https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotaci-na-vymenu-kotlu-v-praze-ziskaji-dalsi-domacnosti.rozdeli-si-3-22-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotaci na výměnu kotlů v Praze získají další domácnosti. Rozdělí si 3,22 milionu korun

22.10.2024 17:59 | PRAHA (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Žadatelé o peníze na výměnu kotlů za ekologičtější zařízení si v Praze od magistrátu rozdělí dotace ve výši 3,22 milionu korun. Peníze dostane nyní 19 lidí. Peníze vezme město z tzv. páté výzvy programu kotlíkových dotací, pro které má v této fázi vyčleněno přes 10,3 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.
 
Z tzv. páté výzvy dostanou lidé od úřadu buď 130 000 nebo 180 000 korun, a to podle toho, jaký zdroj tepla si chtějí nechat nainstalovat. V případě instalace kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva dostanou první uvedenou částku, tu vyšší potom pokud si plánují namontovat tepelné čerpadlo.

Projekt je zaměřený na vlastníky rodinných domů, bytů nebo trvale obývaných staveb původně určených pro rekreaci, kteří k vytápění stále používají ekologicky nevyhovující kotel na pevná paliva a spadají do skupiny nízkopříjmových domácností.

V Praze podle hrubého odhadu magistrátu stále zbývá asi 800 až 900 kotlů první a druhé emisní třídy, jejichž provoz bude od září v Česku zakázán. Magistrát od října 2020 vyhláškou zakázal v těchto kotlech topení uhlím, uhelnými briketami a koksem. Výměnu kotlů hlavní město podporuje dotacemi od roku 1994, od roku 2016 i evropskými penězi prostřednictvím výše zmíněných kotlíkových dotací.

Pořízení ekologického vytápění do domácností má přispět ke zlepšování kvality ovzduší. První výzva kotlíkových dotací začala v červenci 2015 a peníze na tyto dotace dostává magistrát od ministerstva životního prostředí.

Naposledy magistrát rozděloval peníze, známé jako kotlíkové dotace, letos v únoru, kdy devět žadatelů dostalo dohromady 1,52 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist