https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/domnely-utek-mamby-vylekal-nizozemsky-tilburg-plaz-se-nakonec-nasel-u-majitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domnělý útěk mamby vylekal nizozemský Tilburg, plaz se nakonec našel u majitele

26.11.2023 00:04 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Domnělý únik prudce jedovaté mamby zelené v Tilburgu na jihu Nizozemska několik dní děsil sousedy chovatele, had se ale nakonec našel u něho doma. Uvedla to agentura AFP.
 

Obyvatelé Tilburgu byli ve střehu od pondělí, kdy chovatel mamby zelené, hada dlouhého asi dva metry, ohlásil policii její únik. Vedení města následně obyvatele vyzvalo, aby se k hadovi nepřibližovali, pokud by na něj narazili, a zavolali bezodkladně na tísňovou linku. "Nepokoušejte se hada sami chytit," apelovalo podle médií město. Někteří obyvatelé Tilburgu ze strachu z hada raději nevycházeli ven.

"Had je pravděpodobně ve výšce, možná na stropě" sdělil během dní pátrání zpravodajskému serveru Gelderlander Walter Getreuer, odborník z nizozemské zoo zaměřené na plazy. Vyjádřil přitom pochyby, že by se mamba za současného počasí pohybovala venku. Getreuer také lidi vyzval, aby se hada nedotýkali, i kdyby se jim zdál mrtvý.

Po mambě několik dní marně pátrali specialisté se psy. Nakonec se našla u svého majitele, schovaná za sádrovou zdí. Podle biologa Freeka Vonka byla ve skvělé formě a nic jí nechybělo.

Zprávy o uprchlé mambě po několik dní v nizozemských médiích zabíraly výsadní pozice, podotkla AFP. V televizi se střídali různí odborníci na plazy a tištěná média chrlila jejich výroky. Dominantou zpravodajství byly ale i tak nizozemské parlamentní volby, v nichž zvítězila krajně pravicová strana Geerta Wilderse.

Podobný případ úniku mamby zelené zaměstnával v roce 2018 také česká média. Mamba tehdy unikla v pražských Hlubočepích. Po třech dnech byla odchycena na stromě v zahrádkářské osadě zhruba 200 metrů od domu, kde měla terárium. Mamba před svým únikem uštkla třicetiletou ženu, zřejmě svou majitelku. Žena nakonec zemřela v nemocnici, příčina úmrtí ale podle mluvčího Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) s uštknutím nesouvisela.

Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, jehož domovinou je Afrika. Pokud není po uštknutí okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

26.11.2023 11:49
Na smrtelně jedovaté hady by měl být vydán absolutní zákaz chovu, a to i pro specialisty.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.11.2023 15:48 Reaguje na pavel peregrin
Jsem hodně proti restrikcím, ale v tomhle s Vámi plně souhlasím.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist