https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-eu-nakoupila-dost-lng-do-konce-zimy-je-nezavisla-na-dodavkach-z-ruska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EK: EU nakoupila dost LNG, do konce zimy je nezávislá na dodávkách z Ruska

9.3.2022 10:45 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie nakoupila dostatek zkapalněného zemního plynu (LNG), aby byla až do konce zimy nezávislá na dovozu z Ruska. V rozhovoru s německou televizí ARD to řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Uvedla rovněž, že sankce proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu byly navrženy tak, aby měly co největší dopad na Moskvu a zároveň co nejméně poškodily západní ekonomiky.
 

Spojené státy v úterý oznámily zákaz dovozu ropy, zemního plynu a uhlí z Ruska. Británie informovala, že do konce letošního roku postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů.

"Evropa záměrně vyňala dodávky energie z Ruska ze sankcí," uvedl německý kancléř Olaf Scholz v pondělním prohlášení. "V současné době nelze dodávky energie pro zajištění výroby tepla, mobility, zásobování elektřinou a běhu průmyslu v Evropě zajistit jiným způsobem. Má proto zásadní význam pro poskytování veřejných služeb a každodenní život našich občanů," dodal.

Ruský plynárenský gigant Gazprom uvedl, že dodávky do Evropy přes Ukrajinu pokračují jako obvykle v objemu 109,5 milionu metrů krychlových denně.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes kolem 9:40 SEČ odpisovala 12,4 procenta na 188 eur za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující. V pondělí cena plynu vystoupala kvůli ruské invazi a sankcím až na 345 eur za megawatthodinu (MWh).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 17:10
Výborně!
Je to sice jen na 12 dní, ale i to je dost úspěch! Pak stačí makat ve stejném stylu a zrazu plesk!! Žádný plyn z Ruska nepotřebujeme a ropu ať klidně posílá, když bude zalevno, jinak ji koupíme jinde.
Naši ropáčci sice asi miliókrát zdůvodnili, proč to nejde, ale já jim věřím, asi jak Puťkovi....
Odpovědět
Mi

Michal

9.3.2022 18:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten měsíc je nesmysl. Ve skutečnosti má Evropa jistého plynu daleko víc. Aktuálně má v zásobnících 300 TWh plynu, což by stačilo tak do půlky dubna, ale za předpokladu, že by kompletně vyschly VEŠKERÉ toky plynu na kontinent. Jelikož však minimálně Norsko, Alžírsko, Azerbajdžán i dodavatelé LNG dodávat budou a dokonce dodávky neruských zdrojů v letním období převyšují spotřebu, pak i při okamžitém odstavení ruských dodávek by Evropa přežila v relativním klidu hluboko do příští zimy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 18:53 Reaguje na Michal
Velmi dobrý, teď stačí prostě OKAMŽITĚ zablokovat platby za plyn s tím, ať si ti parchanti kohouty klidně zavřou.
A tím, že bude plyn pořád výrazně dražší, i spotřeba silně klesne. Prostě to nahrazení by neměl být problém.
Odpovědět
Mi

Michal

9.3.2022 19:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta spotřeba klesne zcela určitě.Ve 4Q 21 spadla průmyslová spotřeba plynu o 5%. A jen pro letošek EK odhaduje pokles celkové spotřeby v EU minimálně o 4% (200 TWh), já si myslím, že to klidně může být i o 6% (300 TWh). Když se k tomu připočte 500 TWh, o které se reálně může navýšit dovoz LNG, 100 - 200 TWh, když Norsko, Alžírsko a Azerbajdžán zmobilizují rezervy, 200 TWh, které je možné ušetřit přeměnou plynu na elektřinu s čistou účinností 50 - 55% a spálením v hořících kotlů s ůčinností nad 90% a při faktu, že už Rusko letos přes 200 TWh plynu dodalo, tak do vyplnění těch 1600 TWh, které by Rusko normálně dodalo, opravdu moc nechybí.
Odpovědět
Mi

Michal

9.3.2022 19:14 Reaguje na Michal
Jo a jinak taková malá vlaštovka, která sice jaro nedělá, ale stojí za zmínku. Dnes odpoledne byla poprvé k síti na 2 hodiny v rámci testů připojená dlouho budovaná finská jaderná elektrárna Olkiluoto 3 a dodala prvních 200 MWh. Přeji dlouhý a úspěšný provoz a stovky TWh bezemisní energie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 21:00 Reaguje na Michal
Fakt dobrý. Postavila to zcela neschopná Areva (dle ropáků), i když se tam propálily miliardy navíc a stavba se silně protáhla.
PROČ?
Po Fukušime se brutálně zpřísnily bezpečnostní požadavky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.3.2022 21:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta elektrárna měla být podle původních předpokladů v provozu už dva roky před Fukušimou, už z toho je jasné, že Fukušima ani zdaleka není jediným důvodem toho zpoždění, jak se nám tu snažíte namlouvat. Mnohem zásadnější vliv měl např. nekvalitní beton v základech, vibrace v primárním okruhu, atd...
Mimochodem vyjmenujte namátkou několik bezpečnostních požadavků po Fukušimě, které původní projekt EPR neobsahoval. Že nepřijdete ani na jeden?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2022 08:35 Reaguje na Emil Novák
Já si vždycky myslel, že postavit jaderku je skutečný majstrštych a nepodaří se to vždycky na první dobrou.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.3.2022 08:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže žádný z těch "brutálně zpřísněných bezpečnostních požadavků" podle očekávání schopný jmenovat nejste a opět jde jen o vaše dojmy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2022 21:02
Tady se pan Vinkler neobjeví, nějak mu to k té jeho demagogii nesedí.
Odpovědět
va

vaber

10.3.2022 09:08
je to skvělé Evropa má všeho dost, jen musí vysvětlit proč je taková cena ropy a plynu,nafta 50korun a to dodávky z Ruska stále jsou,
kdysi po první válce se říkalo lidem ,kteří vydělávali na nedostatku nějakého zboží ,keťasove, a byly pro ně velké tresty,
nyní jsou to obratní obchodníci, co správně reagují na trh
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2022 09:58 Reaguje na vaber
Je to děsné, ale trh to zvládne. Sviňáci, kteří za pár dní vytáhli ceny zcela bezdůvodně přes 50 kč, mají prázdné pumpy. Já chtěl taky natankovat, ale spočítal jsem si, že ještě vydržím. A provož v Brně byl skutečná pohodička, aut možná polovina. Se silnou úsporou (taky u plynu), ropáčci vůbec nepočítají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2022 10:01 Reaguje na vaber
Dakleko horší by bylo zastropovat cenu benzínu. Pokud by byla dost vysoká, pumpaři by ji drželi a mastili si kapsy, pokud by byla nízká, benzín by normálně nebyl, jen na černém trhu.
Neviditelná ruka trhu to zvládne sama a většinou optimálně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist