https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/e.on-pokud-by-prislo-embargo-na-rusky-plyn-ma-evropa-velky-problem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

E.ON: Pokud by přišlo embargo na ruský plyn, má Evropa velký problém

19.4.2022 16:31 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokud by přišlo embargo na ruský plyn, má nejen Německo, ale celá Evropa velký problém. V sázce by mohla být i samotná existence Evropské unie. Hospodářskému deníku Handelsblatt to zopakoval šéf energetického koncernu E.ON Leonhard Birnbaum. Zároveň vyloučil návrat k jaderné energetice v Německu, nebrání se ale prodloužení životnosti německých uhelných elektráren.
 

"Nejde o to, že by takový krok tvrdě zasáhl pouze Německo, obrovský problém by měla Evropa," řekl Birnbaum Handelsblattu. Například Slovensko je zcela závislé na ruském plynu. Česká republika a Rakousko získávají většinu zemního plynu z Ruska, upřesnil.

"Pokud si myslíme, že dokážeme zajistit dodávky do Německa, aniž bychom se společně starali o ostatní země, pak se EU rozpadne,“ pokračoval šéf německého podniku. "Nesmíme to považovat za národní záležitost," dodal Birnbaum a zopakoval, že má za správné a zodpovědné, že spolková vláda embargo na plyn jako odvetné opatření za ruskou invazi na Ukrajinu odmítá.

Už koncem března manažer uvedl, že Německo bude potřebovat na zajištění nezávislosti na ruském plynu tři roky. "Budeme-li rychlejší, je to pěkné, ale rozhodně to není otázka tří měsíců," řekl nyní Birnbaum Handelsblattu.

Ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu 24. února. Od té doby EU zavedla proti Rusku řadu sankcí, a to jak na jednotlivce, tak i na podniky. Naposledy před dvěma týdny schválila pátý soubor sankcí, který zahrnuje zákaz dovozu ruského uhlí do EU s platností od 10. srpna.

Sama společnost E.ON se připojila k dalším energetickým firmám a začala se odvracet od Ruska. Nemá žádné dlouhodobé smlouvy o dodávkách přímo s ruskými producenty, ale část plynu nakupovala od obchodních společností Gazpromu v Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

20.4.2022 09:21
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

20.4.2022 09:26
Nadpis článku je špatně. Správně byl patřilo mega, neřešitelný problém. Znamenalo by to ekonomický kolaps. Klasická otázka zní : Cui bono , což znamená, kdo by z toho měl prospěch.
Odpovědět
me

meluzína

20.4.2022 14:08 Reaguje na Václav Hellebrand
Když v Čechách zkrachovala Bohemia Energy, spousta lidí ze dne na den díky režimu dodavatele poslední inštance místo 2tisíce měsíčně zaplatila 20.000Kč měsíčně. Krach BE postihl 900.000 odběrných míst. Tak si spočítejme kolik bude lidí, kteří zaplatí 10x více, když se ze dne na den zavřou kohoutky a to položí třeba "jen" 50% dodavatelů plynu v ČR. Kdo z toho, že platí 10x více za plyn bude mít prospěch z obyvatel ČR, to ani při největší fantazii netuším.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.4.2022 18:52
Na to přišel E.ON teprve nyní? Oni nevěděli odkud a za kolik plyn kupují
a za kolik a kolik ho budou nakupovat odjinud? Tož tomu říkám firma k
pohledání. Tu se o tom bavíme měsíce před válkou a od války denně. Každý,
mimo nedouků věřících politikům ví to, na co přišli teprve nyní a už se
na to chystá. Pouze naivové stále věří na lodě s plynem ze zámoří, které
spasí Evropu. Ale nebojte se, ono ho možná opravdu bude dost, protože si
ho chudí a zkrachovalé firmy nekoupí. Jeho spotřeba tak klesne, ale jen
u některých. Bohatí budou plýtvat stále a smát se ostatním, že mrznou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist