https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-pozaduji-pozastavit-dotace-pro-rozhlednu-na-kralickem-snezniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace požadují pozastavit dotace pro rozhlednu na Králickém Sněžníku Aktualizováno

9.9.2021 13:44 | OLOMOUC (ČTK)
Ekologičtí aktivisté od května do srpna podle Bačíka odhalili na stavbě rozhledny vážná pochybení a opakovaná hrubá porušení předpisů a povolení.
Ekologičtí aktivisté od května do srpna podle Bačíka odhalili na stavbě rozhledny vážná pochybení a opakovaná hrubá porušení předpisů a povolení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků
Pozastavení dotace na výstavbu nové rozhledny na polské straně vrcholu Králického Sněžníku požaduje několik českých ekologických organizací, podle kterých se investice provádí v rozporu s pravidly a podmínkami pro udělení finančního příspěvku Evropské unie a České republiky i s evropskou směrnicí o stanovištích. Kvůli stavbě vznikla česko-polská expertní komise, která dnes poprvé zasedala v Olomouci. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka komise zjistila "dílčí pochybení" investora rozhledny i dodavatele a uložila za ně pokuty. Stavba rozhledny pokračuje.
 

"Ministerstvo pro místní rozvoj udělilo na tento kontroverzní projekt obrovskou dotaci, je to zhruba 77 milionů korun. Je to v podstatě perverzní dotace, protože z veřejných prostředků se platí poškozování evropsky výjimečné přírody, což je skandální. Vyzýváme ministerstvo životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj, aby dotaci zastavila a došlo k novému projednání celého projektu a řádně se posoudil dopad výstavby na evropsky významnou přírodu," uvedl Bačík.

Bačík dnes s dalšími ochránci přírody zorganizoval protestní shromáždění před sídlem olomoucké pobočky dotační organizace Centrum pro regionální rozvoj, kde o stavbě rozhledny poprvé jednala česko-polská expertní komise. "Došla k závěru, že v průběhu stavby došlo k dílčím pochybením ze strany dodavatele a investora, za která byly uděleny peněžní pokuty. Jednalo se zejména o nedodržování povolení při pohybu těžké techniky či využívání čtyřkolky pro dopravu zaměstnanců na staveniště. Současně byly zesíleny kontrolní mechanismy pro další dodržování stanovených podmínek, aby bylo zabráněno jejich porušování," řekl dnes ČTK Frček.

Ekologičtí aktivisté od května do srpna podle Bačíka odhalili na stavbě rozhledny vážná pochybení a opakovaná hrubá porušení předpisů a povolení. Například stavební materiál a konstrukční díly věže se mají přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na stanovené parcele. To se podle ekologů ale neděje. Podle fotodokumentace jezdí těžká technika po zelené turistické stezce z Chaty Pod Sněžníkem podél hranice na polské straně.

V rozporu s povolením i s projektem podle aktivistů vznikla provizorní komunikace na vrchol hory k opakovanému využití těžké techniky a zřejmě i k přepravě části materiálu. Stroje také ničí arkto-alpinskou tundru i v širším okolí mimo oplocený stavební prostor, množství techniky prý výrazně převyšuje povolený počet.

Ekologičtí aktivisté upozornili také na změny projektu týkající se prodloužení harmonogramu výstavby o rok do 30. září 2022 a na „rekonstrukci“ zelené turistické stezky z Chaty pod Sněžníkem na vrchol hory, při níž se využívá velké množství odpadu a materiálu vytěženého při stavbě rozhledny.

Ministerstvo životního prostředí v srpnu požádalo Evropskou komisi, aby přezkoumala výstavbu rozhledny na polské straně vrcholu Králického Sněžníku. Cílem česko-polského projektu je obnova vyhlídkové věže z 19. století, která byla v roce 1973 stržena. Rozhledna má být vysoká 33 metrů. Část peněz poskytlo i ministerstvo pro místní rozvoj. Na celkové náklady zhruba 77 milionů korun přispělo z národních i evropských zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.9.2021 16:18
Švindl financovaný z prostředků EU , jak Polsko tak ČR žalostně selhaly při ochraně evropského přírodního dědictví.
Ochrana ŽP leda hubou, v praxi se toleruje doslova podvodné jednání přikryté mlčenlivým souhlasem orgánů státní správy.
Doslova k zblití.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2021 17:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Čemu se v babišistánu čemu?
Odpovědět
os

orb slavík

11.9.2021 15:42
Ministerstvo pro místní rozvoj na takový nesmysl dá 77 milionů. Nevěřím svým očím, ale je mi jasné,že kdyby se to rozklíčovalo, tak najdem v pozadí takového nějakého faltýnka, který již má vymyšleno, jak dostat peníze domů. Pravděpodobně v tom bude mít prsty i někdo z MMR.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.9.2021 07:37
Další prasárna posvěcená orgány státní správy... v této zemi se nechrání ŽP, ale jeho poškozování.... jsme země, kde se státní správy účelově zneužívá pro obohacení privilegovaných... to právě hnutí ANO dostalo ČR tak daleko ve zneužívání státní správy... za 3 týdny jsou volby, a tak má každý občan ČR příležitost změnit budoucnost této země.... není se nač vymlouvat....

Vše je v našich rukou a pokud to tímto směrem půjde dál, tak je to pouze selhání nás všech, obyčejných občanů!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist