https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-opet-vycisti-reku-sazavu-a-jeji-brehy-3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci opět vyčistí řeku Sázavu a její břehy

30.3.2019 01:03 | SÁZAVA (ČTK)
Loni se sesbíralo 16 tun odpadu.
Loni se sesbíralo 16 tun odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobrovolníci opět vyčistí břehy řeky Sázavy a jejích přítoků. Čtrnáctý ročník akce Čistá řeka Sázava se uskuteční od 12. do 14. dubna. V režii obecně prospěšné společnosti Posázaví se bude uklízet úsek z Kácova do Pikovic, který měří téměř 90 kilometrů. Čistit se bude také řada přítoků, třeba Benešovský a Jevanský potok, informovala Jaroslava Tůmová z Posázaví.
 

Uklízet se bude opět z lodí i břehů. Řeka by měla být rozdělena na pět úseků, ale ne na každém se bude čistit celý víkend. Někde budou dobrovolníci pomáhat přírodě od odpadků dva, jinde tři dny, podle potřeby. Na každém úseku může být maximálně 50 lidí a 15 lodí, organizátor má právo dobrovolníky umístit na úseky podle aktuální potřeby.

Sesbíraný odpad se také třídí. Pořadatelé chtějí minimalizovat i množství plastového odpadu, který dobrovolníci sami vyprodukují. Měli by proto používat odolnější rukavice a odpadky sbírat do pytlů z recyklovaných nebo kompostovatelných materiálů.

Letošní jarní úklid má motto "Tři dny v roce nestačí", který napovídá, že si řeka i ostatní místa zaslouží více pozornosti po celý rok. "Třídit umíme, ale to už nestačí. Měli bychom obecně snižovat množství vyprodukovaného odpadu, aby ho v popelnicích a kontejnerech končilo co nejméně. Musíme se naučit být šetrní a ohleduplní k přírodě a svému okolí. A toto poselství chceme předat zejména dětem," uvedla ředitelka Posázaví Bohunka Zemanová.

Dobrovolníci by měli sledovat webové stránky www.cistarekasazava.cz nebo facebookové stránky projektu, kde jsou zveřejněny aktuální informace, včetně elektronického přihlašovacího formuláře.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

30.3.2019 11:46
A vsadím se,že ze zelených tam nebude ani noha.
Odpovědět
VK

Václav Kain

30.3.2019 11:48
A co naši studující líní vepři,co nejdou do školy kvůli ekologii?Tady by mohli ukázat,že něco pro tu ekologii dělají.Ale ona je to práce a ta dneska není IN.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist