https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-v-praze-protestovali-kvuli-energeticko-klimatickemu-planu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté v Praze protestovali kvůli energeticko-klimatickému plánu

26.9.2023 18:21 | PRAHA (ČTK)
Ekologičtí aktivisté a aktivistky na protestu před konferencí Green Deal Summit.
Ekologičtí aktivisté a aktivistky na protestu před konferencí Green Deal Summit.
Ekologičtí aktivisté dnes před technologickým centrem UMPRUM v Praze, kde se koná takzvaný Green Deal Summit - konference o Zelené dohodě, udržitelnosti a energetice, protestovali proti prodloužení těžby uhlí v Česku v hnědouhelném lomu Bílina na Teplicku. Chtěli upozornit na údajně problematické chování společnosti ČEZ, Komerční banky a nedostatky národního energeticko-klimatického plánu.
 

Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace a platformy Re-set vystoupili v maskách politiků a předních představitelů ČEZu a Komerční banky s transparentem "Greenwashing summit: Pro korporace, ne pro lidi". Jejich záměrem bylo poukázat na podle nich problematický přístup společnosti ČEZ k ochraně životního prostředí a na spolupráci Komerční banky s většinovým vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Danielem Křetínským.

"Skupina ČEZ se dlouhodobě označuje za Čistou Energii Zítřka, přitom ale Severočeské doly, které jsou součástí ČEZu, usilují o prodloužení těžby na velkolomu Bílina minimálně do roku 2035, což by mělo zásadní negativní dopad na klima," uvedli aktivisté. Aktivity společností ve vztahu k uhlí a financování fosilního byznysu jsou podle nich v rozporu s cíli udržitelnosti a ochrany životního prostředí.

Konkrétní kroky přitom podle ekologických organizací chybí i na straně současné vlády, jejíž předseda Petr Fiala (ODS) a ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se Green Deal Summitu účastní. "Například ani jeden ze scénářů připravovaného vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu nedosahuje požadovaných cílů pro podíl obnovitelných zdrojů energie (OZE) a úspory energie do roku 2030," uvedla organizace Greenpeace. Podle ní by pro splnění evropských závazků měl být cíl pro podíl OZE na spotřebě energie v Česku mezi 33 a 35 procenty, avšak nejnovější scénář se pohybuje na úrovni 30 procent.

Na Green Deal summit přijala také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, dále ministr dopravy Martin Kupka (ODS), generální ředitel ČEZ Daniel Beneš či předseda představenstva společnosti Mero Jaroslav Pantůček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Radek Čuda

27.9.2023 14:07
To byl fakt hlas lidu ... kolik jich tam bylo? 15?
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.9.2023 17:56

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.9.2023 23:32
Ty masky politiků mají něco do sebe. Nikde v obchodech jsem je neviděla. Dají se někde koupit?
Odpovědět
RA

Rostislav Adam

28.9.2023 09:42 Reaguje na Majka Kletečková
Pokud vím, tyhle věci si obvykle dělají lidi na koleně.
Odpovědět
RA

Rostislav Adam

28.9.2023 09:44
Je třeba říct, že politici bohužel ignorují problémy a nejdou cestou diskuze o těch problémech. Je to složitější cesta, ale rozhodně lepší, než problémy odmítat.
Green Deal je nějaké minimum, co bylo dohodnuté(ostatně deal = dohoda). Je smutné, že vláda dohodu ignoruje.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist