme ve vodě. Plastové odpady se mohou stát osudnými živočichům, kteří je sežerou, nebo se do nich chytí jako do pasti. A velká část odpadů, které neprojdou recyklací, je nevyužitou surovinou, která zůstává nazmar. V neposlední řadě odpadky přírodu prostě hyzdí," uvedl Drahný.

Akce Čisté Krkonoše není v českých nejvyšších horách jedinou úklidovou akcí, obdobné akce pořádají také krkonošské obce či skiareály a řada návštěvníků hor sbírá odpad při svých horských túrách.

Návštěvnost Krkonoš v posledních letech roste, v roce 2022 byla rekordní. Krkonoše loni podle Správy KRNAP zaznamenaly více než 12,1 milionu návštěv, což je o 250.000 více než v dosud rekordním roce 2018.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

hh

hiwatix962 hiwatix962

5.6.2023 14:33
Start byl dnes ve Špindlerově Mlýně, skupinky vyrazily paprskovitě a ve střední části hor se zaměřily na nejfrekventovanější turistické cesty. Urazili celkem okolo 100 kilometrů," řekl Drahný. <a href="https://temp-mail.org/en/view/">tt</a>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist