https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-z-trash-hero-loni-v-cesku-sebrali-38-tun-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci z Trash Hero loni v Česku sebrali 38 tun odpadu

13.1.2021 01:56 | PRAHA (ČTK)
"V roce 2020 se pořádaných úklidů zúčastnilo 1551 lidí - ze země mimo jiné zvedli 7159 plastových lahví, 295 použitých injekčních stříkaček nebo 9638 pivních plechovek," uvedl za organizaci Jan Bareš.
"V roce 2020 se pořádaných úklidů zúčastnilo 1551 lidí - ze země mimo jiné zvedli 7159 plastových lahví, 295 použitých injekčních stříkaček nebo 9638 pivních plechovek," uvedl za organizaci Jan Bareš.
Dobrovolníci z české pobočky hnutí Trash Hero loni v Česku posbírali přes 38 tun odpadu. Do desítek úklidových akcí se zapojilo 1500 lidí. Základny Trash Hero jsou v 19 městech republiky.
 

"V roce 2020 se pořádaných úklidů zúčastnilo 1551 lidí - ze země mimo jiné zvedli 7159 plastových lahví, 295 použitých injekčních stříkaček nebo 9638 pivních plechovek," uvedl za organizaci Jan Bareš.

Plánování úklidu podle něj probíhalo v souladu s vládním protiepidemickými opatřeními. Například v první vlně covid-19 sbírali odpadky jednotlivci. V době rozvolnění pak organizace pořádala rozsáhlejší úklidové akce s "kulturním přesahem." Dobrovolníci loni posbírali 38,7 tuny odpadků. Předloni to bylo 75 a v roce 2018 25 tun odpadu.

Navzdory omezení byl podle členky Trash Hero Moniky Barešové loňský rok nabitý. "Uspořádali jsme celkem 65 úklidů, z toho 24 akcí proběhlo v rámci Celosvětového úklidového dne," popsala dobrovolnice. Zástupci hnutí také vyjádřili podporu zálohování obalů. Organizace je součástí iniciativy Zálohujme.cz, která prosazuje zavedení zálohového systému na plastové lahve a plechovky.

Trash Hero Czech Republic existuje od roku 2016. Celosvětově má hnutí 171 základen v 17 zemích světa. Vzniklo v roce 2013, Bareš byl jedním z jeho zakladatelů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

13.1.2021 10:32
Těmto lidem fandím, dělají něco opravdu hmatatelného. Nejsou sami, je nás
více, kteří to pouze nepočítáme na kusy a tuny a děláme to na každé
vycházce do přírody. Na co síly nestačí, upozorníme a pouze neremcáme nad
tím stavem, což je výsadou jiných, kteří pouze mudrují a práce jim nevoní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.1.2021 11:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Problém je v tom, že o těchto lidech se moc neví, zatímco ekoteroristé se zviditelňují na demonstracích, schůzích a aktivech, přičemž jsou spíše pátou kolonou ekologie.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.1.2021 13:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy dva rozumprdi jste se opravdu hledali, až jste se našli. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2021 17:14 Reaguje na Petr Eliáš
Nějak ztrácíte nervy pane. To už vám vadí i to, že
někdo něco hmatatelného dělá a pouze nerozumuje?
Salónní ochranáři se přece nebudou zabývat prací
vhodnou pro ochranářskou lůzu, když musejí vymýšlet
moudra, které vy bezmezně podporujete. Podle vás
si s tím odpadem asi příroda sama poradí podobně
jako se samozalesněním a samoregulací.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.1.2021 19:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale vůbec ne. :-) Jen se směju tomu co tu pořád píšete. Sám se tu vychvalujete a o ostatních tvrdíte, že nic nedělají a hnal byste je pracovat rukama. Víte co se říká: samochvála smrdí. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.1.2021 15:26 Reaguje na Petr Eliáš
Víte co se říká? Za poctivou práci se není
co stydět! Stydět by se měli naopak všichni,
co cizí práci zneužívají ve svůj vlastní
prospěch. Jedni pracují a druzí tak pouze
žijí z práce a daní vytvořených těmi prvými.
Pokud ti druzí dostanou mzdu i bez práce a daní prvních, tak to je začátek konce a ten
se kvapem blíží. I na Titaniku se na horní palubě ještě tančilo, kdy už se v podpalubí plebs topil. Tak si ještě zatančete, ale to utopení vás čeká taky. Pouze ten plebs umí
v moři chudoby plavat, což v kožichu se
zlatou cihlou v kapse moc nejde. Výsledek
práce se dá směnit za výsledek práce jiné,
ale nevím za co směníte ty "moudra". Mí
předci fárali za války s vězni, kteří jim
za svačinu nabízeli zlaté mince schované
před dozorci v konečníku. Lidé práce se
ale uměli podělit i o chleba bez těch
mincí, které si vězni nechali pro dozorce
a jiné nenažrance. Ti se dočkali toho,
že je vězni chtěli umlátit lopatami. I
to se stává, když se někdo povyšuje nad
jiné.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.1.2021 12:35
Podobné úklidy organizují pravidelně i další organizace např. ČSOP. Rozhodně si ale nemyslím, že je trvale udržitelné řešit odhazování odpadků v přírodě pouze těmito úklidovými akcemi. Uklízet po nezodpovědných jedincích nestačí. Energie a volný čas dobrovolníků nejsou nevyčerpatelné a bez podniknutí dalších kroků opakované uklízení vede k pocitům malé efektivnosti a frustrace. Je třeba o lepší stav usilovat i na mnoha jiných frontách a snažit se tomuto odhazování odpadků předcházet. Fandím nejen těm lidem, kteří se těchto úklidů pravidelně účastní, ale i těm, kteří se angažují v boji za prevenci a usilují o systémovou změnu.

Zavedení zálohového systému na plastové lahve a plechovky mi v tomto kontextu začíná připadat rozumné. V řadě obcí by bylo dobré zvýšit počet / dostupnost kontejnerů na kovy.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.1.2021 16:46 Reaguje na Majka Kletečková
Máte snad z popisu akce dojem, že podstatnou část tvořily nepoškozené PET lahve a plechovky?
Spíš bych řekl, že ze zmíněných 38 tun byl všech plastových lahví zlomek (7 tis. ks × pár gramů) a jen část z nich byla nepoškozená.
Jestli Vám tedy přijde rozumné zavádět a provozovat za miliardy systém, který napřesrok možná ubere procento z té hory odpadu, svědčí to spíš o Vaší schopnosti se nadchnout než schopnosti uvažovat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.1.2021 16:54
Zástupci hnutí vyjádřili podporu zálohování obalů?

Na 1 účastníka připadly v průměru 4,6 plastové lahve, 6,2 plechovky, celkově asi 25 kg odpadu. Takže je jasné, že odpadu, který by mohl být ovlivněn případným zálohováním (to jsou jen některé lahve a plechovky), byla zcela zanedbatelná část.

Proč tedy "zástupci Trash Hero" chtějí vyhazovat peníze z oken?

Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.1.2021 16:09 Reaguje na Viktor Šedivý
Oni ti dobrovolníci z Trash-hero zdaleka nevysbírali všechny PETky a kovové plechovky, co se v přírodě válejí. Jednak tenhle odpad sbírá i spousta jiných dobrovolníků, jednak něco v přírodě zůstane neuklizeno. Takže těch plastových lahví a plechovek povalujících se v přírodě je mnohem více.
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.1.2021 17:49 Reaguje na Majka Kletečková
Šmarjá .. asi v daném prostoru uklidili všechno, RELATIVNÍ ZASTOUPENÍ těch bububu petek přitom bylo zanedbatelné.

Takže pokud chceme "vyčistit přírodu", asi bychom neměli vyhazovat peníze za menšinovou položku, ale spíš najít lepší cíl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist