https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ecb-banky-v-eurozone-neplni-cile-v-oblasti-klimatickych-rizik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ECB: Banky v eurozóně neplní cíle v oblasti klimatických rizik

26.11.2021 01:40 | FRANKFURT NAD MOHANEM (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Žádná z velkých bank v eurozóně nesplňuje očekávání Evropské centrální banky (ECB) v oblasti klimatických a environmentálních rizik. Většina věřitelských institucí, na které ECB dohlíží, zatím nepředložila konkrétní plány, které by ukazovaly, jak změní své strategie s ohledem na klimatické změny. ECB to uvedla ve své zprávě a zároveň vyzvala k urychlení kroků, které by splnily její očekávání.
 

Pouze třetina ze 112 bank, na které ECB dohlíží, má podle zprávy zavedené plány, které jsou alespoň rámcově přiměřené. Polovina z nich pak nedokončí realizaci svých plánů do konce roku 2022.

ECB plánuje příští rok zátěžový test klimatických rizik bank, ve kterém se bude zabývat uhlíkovou náročností úvěrů a obchodních operací, ale také schopností bank vyrovnat se s fyzickým dopadem změn klimatu na hodnotu aktiv. Po bankách, které budou mít v testu špatné výsledky, pak může ECB požadovat posílení kapitálu, což by snížilo jejich schopnost vracet zisky akcionářům.

Zpřísnění regulačního prostředí přichází v době stále důraznějších varování, že svět citelně zaostává za snižováním emisí uhlíku, které podle studií přispívají ke globálnímu oteplování. To zvyšuje tlak na vlády a firmy, aby přistoupily k ambicióznějším klimatickým plánům, poznamenala agentura Bloomberg.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.11.2021 06:50
"Žádná z velkých bank v eurozóně nesplňuje očekávání Evropské centrální banky (ECB) v oblasti klimatických a environmentálních rizik. ECB to uvedla ve své zprávě a zároveň vyzvala k urychlení kroků, které by splnily její očekávání."

Banky mají dělat bankovnictví, ty národní chránit stabilitu měny , a hlavně nesmí strkat rypák do politiky.

Což jak sami vidíte je přesně naopak. ECB se změnila v politický nástroj a vyžaduje to i po ostatních. To už se blíží postoji bank v nacistickém Německu, půjčovat pouze soukmenovcům, nikdy Židům.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.11.2021 08:12
Tuším, že nějaké klimatické cíle a jejich plnění vůbec nepatří k funkcím bank.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 09:16
I banky se topí v byrokracii, kterou nevymyslely ony, ale jakýsi dohlížitel. Jak dlouho to takhle může fungovat?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.11.2021 11:27
Zlatá ČNB.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist