https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-ekologicke-aktivistky-zacakaly-polevkou-sklo-chranici-obraz-mony-lisy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou sklo chránící obraz Mony Lisy

28.1.2024 18:26 | PAŘÍŽ (ČTK)
Obraz Mony Lisy v pařížské galerii Louvre.
Obraz Mony Lisy v pařížské galerii Louvre.
Dvě ekologické aktivistky dnes zacákaly polévkou pancéřové sklo, které v pařížském muzeu Louvre chrání obraz Mony Lisy. Informovala o tom agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit "právo na zdravé a udržitelné potraviny". V Louvru byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.
 

K akci se v prohlášení poslaném agentuře AFP přihlásila skupina s názvem Riposte alimentaire, což lze zhruba přeložit jako Reakce na stav potravin. Skupina se označuje za "francouzskou kampaň občanského odporu, jejímž cílem je radikální změna společnosti v oblasti klimatu a sociálních otázek".

Incident v Louvru skupina prezentuje jako "zahájení (kampaně) občanského odporu s jasným požadavkem, který je prospěšný pro všechny: sociální jistoty pro udržitelné potraviny".

Nejslavnější obraz světa, který je od roku 2005 vystaven za ochranným sklem, se již několikrát stal obětí vandalismu. Například v květnu 2022 se byl terčem útoku dortem. V roce 2009 na obraz návštěvník hodil hrneček. V 50. letech obraz poškodil útočník, který ho polil kyselinou sírovou. V roce 1911 byl dokonce obraz ukraden, našel se o tři roky později.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

29.1.2024 11:56
Kdybych tady natvrdo napsal, co si o těch dvou pipinách myslím, tak by mě doživotně smázli.
Odpovědět

Radek Čuda

29.1.2024 13:59
Kdyby ta pipina v tom bílém triku tu ruku zvedla o trochu výš, tak to mohlo být ještě o dost zajímavější:-))).

A i když se tedy fakt snažím, tak obrat "sociální jistoty pro udržitelné potraviny" je mi stále záhadou. Bojovat za něco, u čeho není vůbec jasné co to má být je docela zajímavé.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

29.1.2024 22:10
Me se libi, ze je media oznacuji za "ekologicke aktivistky". Nazorne tim dokazuji, jaky typ lidi se pod timto oznacenim obvykle skryva, nejen v tomto pripade
Odpovědět
ig

30.1.2024 21:32
Co ideálně udělat s těmi děvčaty je poměrně jasné, existuje už bezmála dva a půl tisíce let starý rozsudek nad jedním žhářem, který kromě samozřejmostí jako uložení trestu smrti zakázal jeho jméno kdekoliv publikovat. Nejlepší by bylo postupovat stejně, ale obávám se, že v dnešní době je snazší ta děvčata vystřelit na Mars než dodržet mediální ticho :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist