https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-si-podle-polske-tv-strhla-cast-pokuty-za-turow-z-unijnich-penez-pro-polsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise si podle polské TV strhla část pokuty za Turów z unijních peněz pro Polsko

7.4.2022 08:45 | VARŠAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise si ještě v únoru strhla část pokuty za důl Turów, a to z peněz vyplácených z fondů Evropské unie Polsku. Uvedla to polská zpravodajská televize TVN 24 s odvoláním na informace, které ji poskytlo polské ministerstvo financí. Šlo o více než 30 milionů eur (asi 734 milionů Kč), uvedla stanice. Unijní pokuta, uložená za nerespektování příkazu Soudního dvora EU okamžitě přestat s těžbou v dole, se přitom nakonec vyšplhala až na 69 milionů eur (asi 1,7 miliardy Kč), než se Varšavě podařilo spor s Prahou uzavřít, dodala stanice.
 

Televize připomněla, že již v únoru její zpravodaj v Bruselu informoval, že EK uvědomila polské úřady, že si pokutu strhne. Vládní mluvčí Piotr Müller tehdy sliboval, že Polsko se pokusí těmto záměrům EK zabránit. Ale podle ministerstva financí EK část pokuty inkasovala.

"Z informací ministerstva vyplývá, že EK v únoru udělala srážky z výplaty (refundace) prostředků pro Polsko. Srážky EK z jednotlivých programů nebudou mít vliv na platby pro příjemce v rámci daného programu. Prostředky na to mohou pocházet z (polského) rozpočtu," sdělilo tiskové oddělení ministerstva financí.

EK podle ministerstva sama rozhoduje, z jakého programu peníze strhne. První část ocházela z operačního programu věda, vzdělávání a rozvoj z unijního sociálního fondu. Další část si EK odečetla z regionálního operačního programu Kujavsko-Pomořského vojvodství v unijním fondu regionálního rozvoje.

Česko zažalovalo Polsko kvůli rozšiřování dolu Turów koncem února loňského roku. Současně požádalo o vydání příkazu k zastavení těžby. V květnu unijní soud české žádosti vyhověl. Polská vláda pokyn zastavit těžbu neuposlechla. V září pak místopředsedkyně soudu potrestala Polsko pokutou ve výši půl milionu eur denně. Do ukončení sporu tak pokuta vzrostla na 69 milionů eur.

Česko-polská jednání skončila podpisem dohody, "díky které zůstane zajištěna energetická bezpečnost Polska", uvedlo polské ministerstvo financí.

Premiéři Mateusz Morawiecki a Petr Fiala na počátku února podepsali dohodu, podle které Polsko zaplatilo 35 milionů eur jako odškodnění, zatímco nadace firmy PGE, které důl patří, zaplatila deset milionů eur Libereckému kraji. Česko pak stáhlo žalobu na Polsko. Dohled EU nad smlouvou má trvat pět let, dodala TVN 24 na svém webu.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Lidé z příhraničních oblastí v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžovali také na hluk a znečištění prachem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.4.2022 14:20
Nejvyšší čas požádat EU, aby pokutu nevymáhala, rozsudek anulovala, již zaplacené peníze vrátila. Říkám tady už dlouho (a občas za to schytávám poznámky), že přijde čas, kdy budeme Poláky prosit o uhlí a i za to z Turówa budeme vděční. A myslím, že ten čas už je tady.
Odpovědět
Pe

Pepa

7.4.2022 15:33 Reaguje na
máme-li se technologicky někam posunout tak uhlí necháme k efektivnějšímu využití v zemi..
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.4.2022 17:18
Takže Turów škodí česku, ale polovičku poplatku si unie strhne pro sebe. Dobrej kšeft.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist