https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-indiansti-chlapci-prezili-temer-mesic-ztraceni-v-amazonske-dzungli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva indiánští chlapci přežili téměř měsíc ztracení v amazonské džungli

20.3.2022 00:39 | BRASÍLIA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Téměř měsíc přežili dva malí chlapci v amazonské džungli, než je náhodou našel místní zemědělec. Informuje o tom agentura DPA. Bratři ve věku sedm a devět let z místního domorodého kmene v brazilském státě Amazonas byli podvyživení a poštípaní od hmyzu. Podle lékařů v nemocnici v Manausu, kam byli hoši převezeni, je ale jejich stav stabilizovaný a zřejmě se zcela zotaví.
 

Chlapci se 18. února vydali chytat ptáky a až tento týden, po 26 dnech, je našel místní zemědělec. První týden po nich pátralo skoro tři sta lidí, většina z nich to ale po týdnu vzdala. V oblasti je nyní období dešťů a i pro dospělé je obtížné se pohybovat v džungli, kde jsou navíc hadi, jaguáři a další nebezpečná zvířata.

"Jsme moc šťastní, že se konečně našli. Nemohli se chudáčci ani hýbat," citovala otce chlapců Claudia Ferreiru místní média. "Ještě dva dny a nepřežili by," míní jejich strýc Chico Mendes. Glaucona a Gleisona Ferreirovy našli zhruba šest kilometrů od jejich vesnice. Poslední asi čtyři dny byli na jednom místě, protože se kvůli vyčerpání už nemohli hýbat. Přežili díky pojídání plodů a pití dešťové vody.

Hrdinou místní vesnice se stal pětapadesátiletý Manoel Vilkem, který se v pondělí vydal do lesa na dříví. Když použil "mobilní telefon džungle", což je tlučení do stromu, jímž příchozí hlásí svou přítomnost v lese, uslyšel ho jeden ze ztracených bratrů, popsala záchranu argentinská agentura Télam. Chlapec začal křičet a muž tak oba hochy našel.

"Je to skutečný zázrak. Přežít v tomto období ztracený v našem pralese je téměř nemožné," uvedl Everaldo Ribeiro, šéf policie z města Manicoré, v jehož oblasti se nehoda s dobrým koncem stala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

21.3.2022 07:09
tady je vidět jak původní indiánské obyvatelstvo vlivem civilizace zdegradovalo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist