https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-male-vodni-nadrze-pomohou-zadrzet-vodu-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě malé vodní nádrže pomohou zadržet vodu v krajině

16.2.2019 01:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rybník U Kamenného mostu.
Rybník U Kamenného mostu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Javorník
Dvě malé nádrže nově zadržují vodu v Rychlebských horách a v oblasti Nízkého Jeseníku v Olomouckém kraji. Jednu loni vybudovaly a druhou zrekonstruovaly Lesy ČR za 3,8 milionů korun. V době sucha prospějí krajině i vodomilným rostlinám a živočichům. Informují o tom Lesy ČR.
 

Vodní nádrž U Kamenného mostu vybudovali vodohospodáři na Hoštickém potoce v obci Javorník. Pojme 2 300 m3 vody. „Osmdesátimetrovou hráz tvoří těsnící jádro a jílový koberec. V místě, kde se potok vlévá do nádrže, jsme opevnili koryto,“ uvedl Miroslav Kahánek, vedoucí správy toků pro povodí Odry z Lesů ČR. Vznikly také dvě mokřadní tůně pro vodomilné rostliny i živočichy. Cena stavby dosáhla 1,8 milionů korun. Podnik čerpal dotaci z Ministerstva zemědělství ČR.

Klimešův rybník.
Klimešův rybník.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR

Státní podnik Lesy ČR kompletně zrekonstruoval Klimešův rybník na Bruntálsku nedaleko obce Roudno. Vodní nádrž ze 70. let minulého století byla ve špatném stavu. „Opravili jsme hráz, bezpečnostní přeliv, nápustné i výpustné zařízení,“ řekl Kahánek. Více než dvoumetrová zemní sypaná hráz měří 109 metrů. Nádrž nyní pojme 4 460 m3 vody, která přitéká přes nově postavený brod z toku Rýžovníku. Stavbu za dva miliony korun spolufinancovalo také Ministerstvo zemědělství ČR.

Lesy ČR letos podle všeho zahájí stavbu dalších dvou malých nádrží v Olomouckém kraji - na Plavném potoce v lesích u Černé Vody na Jesenicku a Ve Studýnkách v katastru Čekyně na Přerovsku.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jiří Kavka

19.2.2019 19:41
A z dalšího kusu potoka je kanál.............
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist