https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-protestovali-v-kodani-proti-black-friday
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté protestovali v Kodani proti Black Friday

2.12.2019 00:10 | ŘÍM (ČTK)
Stovky zejména mladých lidí v pátek v centru Kodaně při protestu za lepší ochranu klimatu namířily svůj hněv proti marketingové a slevové akci Black Friday, která je pro ně symbolem nadměrného konzumu. / Ilustrační foto
Stovky zejména mladých lidí v pátek v centru Kodaně při protestu za lepší ochranu klimatu namířily svůj hněv proti marketingové a slevové akci Black Friday, která je pro ně symbolem nadměrného konzumu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stovky zejména mladých lidí v pátek v centru Kodaně při protestu za lepší ochranu klimatu namířily svůj hněv proti marketingové a slevové akci Black Friday, která je pro ně symbolem nadměrného konzumu. Informovala o tom agentura DPA. Demonstrace v rámci celosvětového hnutí Pátky pro budoucnost (Fridays for Future) se v pátek konaly po celém světě.
 

Převážně mladí účastníci protestu v Kodani vyrazili na hlavní městskou nákupní třídu Ströget. "Zastavte Black Friday!", křičeli. Na ulici bylo ale zároveň i mnoho lidí, kteří se nechali zlákat slevami v obchodech.

Demonstranti požadovali, aby byl světový obchod ohleduplnější k životnímu prostředí a přejí si, aby se z Black Friday (Černý pátek) stal Green Friday (Zelený pátek).

Příznivci hnutí Fridays for Future, u jehož zrodu stála 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová, pořádají celosvětový protest už počtvrté. Páteční protesty předchází začátku klimatické konference OSN, která v Madridu potrvá ode dneška do 13. prosince.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

2.12.2019 00:37
Zvláštní věci se to dějí. Dřív se revolucionáři snažili škodit bohatým, které z hloubi duše nenáviděli, teď škodí spíš chudším. Black Friday je metoda, jak prodávat stejné zboží různým lidem za různou cenu, v tomto případě hlavně méně majetným levněji. Proč jim aktivisté chtějí to levnější zboží upřít?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

3.12.2019 06:15 Reaguje na
protože už z principu musí tato anarchistickolevičácká svoloč protestovat. přitom všichni určitě mají mobil, hadry, boty aj.ze slevy...!!!
Odpovědět
PN

Pavlína Novinska

7.12.2020 15:18
Jako já osobně třeba také úplně nemám Black friday v lásce, ale že bych kvůli tomu vyšla do ulic protestovat, to si skutečně nedovedu představit :-) Mnohem radši nakupuji na eshopech v běžném období, když použiji slevové kódy z https://slevovykupon.net/ , tak mám slev dostatek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist