https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-postrikali-benatskou-baziliku-svateho-marka-bahnem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté postříkali benátskou baziliku svatého Marka bahnem

7.12.2023 19:33 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Skupina ekologických aktivistů dnes postříkala směsí bahna a kakaového prášku fasádu baziliky svatého Marka v Benátkách, policie šest z nich zadržela. Informovala o tom agentura DPA. Příznivci hnutí Ultima Generazione (Poslední generace) protestovali proti podle nich nedostatečným opatřením na ochranu klimatu, památku nijak trvale nepoškodili.
 

Aktivisté stříkali na bílé sloupy a fasádu baziliky hnědou směs vody, bahna a kakaa pomocí hasicího přístroje. Poté před ní stáli s transparentem, který vyzýval vládu k ustavení fondu na nápravu škod způsobných změnami klimatu. Do něj by podle představ hnutí mělo jít nejméně 20 miliard eur.

"Benátky budou brzy pod vodou, nic z toho tady už nebude. Všechno bude pokryté bahnem a my zemřeme," citovala agentura ANSA slova jednoho z účastníků protestu.

Starosta Benátek Luigi Brugnaro protestní akci odsoudil, stejně jako ministr kultury Gennaro Sangiuliano, podle něhož se jedná o zbabělé gesto ekologických vandalů.

Hnutí Ultima Generazione se snaží přitáhnout pozornost ke svým akcím právě využitím známých památek. Letos při demonstraci proti fosilním palivům obarvili vodu v římské Fontáně di Trevi, loni polili barvou budovu operního domu La Scala v Miláně. Italská vláda chce kvůli tomu prosadit přísnější pokuty za podobné přečiny, měly by dosahovat až 60.000 eur (1,5 milionu korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.12.2023 20:27
Nechápu, co pořád řeší, když vědí, že jsou lezte generace. Mají se přilepit na hezkém místě a držet hladovku až do šťastného konce. Tím zkrátí své utrpení na Zemi a všichni ropáci si oddychnou. Nu ni?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.12.2023 21:54 Reaguje na Karel Zvářal
A vy si také oddechnete?
Odpovědět
Hu

Hunter

7.12.2023 23:06
Proč se jim říká aktivisti když to jsou obyčejní vandalové?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.12.2023 06:50 Reaguje na Hunter
1*
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.12.2023 00:56 Reaguje na Hunter
Protože jsou to takřka synonyma.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.12.2023 08:14
Umí ti ekoblbečci něco jiného než ničit?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

9.12.2023 11:33
Lepší důkaz ekoterorismu asi nikdo nevymyslí, co?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist