https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-predstavila-upravu-metodiky-kontrol-systemu-satelitniho-monitorovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise představila úpravu kontrol polí pomocí satelitního monitorování

26.2.2024 18:33 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise v reakci na požadavek České republiky představila úpravu metodiky kontrol systému satelitního monitorování zemědělských ploch (AMS), která by měla snížit počet kontrol u zemědělců minimálně o 50 procent, tedy zpět na úroveň roku 2022. Informovalo o tom české ministerstvo zemědělství. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je ale třeba počet kontrol snížit ještě výrazněji.
 

Evropská komise podle ministerstva rovněž zahájila hloubkovou analýzu administrativní zátěže zemědělců. Její výsledek určí oblasti, ve kterých bude potřeba administrativu zjednodušit. Komise podle ministerstva představila také další krátkodobá a střednědobá opatření, která by mohla přinést určitou úlevu jak zemědělcům, tak vnitrostátním správním orgánům.

"Jsem přesvědčen, že podstatné snížení administrativní zátěže a rovnováha mezi environmentálními ambicemi a konkurenceschopností je odpovědí nejen na současné protesty, ale i zásadním faktorem pro budoucnost celého odvětví. Pro lepší fungování evropského zemědělství je potřeba méně regulace a více motivace," uvedl ministr v tiskové zprávě.

Česká republika podle ministerstva nezpochybňuje cíle unijní Zelené dohody pro Evropu, která se v poslední době stala terčem protestů ze strany zemědělců. "Je však potřeba zaměřit se na způsob jejich naplňování," uvedlo ministerstvo. Dodalo, že je zapotřebí dostatečný časový prostor pro přizpůsobení se změnám.

"Zachování konkurenceschopnosti a udržitelnosti nesmí být v protikladu k environmentální ambici. Zemědělci sami vědí, jak důležité je zachování úrodné půdy pro další generace. Musíme ale usilovat o přiměřenost a rovnováhu těchto zájmů. Zásadním požadavkem protestů v Česku je řešení přemíry byrokracie," uvedl Výborný. "Evropa musí zásadně snížit množství monitoringu, kontrol a výkazů, kterými zemědělce zahlcuje tak, že už skoro nemají čas vyjet na pole," dodal. Požadavky Zelené dohody podle něj nesmí ohrožovat konkurenceschopnost a udržitelnost zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.2.2024 11:19
njn, jsme hlídaný lépe než komunistickými stébáky...svoboda ale pro koho? Svoboda je dneska směšné slovo, jsme jak vězni s obojkem přes GPS jen u zamřížovaných je to vidět ale jinak je to stejné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist