https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-klimaticti-aktiviste-dostali-v-nemecku-dva-a-tri-mesice-vezeni-nepodminene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva klimatičtí aktivisté dostali v Německu dva a tři měsíce vězení nepodmíněně

7.3.2023 17:10 (ČTK)
O pondělním verdiktu informovala agentura DPA, podle níž jde o první nepodmíněné tresty, které dostali aktivisté z hnutí Poslední generace (Letzte Generation) v Německu. Ilustrační foto
O pondělním verdiktu informovala agentura DPA, podle níž jde o první nepodmíněné tresty, které dostali aktivisté z hnutí Poslední generace (Letzte Generation) v Německu. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Soud v německém Heilbronnu vynesl tresty několika měsíců vězení nepodmíněně pro dva klimatické aktivisty, kteří se před měsícem účastnili blokád silnic, jež se konaly v několika německých městech. O pondělním verdiktu informovala agentura DPA, podle níž jde o první nepodmíněné tresty, které dostali aktivisté z hnutí Poslední generace (Letzte Generation) v Německu. Hnutí verdikt kritizovalo a vyzvalo k dalším protestům.
 

Dva muži byli v Heilbronnu v pondělí odsouzeni ke třem a ke dvěma měsícům vězení. Další tři aktivisté (dvě ženy a muž) dostali u téhož soudu pokutu. Tresty vězení podle místních médií soud udělil mimo jiné proto, že oba muži, kteří se 6. února v Heilbronnu přilepili na silnici, už byli za podobné akce dříve odsouzeni. Před soudem rovněž uvedli, že chtějí v protestech pokračovat. Verdikt není pravomocný, všichni se mohou odvolat.

"Naše vláda má ústavní povinnost chránit naše životy, ale i v této chvíli přispívá ke klimatické katastrofě, která náš život zničí," uvedl jeden z odsouzených.

Také dnes se konal v Berlíně protest několika lidí z hnutí Poslední generace. Čtyři aktivisté přijeli s hasičským autem před ministerstvo dopravy a stříkali na budovu žlutooranžovou barvu a vodu. Podle mluvčí hnutí chtěli dát ministrovi dopravy Volkeru Wissingovi "studenou sprchu".

Aktivisté skupiny Poslední generace chtějí protesty donutit vládu k ráznější ochraně klimatu. Odmítají těžbu fosilních paliv a žádají například snížit povolenou rychlost v dopravě. Při protestech se mimo jiné lepidlem lepí k silnicím, ranvejím či uměleckým dílům v galeriích, která rovněž polévají různými tekutinami.

Jeden aktivista obžalovaný kvůli silničním blokádám se minulý měsíc přilepil i u soudu ke stolu a nakonec byl ze soudní síně vynesen i s tímto kusem nábytku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Jeřábek

8.3.2023 00:45
Nerozumím tomu.
Jsou proti těžbě fosilních paliv, tedy ropy, uhlí a plynu, ale k protestu používají fosilní nerosty. Nevěřím, že hasičské auto přijelo na elektřinu a při jeho výrobě nebyla použita ani ropa, ani uhlí a ani zemní plyn.
A to samé lepidlo - z čeho je vyrobeno?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

9.3.2023 05:34
"...Dva muži byli v Heilbronnu v pondělí odsouzeni ke třem a ke dvěma měsícům vězení. Další tři aktivisté (dvě ženy a muž) dostali u téhož soudu pokutu..."

A není to málo, Antone Pavloviči?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist