https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvojice-zen-se-u-soudu-priznala-k-prodeji-psu-z-mnoziren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvojice žen se u soudu přiznala k prodeji psů z množíren

20.5.2021 18:04 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Osmačtyřicetiletá Iveta Brixová i jednadvacetiletá Sandra Peštová se dnes u soudu doznaly k tomu, že několik let prodávaly vyhladovělé a nemocné psy z množíren. Novým majitelům o jejich stavu i původu lhaly. Podle obžaloby se tak dopustily týrání zvířat, podvodu a neoprávněného podnikání. Hrozí jim za to až šestileté vězení.
 

Obě obžalované ženy dnes u soudu prohlásily, že jsou vinné. Soud tedy nemusel provádět v případu již žádné dokazování, rozhodne pouze o trestu. "Cítím se vina. Mrzí mě to," uvedla Brixová. Vypověděla, že o nemocech štěňat ani jejich stavu nevěděla. Myslela si údajně, že se o ně stará správně. "Nechtěla jsem nikomu ublížit - ani lidem ani těm pejskům," dodala.

Také Peštová k doznání doplnila, že svého jednání lituje. U dnešního hlavního líčení uvedla, že vše dělala kvůli Brixové, s jejímž synem má dítě. V rodině Brixové se podle ní muselo poslouchat. "Dokud jsem s ní spolupracovala, měla jsem střechu nad hlavou a syna u sebe," sdělila. Nyní žije na ubytovně a kvůli nedávné závislosti na drogách je její syn v péči otce.

Předseda trestního senátu Josef Mana chce v jednání pokračovat v druhé polovině června. Při rozhodování o trestu pro ženy chce ještě znát stav opatrovnického řízení. Poté plánuje vyslechnout závěrečné řeči a vynést verdikt.

Ženy podle obžaloby po několik let prodávaly většinou přes webové stránky bazoš.cz štěňata z množíren. Novým majitelům ale lhaly o jejich původu i zdravotním stavu. Psi byli často vážně nemocní, zanedbaní, podvyživení a neočkovaní. Někteří museli být dlouhodobě hospitalizováni, někteří uhynuli nebo museli být utraceni. Brixová s Peštovou si podle státního zástupce účtovaly za jedno štěně průměrně kolem 5000 korun. Celkově si tak vydělaly statisíce korun.

Ženy při prodeji používali podle obžaloby falešná jména a jednorázové sim karty, aby se poškození nemohli na ně dále obracet. Kupcům dávaly se psi padělané doklady o původu či očkování. Dvojice také podle státního zástupce prodávala štěňata v době, kdy byla pouze několik týdnů stará a potřebovala být ještě u matky.

Z množíren ženy přepravovaly psi v malých přepravkách. Potom jim nedávaly dostatek jídla ani pití. Štěňata také žila ve velmi nevyhovujících hygienických podmínkách. V obžalobě státní zástupce popsal 117 takovýchto případů, podle policistů mohly mít ženy na svědomí v letech 2014 až 2018 až 500 prodejů.

Spolu s dvojicí žen čelil obžalobě také Jiří Skrutek. Muž v dubnu uzavřel dohodu o vině a trestu a od soudu odešel s desetiměsíčním podmíněným trestem se zkušební dobou 2,5 roku, zákazem chovu a povinností nahradit podle sil způsobenou škodu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist