https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drony-mohou-byt-ode-dneska-v-provozu-pouze-po-registraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drony mohou být ode dneška v provozu pouze po registraci

31.12.2020 15:40 | PRAHA (ČTK)
Provozovatel po registraci má unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony.
Provozovatel po registraci má unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
S drony mohou ode dneška létat už pouze registrovaní provozovatelé a piloti. Povinná registrace dronu platí v celé EU pro všechny drony nad 250 gramů, případně i lehčí stroje s kamerou nebo drony létající vysokou rychlostí, které nelze považovat za hračky. Bez evidence je jejich provoz zakázán. Podle úterních údajů Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) se zatím do registru přihlásilo přes 22 000 provozovatelů a pilotů. Úřad odhaduje, že v budoucnu by jich v registru mohlo být až 50 000.
 

Používané drony se v registru budou rozdělovat do tří kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se liší i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele. Otevřená je základní kategorie provozu, která umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoli s řadou omezení a požadavků. Specifická kategorie umožní, po posouzení ÚCL, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie. Nejpřísnější certifikovaná kategorie je zamýšlena spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Provozovatel po registraci má unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony. Dosavadní povolení pro komerční subjekty zůstane v platnosti do konce roku 2021.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

1.1.2021 06:58
Bude to skvělý rok, budem registrovat drony, historické zbraně snad až do Husitských válek, pokud v rodině přibude fenka už to musíme nahlásit. Krásné časy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.1.2021 10:35
Za chvilku budeme Bruseli dokládat i analýzu našeho exkrementu. Po vzoru EET si budeme muset na své náklady pořídit přístroj, který dotyčný vzorek analyzuje a odešle hlášení odpovědnému úředníkovi. Státní správa tak bude kontrolovat, zda si nežijeme nad poměry a zda není oprávněné podezření, že krátíme daně.
Odpovědět
ig

1.1.2021 11:49
Tuhle jsem se o tom bavil s jedním "normálním člověkem". Dost se divil proč jsem proti registraci, to prý musí být, jinak by si přece lidi dělali co chtějí :) A já doteď myslel, že právě to je cílem veškerého lidského snažení. No, aspoň mám novou ideu do nového roku :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.1.2021 09:04
Mi o tu registraci ani tak nejde, ale o jejich masivní používáni kdejakým
oslem. Beru, když je používá policie, armáda, vědci a jiní odborníci, kde
se tím ušetří na nákladnějším zkoumání. Bohužel pak jsou tu ti osli, kteří
pro svoji zábavu a potěšení obtěžují jiné přelety svých dronů nad jejich
pozemky a cíleným sledováním dění u cizích lidí. V přírodě pak jsou schopni nalétávat nad hnízda ptáků z pouhé zvědavosti bez nějakého vědeckého
zkoumání. Každé takové zbytečné plašení zvířat by mělo být trestné. Naopak je dobrý takový monitoring pole před kosením pícnin i s případným plašením. Bohužel je tu značný rozdíl v tom, zda je to pouhá zábava a nebo něco užitečného. Ona taková registrace se nebude hlavně líbit těm, kteří je
mají pouze na tu zábavu a nebo dokonce nelegální činnost. Tyto choutky
měl i můj soused a dostal přátelské varováni, že ať se nediví, když mu
jeho dron zkolabuje zrovna nad mým pozemkem. Od té doby se mu obloukem vyhýbá a myslím, že se ho už i nabažil, protože ukojil svoji touhu ho
mít a nyní pochopil, že ho má vlastně k ničemu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.1.2021 10:11
Opět další bezcenný nesmysl ze šanonů bruselských Vogonů.
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.1.2021 10:49
Ano, nejprve je třeba registrovat, teprve pak lze efektivně zakazovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist