https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dopady-klimatickych-zmen-se-promitnou-i-na-produkci-kavy?ids%5Bx59e843693482622454ceb9833f99e283%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dopady klimatických změn se promítnou i na produkci kávy

7.8.2011 06:47 | PRAHA/SANT CUGAT DEL VALLES (Ecomonitor)
Kávovník je jednou z plodin nejcitlivějších na změny podnebí. Vyžaduje stálé teploty v rozmezí od 17 do 22 °C.
Kávovník je jednou z plodin nejcitlivějších na změny podnebí. Vyžaduje stálé teploty v rozmezí od 17 do 22 °C.
Foto | tonx / Flickr.com
Latinskoameričtí pěstitelé kávy se obávají klimatických změn, informuje server Climaticocambio.com. V některých z oblastí, odkud pochází nejlepší káva, pěstitelé s obavami sledují nebe a teploměr. V Nikaragui ještě před deseti až dvaceti lety pršelo takřka celý rok, v průměru devět až deset měsíců v roce. Dnes je to pouze šest až sedm měsíců. Na sever od hlavního města Managua existuje sdružení zhruba šesti set malých pěstitelů kávy, kteří se obávají o budoucnost svého odvětví.
 

Zkrácení období srážek ale není jedinou změnou. Rovněž došlo ke zvýšení teploty, což způsobuje častější onemocnění kávovníku. Meteorologickými změnami jsou kromě Nikaraguy postiženy i ostatní země Latinské Ameriky, ve kterých se pěstuje káva.

Změna klimatu negativně ovlivňuje výnos i kvalitu kávy. Někteří pěstitelé se rozhodli přesunout produkci do výše položených oblastí, aby vyrovnali teplotní růst, říká Peter Laderach z Mezinárodního centra tropického zemědělství se sídlem v kolumbijském Cali.

Laderach spolu s kolegou Andrew Jarvisem, odborníkem na klimatické změny, zemědělství a bezpečnost potravin, zkoumal dopady klimatických změn na plantážích v Nikaragui, Kolumbii a dalších zemích. Také společně s pěstiteli pracují na strategiích adaptace kávovníku na nové podmínky.

Káva je jednou z plodin nejcitlivějších na změny podnebí. Vyžaduje teploty v rozmezí od 17 do 22 °C. Aby byl dobrý výnos v dobré kvalitě, musí být teplota stálá. V zemi, jako je Nikaragua, může dojít ke ztrátě 80 % plantáží kávy do roku 2050.

Jedním z opatření proti zániku plantáží je pěstování kávovníků ve stínu, což může vyrovnat změnu zhruba tří stupňů Celsia. Rovněž se zkoumají nové odrůdy, které jsou odolnější vůči suchu. Možná bude potřeba přestat pěstovat v Nikaragui tradiční Arabicu a nahradit ji jinou variantou, např. Robustou.

Podle zprávy Davida Sanze „Efectos del cambio climático sobre el café“ z


reklama

Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Vyžaduje teploty v rozmezí od 17 do 22 °C - 8. 8. 2011 - M.Z.

Mily/a kavenko kdyby to byl clanek s nadpisem "Pocasi poslednich let v Nicaragui" nebo "Pestovani kavy" nenamital bych tolik. (Rekl bych si, ze ta informace muze byt lepsi, ale budiz. Jenze tenhle clanek ma aktivisticky nazev - ktery pritom obsahem toho textu neni vubec potvrzen (spis naopak). Nechce vzdelavat o promenach pocasi (ne klimatu, obavam ze ze znalosti ze teto casti sveta budou mnohem kratsi
a mnohem utrzkovitejsi nez nekde z Londyna nebo i Washingtonu) Nicaraguy ani o velmi odlisnych (jedine ionfo kterym mne osobne tento clanek opbohatil :) teplotnich a srazkovych pozadavcich ruznych druhu kav. Chce strasit - pred "klimatickou zmenou" a dela to (jako obvykle...) zpusobem az smesnym a v dusledku kontraproduktivnim
zpusobem. (Ne vsichni hned nektriticky veri kdejake informaci, kterou si vygugluji, nekteri se nad takovou informaci i zamysli, zda neodporuje treba jinym - tez treba peclive vyguglovanym - informacim :-) Preji hezke rano, davam si ted prave kafe :-)

reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist