https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drazba-v-berline-prinesla-16-000-eur-na-zachranu-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dražba v Berlíně přinesla 16.000 eur na záchranu nosorožců

10.10.2017 11:20 | BERLÍN (ČTK)
Malíř Anton Molnár u draženého obrazu spolu s vedoucím zahraničních projektů dvorské zoo Janem Stejskalem (vlevo) a Thomasem Hildebrandtem, zástupcem IZW Berlin.
Malíř Anton Molnár u draženého obrazu spolu s vedoucím zahraničních projektů dvorské zoo Janem Stejskalem (vlevo) a Thomasem Hildebrandtem, zástupcem IZW Berlin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ralf Günther / IZW Berlin
Téměř 16.000 eur (413.000 korun), které budou použity na záchranu kriticky ohrožených nosorožců bílých severních, vynesla minulý dražba uměleckých předmětů v Berlíně. Informoval o tom Jan Stejskal ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové, které poslední tři žijící nosorožci tohoto druhu patří.
 

Samec Súdán a samice Nájin a Fatu žijí od roku 2009 v keňské rezervaci Ol Pejeta, kam byli dopraveni ze dvorské zoo. Jelikož se už nejsou schopni rozmnožovat přirozeně, hledají odborníci cesty, jak druh zachránit pomocí umělého oplodnění.

Peníze na projekt, na němž se podílí například i berlínský Leibnizův institut pro výzkum divokých a v zoo chovaných zvířat (IZW), získává mezinárodní tým většinou od jednotlivých institucí, z příspěvků soukromých firem nebo darů jednotlivců. Dnes poprvé vyzkoušel i cestu aukce.

Jeden z posledních tří žijících nosorožců bílých severních – samice Fatu v Ol Pejetě
Jeden z posledních tří žijících nosorožců bílých severních – samice Fatu v Ol Pejetě
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz

Jejím hlavním lákadlem byl obraz maďarského umělce Antona Molnára zobrazující samici Nabiré, která ve Dvoře Králové uhynula před dvěma lety. "Obraz se prodal za 11.000 eur (284.000 korun)," řekl Stejskal. Mezi další vydražené předměty patřil třeba trojrozměrný model lebky nosorožce.

Prostředky získané aukcí budou využity k nalezení co nejlepšího způsobu umělého oplodnění nosorožců. "Bude to použité na prototypy pro přenos embrya do těla náhradní matky a určitě část z toho půjde na odběr vajíček ze samic severního bílého nosorožce," uvedl Stejskal.

Metodu odběru vajíček zatím experti, kteří pracují bez nároku na honorář, testují na samicích příbuzných nosorožců jižních bílých. Když fáze testů skončí, rádi by vajíčka odebrali samicím severního bílého nosorožce a oplodnili je. Embryo by pak odnosila náhradní matka v podobě samice nosorožce jižního bílého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist