https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/doupne-stromy-lze-najit-i-v-centru-brna-podle-ekologu-by-jich-ale-mohlo-pribyt
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Doupné stromy lze najít i v centru Brna, podle ekologů by jich ale mohlo přibýt

4.4.2021 17:48 | BRNO (ČTK)
Jde o staré, poškozené stromy, které odumírají, případně jsou už odumřelé, mají však četné přírodní dutiny. Právě ty jsou cenné pro mnoho druhů ptáků a dalších živočichů. Ilustrační foto
Jde o staré, poškozené stromy, které odumírají, případně jsou už odumřelé, mají však četné přírodní dutiny. Právě ty jsou cenné pro mnoho druhů ptáků a dalších živočichů. Ilustrační foto
I v centru Brna se dají najít takzvané doupné stromy a podle mluvčí městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové by jich v budoucnu mohlo i přibývat. Nelze ale podle ní říct, kdy a kolik jich bude. Doupné stromy poskytují domov ptákům i dalším živočichům. Podle ekologů je jich v Brně ale stále málo.
 

Jde o staré, poškozené stromy, které odumírají, případně jsou už odumřelé, mají však četné přírodní dutiny. Právě ty jsou cenné pro mnoho druhů ptáků a dalších živočichů. Nalézají v nich hnízdo či úkryt. Nejčastějšími obyvateli bývají sýkorky, rehkové, brhlíci, veverky, myšice nebo třeba netopýři.

Brno-střed oficiálně eviduje doupné stromy v lokalitách Údolní-Kampelíkova, kde je doupný javor, v parčíku na Hroznové, v tomto případě jde o doupný buk, v parku u Anthroposu je pak doupný jasan. Jsou označené cedulkami. "Důležité je, aby tyto stromy byly pevné a stabilní, aby nebyly nebezpečné pro okolí. Velmi důležité jsou právě jejich dutiny, které slouží jako úkryt a hnízdiště pro různé druhy živočichů. Chceme je v městské části Brno-střed určitě do budoucna rozšiřovat, avšak vzhledem k tomu, že jejich vznik zcela záleží na přírodním procesu, nelze říct, kdy a kolik jich bude," řekla ČTK Dobešová.

Doupných stromů je ale v centru více, další jsou pak po celém Brně. Dost z nich ale není označeno. Spadají většinou pod jednotlivé městské části. Ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala ČTK řekl, že doupné stromy oficiálně neevidují, jejich zachování v brněnských parcích, o které se příspěvková organizace stará, ale podporují. "Nemáme je nijak označené, ale máme jich spoustu, například i v lužáneckém parku. Jsou to stromy na dožití, musíme je proto sledovat a pravidelně snižovat s ohledem na bezpečnost lidí," uvedl ředitel. U odumírajících stromů totiž častěji hrozí pády větví.

Tereza Žižková z ekologického sdružení Rezekvítek ČTK řekla, že těchto stromů je v Brně ale stále málo. Uvedla, že jde o několik hledisek. Doupný strom by podle ní měl být vzhledem ke své funkci v přírodě chráněný, na druhé straně je zde právě i bezpečnostní hledisko, kdy je třeba se o něj starat, aby jeho větve nikomu neublížily. "A další věcí je pak estetika, protože dost lidí nechce mít tyto staré stromy ve svém okolí, protože jim mrtvé dřevo přijde nevzhledné," uvedla Žižková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

4.4.2021 20:21
Článek o ničem .Doupný strom nebo stromy lehce nahradím pomocí budek
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.4.2021 15:15
On takový doupný strom, podle popisu v článku,může na někoho spadnout, ale jak pěkně to zní: "doupný strom", co je proti tomu taková "ptačí budka". Zkuste si představit, že někomu říkáte, že máte před domem "doupný strom", zatím co on jen strom s ptačí budkou, nebo ani to ne.
Odpovědět
LC

Lukas Cizek

7.4.2021 11:10 Reaguje na Jiří Daneš
Ale no tak, pánové, ono přece existuje něco jako hmyz. A v doupných stromech jsou ho stovky druhů. V budce tak maximalně blecha a kožojed. Je moc dobře, že to v Brně vědí a jsou ochotni se podle toho zachovat.
Odpovědět
va

vaber

8.4.2021 17:09
ono by stačilo kdyby doupný strom zůstával v lesích nebo jinde ve volné přírodě ,tam se ale likvidují rychle,
zachraňovat situaci tím ,že suché stromy nechávám zrovna ve městě,
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist