https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvojnasobny-podil-obnovitelnych-muze-prinest-vyrazne-uspory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvojnásobný podíl obnovitelných zdrojů může přinést výrazné úspory

17.3.2016 13:58 | LONDÝN (ČTK)
"Zdvojnásobení je nejen proveditelné, ale je levnější, než když se tak nestane," řekl generální ředitel IRENA Adnan Amin
"Zdvojnásobení je nejen proveditelné, ale je levnější, než když se tak nestane," řekl generální ředitel IRENA Adnan Amin
Foto | Xavi / Flickr
Zdvojnásobením podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové výrobě energie do roku 2030 na 36 procent by mohla globální ekonomika ušetřit ročně až 4,2 bilionu dolarů (101 miliard Kč). Vyplývá to z průzkumu Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA), jehož výsledky zveřejnila agentura Reuters.
 

Obnovitelné zdroje energie, jako větrné a solární elektrárny, měly v roce 2014 na celkové spotřebě elektřiny podíl 18 procent. Podle současných národních politik by podíl obnovitelných zdrojů měl do roku 2030 stoupnout na 21 procenta.

Zdvojnásobení současného podílu by také pomohlo splnit cíl na omezení růstu průměrné globální teploty odsouhlasený loni na summitu v Paříži.

Podle zprávy by náklady na zdvojnásobení podílu obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 činily 290 miliard USD ročně. Roční čisté úspory díky omezení znečištění a emisí a jejich vlivu na zdraví a zemědělství by se pohybovaly v rozmezí 1,2 bilionu až 4,2 bilionu dolarů.

"Zdvojnásobení je nejen proveditelné, ale je levnější, než když se tak nestane," řekl generální ředitel IRENA Adnan Amin. "Vytvoří více pracovních míst, ochrání miliony životů snížením znečištění ovzduší a nasměruje nás na cestu k omezení růstu globální teploty na dva stupně, jak bylo dohodnuto v Paříži," dodal.

IRENA je mezivládní organizace, která se zaměřuje na využití potenciálu obnovitelných zdrojů energie.

Evropský úřad pro životní prostředí ve středu uvedl, že podíl obnovitelných zdrojů energie v EU se v roce 2014 zvýšil na 15,2 procenta z 15 procent v roce 2013.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist