https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-na-sumave-revitalizuji-raseliniste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci na Šumavě revitalizují rašeliniště

7.8.2017 10:08 | SOUMARSKÝ MOST (ČTK)
Dobrovolníci pomáhají zasypávat odvodňovací kanály zeminou a kladou na určená místa rašelinotvorné vegetace. Ilustrační snímek revitalizovaného rašeliniště.
Dobrovolníci pomáhají zasypávat odvodňovací kanály zeminou a kladou na určená místa rašelinotvorné vegetace. Ilustrační snímek revitalizovaného rašeliniště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Iva Bufková / NP Šumava
Dobrovolníci na Šumavě revitalizují v oblasti Soumarského Mostu na Prachaticku rašeliniště, která jsou důležitá pro zadržování vody. Zahrazují odvodňovací strouhy, které byly v minulosti uměle vytvořeny. Udržení vody na Šumavě je mimo jiné důležité pro zachování vegetace stromů. Dobrovolníci budou na Šumavě revitalizovat rašeliniště do neděle jako součást akce Týden pro divočinu. Informovala o tom jedna z organizátorek Renata Placková.
 

"Rašeliniště je pro Šumavu nesmírně důležité. V lesích je méně vody než v minulosti. Je to dáno menším množstvím srážek a také tím, že se voda rychleji vypařuje. Díky rašeliništím se v krajině více udrží," řekla.

Dobrovolníci pomáhají zasypávat odvodňovací kanály zeminou a kladou na určená místa rašelinotvorné vegetace. Rašeliniště je typ mokřadního ekosystému, v němž se hromadí odumřelá organická hmota, která se bez přístupu vzduchu mění v rašelinu neboli humolit.

Šumavský národní park chce v následujících letech revitalizovat asi 2000 hektarů rašelinišť. Podle Plackové tento proces ale potrvá desítky let. "Náprava meliorací, které vznikly během chvilky, zabere spoustu času. Dá se říci, že tento projekt je určený pro více generací," řekla.

Náklady na revitalizaci rašelinišť na Šumavě budou činit několik desítek milionů korun. Podle představitelů národního parku bude mít obnova drobných mokřadů i malých vodních toků klíčový význam v boji proti suchu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.8.2017 07:38
co vše napáchali komunisti...!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist