https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dodavky-ruskeho-plynu-pres-ukrajinu-do-evropy-klesly-oznamil-gazprom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy klesly, oznámil Gazprom

19.6.2022 01:30 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská státní plynárenská společnost Gazprom oznámila, že dodávky ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu přes tranzitní bod Sudža poklesly z pátečních 41,9 milionu metrů krychlových za den na sobotních 41,4 milionu metrů krychlových. Informovala o tom agenura Reuters. Žádost o přepravu plynu přes další velký vstupní bod Sochranivku Ukrajina zamítla, uvedl Gazprom.
 

Ruský gigant Gazprom v posledních dnech výrazně snížil dodávky plynu zejména do Německa prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1, což způsobilo prudký nárůst cen.

Šéf Spolkové agentury pro sítě (BNetzA) Klaus Müller podle agentury DPA ruské omezování dodávek plynu do Německa a Evropy označil za jasnou strategii. "Má nás to zneklidnit a zvýšit ceny," řekl s tím, že německá vláda mimo jiné zařizuje další dodávky zkapalněného plynu. BNetzA ve své zprávě konstatuje, že situace zůstává napjatá, dodávky plynu do Německa jsou však podle ní stabilní. Gazprom už dříve omezil průtok plynu potrubím Nord Stream 1 na 40 procent jeho maximální kapacity.

Ruská státní plynárenská společnost uvádí, že omezení dodávek si vyžádaly technické důvody, a sice zpoždění při opravě zařízení společnosti Siemens Energy. Podle Gazpromu situaci komplikují sankce, které na Rusko uvalily západní země, protože zařízení se opravuje v Kanadě. Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka jsou ale za kroky Gazpromu politické důvody. Rusko čelí západním sankcím za invazi na Ukrajinu, která začala 24. února.

Potrubím Jamal-Evropa už Gazprom plyn západním směrem nevyváží, dodávky zastavil, když Rusko zavedlo odvetné sankce týkající se společnosti EuRoPol Gaz, která vlastní polskou část plynovodu. Kromě toho Ukrajina v květnu rozhodla, že přestane umožňovat Gazpromu tranzit plynu přes stanici Sochranivka.

Gazprom včera podle Reuters rovněž oznámil, že od 21. do 28. června pozastaví přepravu plynu oběma větvemi plynovodu Turkstream, jímž zásobuje Turecko respektive jižní a jihovýchodní Evropu. Důvodem jsou podle ruské firmy plánované údržby na plynovodu, s čímž dopředu souhlasily všechny strany.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

19.6.2022 08:11
Rusi vydírají už celou Evropu, což má vytvořit celosvětový nedostatek a vyšponování cen. Z krátkodobého pohledu je to určite výhodný krok, ovšem všichni, kteří si najdou jiné dodavatele, (což budou skutečně všichni) se na Rusko už trvale vymastí.
V nalezišti Jamal by měli už teď začít uzavírat vrty, technicky to není úplně jednoduché. Jinam, než do Evropy ten plyn nejde. Příštím generacím se budou třeba ještě hodit.
Odpovědět
JO

Jan Omasta

19.6.2022 15:28 Reaguje na Pavel Hanzl
I kdyby si všichni našli jiné dodavatele, tak z toho logicky vyplývá, že na nás Čechy už jiný plyn nezbyde. Fiala by měl uchychleně přijít s prosíkem dop Moskvy, respektive do Petersburgu a domluvit kontrakt na plyn.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.6.2022 16:13 Reaguje na Jan Omasta
To je fakt špičkový nápad. Co by mu tam řekli?
Co se sem plazíš trubo, ČR od nás žádný plyn nebere, vůbec nemá plnovou inftrastruktu, ani zásobníky, nic.
Odpovědět
ZK

Zan K.

19.6.2022 20:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Vyjímečně, ale přesto souhlas.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.6.2022 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Někdo si najde jiné dodavatele, někdo se naopak o to víc bude s Ruskem kamarádit. Nastává nové bipolární rozdělení světa.

A role Evropy v něm teda nic moc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.6.2022 18:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Každý, kdo s Rusem kamarádil, vždycky na to silně doplatil. Ty propadlé země jsem už tady jmenoval.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.6.2022 14:09 Reaguje na Pavel Hanzl
No jasně, Čína s Indií se už třesou strachy ... jen jim ještě prozraďte před čím by to mělo být.

Sestřička vám koukám přinesla vtipnou kaši.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist