https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/druzstevnici-bojuji-o-roubenku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo: Družstevníci bojují o roubenku

15.12.2005 | HRADEC KRÁLOVÉ | Právo
Osud roubené budovy vedle budoucí vědecké knihovny v centru krajského města stále leží na srdci členům hradeckého Dřevozpracujícího družstva. Družstvo, které buduje a provozuje skanzen v Krňovicích u Třebechovic, se otevřeným dopisem obrátilo na hradeckou radnici a znovu projevilo o transfer roubenky zájem.
 
V textu dopisu předseda družstva Václav Záruba vysvětlil, proč se nepřihlásili do výběrového řízení na koupi roubenky za cenu jedné koruny s povinností na své náklady objekt do 30. června příštího roku odstranit.

Finance nestačí

„V současné době nám finanční možnosti stačí stěží na vybudování základní infrastruktury skanzenu (parkoviště, restaurace, sociální zařízení pro návštěvníky, komunikace, inženýrské sítě atd.) a na alespoň základní zabezpečení transferu památkově chráněného vodního mlýna zBělče nad Orlicí,“ vyjmenoval Záruba s tím, že vedle toho se realizují přesuny drobné architektury do skanzenu (např. sýpka ze Semechnice), shromažďují a restaurují technická zařízení a nástroje.
Ve spolupráci s krajským úřadem a městem Třebechovice byla opravena památkově chráněná lednice v Krňovicích, a přestože nebyl zahájen oficiální provoz, skanzen si v létě prohlédly již stovky návštěvníků.
„Veškerá tato činnost je částečně podpořena úřadem Královéhradeckého kraje (v grantových řízeních) a případnými sponzory ročně asi 300 tisíci korunami. Z tohoto výčtu si jistě každý udělá představu o našich možnostech s tím, že nemůžeme jako malá firma financovat další transfer, byť zajímavé stavby. O to by se měl zasloužit investor či majitel objektu, který o demolici žádá. V nákladech desítek miliónů, jež se kolem výstavby knihovny točí, by se řádově statisíce jistě našly,“ míní Záruba. Družstvo již v září odeslalo městské radě dopis s několika variantami, jak transfer provést a majetkově vypořádat. Dosud však na dopis neobdrželo odpověď.

U sousedů je to jiné

„V okolních státech, kde je kulturní povědomí na podstatně vyšší úrovni, je skanzenů a muzeí v přírodě několikanásobně více, lepší je i péče o technické památky a lidovou architekturu. Mrzí nás, že přestože jsme v Královéhradeckém kraji asi jediné takové zařízení, není podpora a snaha o jeho rozvoj a soustřeďování ohrožených památek na patřičné úrovni. Jen změsta Hradce Králové za posledních několik let díky demolicím zmizela řada cenných roubenek – Nový Hradec Králové, Malšovice – Zámostí, Svinary. Je předpoklad, že tento trend bude pokračovat,“ uzavřel Václav Záruba.
reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist