https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-klimaticke-aktivistky-poskodily-vitrinu-v-niz-je-vystavena-magna-charta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě klimatické aktivistky poškodily vitrínu, v níž je vystavena Magna Charta

10.5.2024 17:49 | LONDÝN (ČTK)
Magna Charta v Londýnské knihovně.
Magna Charta v Londýnské knihovně.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | British Library / Wikimedia Commons
Dvě klimatické aktivistky ve věku přes 80 let dnes kladivem a dlátem poškodily skleněnou vitrínu, v níž je v Britské knihovně v Londýně vystaven jeden ze čtyř originálů Magny Charty. Jeden z nejvýznamnějších dokumentů britské historie zůstal i díky zásahu bezpečnostní služby nepoškozen, menších škod doznala jen vitrína, informuje agentura AP.
 

Pětaosmdesátiletá Judy Bruceová a dvaaosmdesátiletá Sue Parfittová uvedly, že svým činem chtěly upozornit na nebezpečí klimatických změn. "Magna Charta je právem obdivována, protože má velký význam pro naši historii, naše svobody a naše zákony,“ uvedla Parfittová. "Ale nebude žádná svoboda, žádná zákonnost, žádná práva, pokud dovolíme, aby klimatický kolaps vedl ke katastrofě, která nyní hrozí," míní aktivistka.

Policie obě aktivistky, které jsou součástí hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu), po činu zadržela. Knihovna galerii dočasně uzavřela.

Magnu Chartu, zvanou také velká listina práv a svobod, podepsal 15. června 1215 anglický král Jan Bezzemek. Učinil tak pod tlakem vzpurných baronů, kteří chtěli omezit královskou moc. Dokument dal mnoho nových práv také obyčejným lidem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

10.5.2024 20:13
Kdysi jsem viděl jednu hru od W. Shakespeara, kde herec Moučka na adresu jednoho geronta říká: Vědí, on má svoje roky a znáte to, konec žití, rozum v řiti".
Na ty dvě senilky to sedí jako hrnec na prdel.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.5.2024 20:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1**
Odpovědět
Anyr

Anyr

10.5.2024 22:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na generace, co žily v socíku, taky :))
Odpovědět
pk

pepa knotek

12.5.2024 09:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
mladý aktivistky se přilepujou k silnici, co je lepší ?
Odpovědět

Radek Čuda

13.5.2024 14:44 Reaguje na pepa knotek
Mlátit do skla ... je to v teple, pod střechou, nefouká tam ... v tomhle věku je Britská knihovna jasná volba:-))).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.5.2024 09:51
důležité je se z toho " nepodělat". Což asi všichni nevydrží..
Odpovědět

Radek Čuda

13.5.2024 14:42
Koukám, že babky jsou celkem čiperky, to zase všechna čest ... otázkou je, jestli byly takhle pošahané vždy, nebo je to prostě jen forma stařecké demence.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist