https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-se-chysta-navrhnout-dva-cile-ohledne-uspor-elektriny-pise-bloomberg
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise se chystá navrhnout dva cíle ohledně úspor elektřiny, píše Bloomberg

13.9.2022 10:40 | BRUSEL (ČTK)
Eura
Eura
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Očekávaná sada krizových opatření na snížení výdajů za elektřinu v Evropské unii by mohla zahrnovat dva cíle týkající se úspor. Evropská komise se chystá navrhnout jednak snížení celkové spotřeby elektřiny, jednak povinné omezení ve vybraných částech dne, kdy bývá nejvyšší poptávka. Napsala to agentura Bloomberg, která se dostala k pracovní verzi chystaného návrhu.
 

Celounijní úspory energie jsou jedním z bodů, který v pátek podpořily členské země na mimořádné radě ministrů zodpovědných za energetiku. Zástupci vlád sedmadvacítky se také vyslovili pro zastropování ceny plynu nebo přerozdělování mimořádných zisků dodavatelů, kteří vyrábí elektřinu z levnějších zdrojů. Komise nyní musí navrhnout konkrétní podobu těchto kroků, přičemž unijní činitelé už minulý týden varovali, že "ďábel bude v detailech".

"Pokud plán na snížení poptávky (předsedkyně EK Ursuly) von der Leyenové projde přes členské státy, bude to radikální rozhodnutí a první konkrétní krok k omezení spotřeby opatřeními, která se podobají přídělovému systému," píše Bloomberg. Povinný cíl týkající se spotřeby ve špičce by podle agentury spočíval ve vytipování tří nebo čtyř hodin na každý pracovní den. Při vysoké poptávce se do ceny elektřiny promítají ceny dražších zdrojů včetně plynu, omezení spotřeby v těchto momentech by tak podle EK umocnilo úsporný efekt.

Plán unijní exekutivy se ještě před oficiálním představením může změnit. V úterý se jím bude zabývat sbor eurokomisařů, přičemž v případě jeho schválení by mohla ve středu von der Leyenová oznámit detaily při projevu v Evropském parlamentu.

Pracovní verze obsahuje také zavedení speciálního poplatku pro dodavatele fosilních paliv, kteří se nyní těší enormním ziskům, uvádí agentura Reuters. Výše "solidárního příspěvku" by se podle jejích informací odvíjela od "zdanitelných přebytečných zisků z fiskálního roku 2022". Reuters dodává, že jako nadměrné by byly brány zisky od jisté hranice nad úrovní průměrných zisků z uplynulých let. Jaký podíl z nich by nový poplatek tvořil, zatím není jasné.

Takto vybrané prostředky by pak státy mohly použít ke zmírnění dopadů vysokých cen energií na spotřebitele. Uplatnění podobného principu je zvažováno v případě příjmů firem vyrábějících elektřinu z uhlí, jádra a obnovitelných zdrojů. Ty mohou v důsledku vysoké ceny plynu rovněž realizovat enormní zisky, neboť velkoobchodní cena elektřiny se v EU vytváří plošně podle nejdražšího zdroje.

"Dramatický nárůst v cenách elektřiny, který pozorujeme, vytváří tlak na domácnosti, malé a střední podniky a průmysl a hrozí při něm širší společenské a ekonomické škody," vysvětluje EK v neoficiálním návrhu potřebu společné intervence.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jaroslav Studnička

13.9.2022 11:10
Ještě že tedy máme dostatek výrobní kapacity a Německo může odstavit své zbývající jaderky :-)))
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.9.2022 12:02
Členové Evropské komise by si zasloužili leták, který by byl vyvěšen na veřejných místech.
Jako na Divokém Západu by tam byl jejich portrét , nápis "hledá se - živý nebo mrtvý" a dole odměna za dopadení.
Po jejich zatčení by mohl proběhnout soud, kde by žalobcem byly unijní domácnosti , za vinu desperátům z klanu EK sděleno obvinění ze způsobení škody velkého rozsahu, současná energetická krize, a ožebračení domácností.

Požadovaný trest - propadnutí veškerého majetku, natření dehtem, vyválení v peří a vymrskání z bruselských bran.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 18:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
A Putin by se řehtal jak stádo koní, jak jsou Evropani nebetyčně blbí, že?
Já vím, o to vám jde, chcete pro nás vždy to nejhorší.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.9.2022 12:13
Uršula promluvila a ... přičemž unijní činitelé už minulý týden varovali, že "ďábel bude v detailech".

A tím to také skončí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist