https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-nechysta-velke-zmeny-v-zelene-klasifikaci-jadra-a-plynu-rekla-komisarka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise nechystá velké změny v zelené klasifikaci jádra a plynu, řekla komisařka

26.1.2022 14:28 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise (EK) nebude přes námitky řady států výrazněji měnit návrh klasifikace energetických zdrojů, který dočasně označuje jádro a plyn za takzvané zelené investice. V rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to řekla eurokomisařka pro finanční trhy Mairead McGuinnessová. Exekutiva Evropské unie se v těchto dnech zabývá připomínkami k návrhu, který zásadně odmítá Německo či Rakousko, úpravy však požaduje i část dalších zemí včetně České republiky.
 

Komise představila několikrát odložený návrh nových pravidel pro ekologické investice označovaný jako taxonomie na konci loňského roku. Jádro a plyn jsou v něm označeny za přechodové zdroje energie, které mají dočasně nahradit výpadky způsobené zejména odstavováním uhelných elektráren. Brusel tím vyslyšel volání zemí, které chtějí k podpoře těchto zdrojů přesvědčit soukromé investory.

Návrh však vyvolal kritiku zejména v zemích odmítajících z bezpečnostních důvodů jadernou energetiku. Rakousko kvůli němu komisi dokonce pohrozilo žalobou, odmítají jej i Španělsko či Dánsko.

"Možná budeme schopni upravit náš návrh v určitých bodech, abychom reagovali na některé námitky. Ale náš manévrovací prostor je opravdu omezený," řekla komisařka německému listu.

Právě němečtí politici jsou v pohledu na taxonomii rozděleni. Vlivný ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck zastupující ve vládě Zelené v úterý doporučil jeho odmítnutí kvůli obavám z provozu jaderných elektráren či ukládání vyhořelého paliva. Naproti tomu sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz se k němu vyjadřuje pozitivněji, neboť Německo stojí o podporu plynu.

Mezi zastánce pravidel patří vedle Francie či Polska i Česko, které však do Bruselu před týdnem zaslalo své námitky. Chce mimo jiné, aby jádro bylo za čistý zdroj označeno déle než do roku 2045 či aby EU odložila povinnost budovat hlubinná úložiště jaderného odpadu za plánovaný rok 2050.

Komise chce konečnou podobu taxonomie představit v příštích týdnech. Státy a Evropský parlament do nich nemohou zasahovat, mohou je ale odmítnout jako celek. Muselo by se však pro to nejdéle do půl roku vyslovit alespoň 20 ze 27 členských zemí reprezentujících nejméně 65 procent obyvatel EU či absolutní většina všech europoslanců. To je podle dosavadních vyjádření politiků nepravděpodobné.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

26.1.2022 15:05
Myslím, že je nejvyšší čas začít pořádně pracovat na dostavně Dukovan i Temelína a výstavbě nové 4 blokové jaderné elektrárny. Tak by se výstavba jedním generálním dodavatelem mohla výrazně zlevnit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.1.2022 19:37 Reaguje na Jiří Svoboda
Na tom se pracuje přece intenzivně už od roku asi 2010, kdy Nečasova vláda vypsala tendr na dostavbu Temelína.
Zeptejte se soudruhů nepolitiků, co v tom za dvě volební období udělali.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.1.2022 15:52
Dostavba Temelínu, Dukovan a nejméně další dvě nové JE je nutnou podmínkou , abychom vůbec přežili, nemáme-li stejné peníze utratit na burze energií
v Lipsku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.1.2022 16:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dostavěný měl být Temelín už dávno, před vstupem ČR do EU. Dukovany měly být už před zkušební dobou. A plánované byly kdysi Blahutovice/Ostravsko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.1.2022 19:42 Reaguje na smějící se bestie
To bychom asi těžko stíhali, stávající Temelín se otvíral asi 3 roky před vstupem do EU a za tu dobu jaderku nepostaví ani na Paroubkově Marsu.
Ono by stačilo, aby si lidi v roce 13 zvolili do vedení země normální politiky a ne tu šílenost.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.1.2022 20:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Bylo z čeho vybírat?

Je z čeho vybírat?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.1.2022 20:29 Reaguje na Jiří Svoboda
Bylo z čeho vybírat a dneska je to stejný. Jaderky se staví všude na světě....
Ideální by byly SMR, nevím, kde to pořád vázne. Ta technologie je 60 let stará a vyzkoušená, jen doladit bezpečnost a hlavně sériovou výrobu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.1.2022 11:46 Reaguje na Pavel Hanzl
" ... jen doladit bezpečnost a hlavně sériovou výrobu."

Tedy napsat u tohoto JEN mi přijde fakt úsměvné. Bo mně to zrovna jako nějaký triviální problém nepřijde. Další věc je, že teprve až to vaše JEN doladíte, tak zjistíte kolik ta sranda bude reálně stát, jak investičně, tak provozně, a pak se uvidí, zda to je/bude z hlediska efektivity fakt takové terno.
Jako Bůh chraň, že bych měl něco proti SMR, ale zatím je fakt ve hvězdách zda to jednou bude fakt takové terno, jako doufáte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.1.2022 19:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže dvacet let bez energie nepřežijeme.
Tam vám schází velmi důležitý mezičlánek.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.1.2022 19:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Toho je v zemi dost.
Odpovědět
Mi

Michal

26.1.2022 22:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
2 zdroje na změnu evropské ceny nemají velký vliv. Na co ovšem mohou mít vliv je to, jestli budeme draze dovážet nebo draze vyvážet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2022 08:17 Reaguje na Michal
Vzhledem k tomu, že do roku 40 let nic nepostavíme, tak je zcela jasné, kdo bude dovážet.
Otázkou je cena, která nemusí být ani nějak závratně vysoká, protože nové kapacity se v Evropě budují dost svižným tempem.
Horší jsou naše ekonomické možnosti, babišistán nastartoval spirálu státních dluhů a nejsem si jist, že tahle vláda je schopná to rychle zařezat. A k tomu hybridní válka a konflikt na Ukrajině, který nás poškodí každopádně, jen se neví, jak moc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist