https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-ve-francii-vyplnili-golfove-jamky-cementem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté ve Francii vyplnili golfové jamky cementem

15.8.2022 19:43 | PAŘÍŽ (ČTK)
Zatímco v nejhůře postižených obcích nemohou obyvatelé zalévat zahrady ani mýt auta, golfová hřiště byla celostátních omezení částečně ušetřena. Ilustrační foto
Zatímco v nejhůře postižených obcích nemohou obyvatelé zalévat zahrady ani mýt auta, golfová hřiště byla celostátních omezení částečně ušetřena. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologičtí aktivisté v jižní Francii vyplnili golfové jamky cementem na protest proti výjimkám z omezení na spotřebu vody, které v době extrémního sucha platí pro golfová hřiště. Zatímco v nejhůře postižených obcích nemohou obyvatelé zalévat zahrady ani mýt auta, golfová hřiště byla celostátních omezení ušetřena, píše zpravodajský web BBC.
 

Skupina aktivistů bojujících za ochranu klimatu se zaměřila na golfová hřiště v okolí Toulouse. Golf přitom označila za volnočasovou aktivitu pro "nejprivilegovanější".

Výjimka z omezení na spotřebu vody pro golfová hřiště vyvolala kritiku, jelikož se 100 francouzských vesnic potýká s nedostatkem pitné vody. Podle představitelů golfové federace by golfové greeny bez vody do tří dnů uschly.

"Golfové hřiště bez greenu je jako kluziště bez ledu," řekl zpravodajskému webu France Info Gérard Rougier z Francouzské golfové federace. Dodal, že na golfových hřištích v celé zemi pracuje 15 000 lidí.

Nedávná protestní akce byla zaměřena na hřiště ve městech Vieille-Toulouse a Blagnac. Přihlásila se k ní místní pobočka hnutí Extinction Rebellion. Aktivisté v petici napsali, že výjimka pro golfová hřiště dokládá, že "ekonomické šílenství má přednost před ekologickým rozumem".

Omezení na spotřebu vody jsou vyhlašována celostátně, ale jejich vymáhání je v kompetenci místních úřadů. Zatím se od nich odchýlila pouze jedna oblast, departement Ille-et-Villaine v západní Francii, který zalévání golfových hřišť zakázal.

Zelený starosta jihovýchodního města Grenoble Éric Piolle výjimku kritizoval slovy: "Nadále chráníme bohaté a mocné."

Některá omezení pro golfová hřiště platí. Zalévat se musí v noci, a to maximálně 30 procenty obvyklého objemu vody.

Některé části řeky Loiry prakticky vyschly. Ve dvou třetinách Francie byl vyhlášen krizový stav, srážky poklesly přibližně o 85 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (50)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

15.8.2022 00:29
Tváří se, že chrání a pomáhají - přitom jen ničí, co by sami nedokázali vytvořit.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.8.2022 15:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Věřme, že jim to bude dostatečně spočítáno.
A takhle + k tomu, nohy do betonu, to by jim slušelo, ma go rům.
Odpovědět
Pe

Pepa

15.8.2022 07:17
Zatím decentní upozornění, aby si vytvořili vlastní přirozeně napouštěný rezervoár na léto. Jinak tam můžou začít pást kozy. Tu výjimku nebudou dostávat každoročně.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.8.2022 08:19
velmi vtipná forma upozornění na to jak ekoteroristé plýtvají vodou v době extremního sucha.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 08:26 Reaguje na Robert Jirman
To jejich lepení se k vozovce, nebo k fasádě bank, se nesetkalo s ohlasem, tak zkoušejí něco jiného.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.8.2022 13:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

21.8.2022 01:15 Reaguje na Robert Jirman
Ano, takové plýtvání vodou v době velkého sucha také považuji za ekoterorismus. Dávám aktivistům za pravdu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 08:24
Mi se hodně líbí ten argument, že je to jenom pro nejprivilegovanější. Připomnělo mi to, když jsem kdysi jel s manželkou na Kubu a kolegové z práce se mě ptali, kde jsem na to vzal. Tak jsem jim spočetl, že kdyby spotřebu chlastu omezili na polovinu, měli by za roční úsporu na ten zájezd taky.
Odpovědět
ZK

Zan K.

15.8.2022 09:03
protest proti výjimkám z omezení na spotřebu vody, které v době extrémního sucha platí pro golfová hřiště....
Zcela vpořádku. Vlastně ne. Za tohle měli padnout všichni politici, co to odsouhlasili. (Když maj miliony na zabrání a úpravu pouemků, tak ať si vodu vozí třžeba z moře a odsolují.)
Cožpak jste všichni zpitomělí onou Novou dobou oné oligodemokracie?
Odpovědět
Pe

Petr

15.8.2022 09:13
Taková pro zábavu zcela obnažená a veškerého půdního krytu zbavená obří plocha jen vyrábí sucho. Nám všem. A nutnost takovou plochu ještě pravidelně zalévat z toho v době sucha dělá naprostou absurditu.
V dnešní vyprahlé době by mělo být zcela logické úsilí úřadů i obyvatel všechny podobně zbytečné plochy zalesnit a vrátit do umírající krajiny přírodu, biodiverzitu, a tím i vodu, což by ve výsledku prospělo všem, včetně těch, kteří si tam jen chodí hrát.
Ale to lidem nedojde. Sobectví je jim bližší.
Odpovědět
Pe

Petr

15.8.2022 09:40
Krajna má být zdrojem a zásobárnou vody, ne do ní muset vodu ještě pumpovat. Pokud tohle lidé dělají, tak to mají v hlavách hodně pomotané. Asi to s tím suchem ještě nebude tak horké. Doslova.
Co bude muset přijít, aby s tím lidé začali něco dělat a svoje škody opravovat? A nebude pak už pozdě?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 10:14 Reaguje na Petr
Takže zcela jistě svoji zahradu nezaléváte, ale naopak z odpouštíte vodu do nejbližšího potoka.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.8.2022 10:52
Týdenní spotřeba vody na jeden metr čtvereční je cca 25-35 litrů. V jamkovištích 35-50 litrů.

V době, kdy vesnice ve Francii nemají dostatek vody a krajina je suchá jak troud, to považuji za zbytečné plýtvání.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.8.2022 11:39 Reaguje na Petr Eliáš
klidně bych to nazval ekoterorismem
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.8.2022 12:57 Reaguje na Petr Eliáš
holt golf je vhodné provozovat tam, kde jsou pro hřiště vhodné podmínky, tedy ve vegetační sezoně ty týdení srážkové úhrny nad 25mm - což odpovídá deštivým britským ostrovům (a to jen někde). surfovat se také jezdí jen tam, kde jsou vlny, a nevyrábíme si je v bazénu (ikdyž rozežraní dubajci možná i v bazénu)
Odpovědět
DB

Darth Bane

15.8.2022 20:24 Reaguje na Lukas B.
Kolega, od kterého si na zítřek půjčují auto, dříve rediteloval surfovacimu bazénu......
Odpovědět
DB

Darth Bane

15.8.2022 20:40 Reaguje na Darth Bane
Surfování bazén v Praze je....myslím, že někde na Proseku.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 14:38 Reaguje na Petr Eliáš
Mě tyhlety burešovské socialistické manýry baví. Pokud by stát zakázal majitelům golfových hřišť údržbu spojenou se zaléváním, došlo by ke zničení golfových trávníků. A vypěstovat nový golfový trávník, to je úplně jiná disciplina než když si pěstují trávník u baráku. Stojí to mnohem více a trvá to mnohem delší dobu. Takže státní úředníci si spočítali, že než majitelům golfových hřišť platit pořízení nových trávníků a samozřejmě nemalý ušlý zisk, je mnohem menším zlem jim povolit servis travnatých ploch včetně zálivky. Oni totiž ti majitelé golfových hřišť mají k dispozici o hodně lepší právníky než státní garnitura.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 14:54
Do jisté mry mám pro aktivisty pochopení. 1) V nejhorším mohou hrát golf na písku celoplošně, nejen na uměle vytvořených místech. 2) Pokud green uschne, zežloutne, ale nezmizí, tráva má obrovskou regenerační schopnost. Zaprší, opět se zazelenají. 3) Pokud lidem zakazují zalévat zahrádky, mělo by se měřit všem stejně. Tito snobové by na tom byli "tratní" nejméně. Nicméně mají dost peněz, aby si vyřídili vyjímku a mohli se všem smát do očí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 15:27 Reaguje na Karel Zvářal
Když Vám zaschne trávník u baráku, tak moc velkou ekonomickou škodu neutrpíte. Pokud Vám zaschne trávník na golfovém hřišti, nepřijedou hráči a ta škoda může být v řádu statisíců až miliónů eur.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 15:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Proč by hráči nepřijeli? Podmínky budou mít všichni stejné, holt na green si budou muset vzít tónovaná skla. Do budoucna je potom potřeba modernizovat pravidla, protože časy hojnosti skončily, což by si snobové měli uvědomit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 16:20 Reaguje na Karel Zvářal
Pokud ten trávník zaschne, tak nebude zelený a pak se dost blbě se hraje, když se Vám práší od hole. A co se týče těch snobů, tak ona ta výbava na golf vyjde zhruba stejně jako kvalitnější lyžařská výbava. Mám to chápat tak, že i lyžaři jsou snobové?
A mimochodem, jedna moje spolužačka ze střední školy taky hraje rekreačně golf, přičemž je to normální úřednice a mezi snobskou smetánku rozhodně nepatří.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 16:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Chcete tím říct, že pojem snobismus je anachronismus a do dnešní doby nepatří? Nebo jinak. Znáte snobštější sport, než je právě golf? Netvrdím, že všichni, kdo podlehnou kouzlu dalekých odpalů, patří do zmíněné skupiny, to jistě ne. Ale poznal jsem pár nabubřelých týpků s milionovou výbavou zblízka a udělal o nich závěr.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 16:46 Reaguje na Karel Zvářal
Takové týpky můžete potkat třeba i na sjezdovce. Každý rok mají fungl novou výbavu podle posledních módních trendů, přičemž lyžovat moc neumí. Nebo si pořídí drahou jachtu a exhibují někde na pláži. Prostě dávají najevo to, že jsou prachatí a to kdykoliv a kdekoliv.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 16:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Sjezd po nehodě nesnáším, stokrát raději běžkuji, k vodě mě nikdy nic netáhlo, takže prostředí těchto sportů neznám, a vzhledem k Vámi uvedenému by se asi dělili o čelní místa.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 17:04 Reaguje na Karel Zvářal
Zkuste si zjistit, kolik by stál týdenní pobyt v Krkonoších v lyžařské sezóně (pobyt, strava, skipas) + doprava a vybavení a možná Vám nakonec ten golf bude připadat jako sport pro socky.
A mimochodem, že se těším, jak své spolužačce řeknu, že provozuje snobský sport. Akorát nevím, jestli se podělá smíchy, nebo mi jednu flákne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 17:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Původně to plebánský sport byl, o tom žádná. Co jiného ti pasáčci ve Skotsku asi mohli dělat jiného, než mlátit klackem do šutru. Ale jak šel čas, přivlastnila si to londýnská honóra, a začalo to mít úplně jinou podstatu, mnohem více společenskou, než sportovní. A už to nehráli na pokáleném pastvisku, ale green musel být dokonale střižen a udržován. A vím, co se dělo, když tady se do práce dali divočáci. Proč by nemohli hrát v těchto přirozených podmínkách, ale musí mít přesně nakreslené jezírka, písky, jamky...? Pořádná jama od kance překážela tak, až komsi došla trpělivost...

A že to hraje dnes kde kdo? Ta údržba se musí zaplatit, a ta honóra tam nemůže být celý den. Tak to zpřístupní veřejnosti, bylo fakt blbé, kdyb v tom opravdovým zájemcům bránili. Budovat golfové hřiště pro veřejnost na náklady města by byl asi ten největší vtip, co jsem kdy slyšel...
Odpovědět
DB

Darth Bane

15.8.2022 20:36 Reaguje na Karel Zvářal
Podle mne jsou daleko nákladnější sportovní stadiony, všeho sudy pro 22 cutalistu. To vám nevadí????
Odpovědět
DB

Darth Bane

15.8.2022 20:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A kolik bude stát tydeni pobyt rybáře na norských bystrinach :)
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.8.2022 17:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zdravím p.Šeděnka,taky provozují snobský sport.Hraju gorodky
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

15.8.2022 19:21 Reaguje na Karel Zvářal
Snobštější sporty: Heliskiing, vodní lyžování, vodní skůtry, F1, motoristické sporty, akrobatické létání, yachting. Pochopitelně nelze paušalizovat. Dovedu si představit i golfové hřiště s jezírky a lesíky prospěšné pro biodiverzitu obojživelníků nebo ptáků. Na Floridě se po greenu prohánějí i aligátoři... Pokud si někdo postaví dřevěnou jachtu ve stodole za místní pilou a potom se vyhýbá předraženým středomořským yacht klubům a plní si svůj sen o cestě kolem světa poháněné větrem dost se liší o turistického kolotoče založeného na konzumu. Takže navrhuji neškatulkovat a nenálepkovat.
Odpovědět
DB

Darth Bane

15.8.2022 20:34 Reaguje na Dalibor Motl
No, já bych řekl, že ten Konkolski o kterém píšete, toho ti bolševici dost podporovali, ale on to neprizna.
Odpovědět
DB

Darth Bane

15.8.2022 20:32 Reaguje na Karel Zvářal
Samozřejmě....jakýkoli motoristický sport, ale také třeba rybaření na horských bystrinach na Aljašce nebo v Norsku, bezpochyby nákladnější bude třeba obyčejné rychlobruslení, sportovní potápění, ale v našich podmínkách i docela obyčejné surfování, nebo lyžování na ledovci. Tohle všechno je výrazně finančně náročnější. Lezení po osmitisicovkach se také dost prodraží. Konkolskiho moreplavecke cesta okolo světa už na počátku sedmdesátek musely být dražší řádově. Tučková socialistická letecká akrobacie totéž. Takže co řešíte????
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 20:48 Reaguje na Darth Bane
Zbohatlík pro mě není automaticky snob. Opakem snoba je srdcař, který svůj sport či hobby nedělá pro efekt (obdiv koróny), ale proto, že ho to baví. A dovede hrát kdekoliv, např. volejbal na pláži. Stejně tak může bušit do míčku i na suchém greenu. Jak už jsem uvedl výše, podmínky by byly pro všechny stejné. Ale on si potřebuje dokázat, že je něco víc, než ta nemajetná a tupá lůza. To je to, co vadilo aktivistům.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 21:48 Reaguje na Karel Zvářal
Nebuďte zapšklý vůči golfistům. To dělali akorát komunisti, kteří prohlásili golf za imperialistický sport a chtěli ho vymazat z Československa tím, že zruší všechna hřiště. Místo toho propagovali ryze dělnický sport a snažili se v republice budovat hřiště na gorodki. Přitom golf může mít dost společného s ekologií, protože minimálně na dvou hřištích v republice žijí kolonie kriticky ohroženého sysla polního.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 21:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nó, to znám!-) Nebo jste mohl napsat, že jim závidím, což také bývá častý argument, když někoho kritizuju. Přečtěte si ještě jednou první můj vstup a netlačte mě prosím tam, kde mě chcete vidět.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 22:28 Reaguje na Karel Zvářal
Já Vás nikam netlačím. Ale vůbec nechápu souhlas s tou akcí aktivistů. Ti lidé nic nevybudovali, dokáží akorát ničit. A ještě jednou zopakuji, že je rozdíl mezi zahrádkou a golfovým hřištěm. To hřiště je pro majitele výrobní nástroj a pokud by stát zabránil majiteli v zalévání trávníků a tudíž by přišel o zákazníky. Stát by mu musel ztrátu uhradit. A to v případě celého toho systému hřišť může dělat dost velký balík peněz.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 22:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ka šopa, neuvěřitelné! A co mají říkat zemědělci, kterým schne úroda a také přicházejí o zisky? Prostě je tisícileté sucho, tak každý se musí ve spotřebě omezit. Co je na tom tak nepochopitelného? Přínos aktivistů jinde vůbec nehodnotím, to sem nepatří. Projevili celkem vtipně svůj názor, a jsem tudíž spíše na jejich straně, než pro společnost "důležitých" golfistů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.8.2022 22:45 Reaguje na Karel Zvářal
Taky to tak mám. Sedláci nesmí zalévat, golfisti jo. A to starosta ani není golfistou, jak by se dalo ocekávat;-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2022 22:51 Reaguje na Jarka O.
V 99% názorů se s panem Šeděnkou shoduji, ale tady mě fakt překvapuje. Jestli nechápe, že právě v tom je ten snobismus, kdy klidně půjdou "přes mrtvoly", ale musí být po jejich. Dobrou noc!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 22:52 Reaguje na Jarka O.
Víte, on je možná trochu rozdíl v tom, že zemědělci si mohou svoji úrodu pojistit proti nejrůznějším rizikům, ale pojistit golfové hřiště proti suchu, to halt nikdo nenabízí. Navíc v případě velké neúrody stát zemědělcům určitě vyplatí nějaké kompenzace, ale majitelé hřišť těžko nějakou kompenzaci dostanou.
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.8.2022 14:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
a kdo myslíte, že dostal největší covidové kompenzace (mluvím o české republice, ale nedělám si iluze, že by to jinde bylo zásadně jinak)? ovocnáři co jim nepřijeli sezonní dělníci na sklizeň? stavební firmy co jim nepřijeli agenturáci ze slovenska a ukrajiny? potravinářské firmy? provozovatelé hromadné dopravy? rodinné podniky ubytování/gastronomie? ne! provozovatel O2 arény, prodejce textilu přes eshop, kasína...

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.8.2022 14:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
" ... pokud by stát zabránil majiteli v zalévání trávníků a tudíž by přišel o zákazníky. Stát by mu musel ztrátu uhradit."

Tak tohle je samozřejmě nesmysl, pokud by mu předem ten stát negarantoval nějaký odběr vody, a to navíc bez ohledu na vnější okolnosti.

A to bych chtěl vidět ...
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.8.2022 17:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud by jim stát zakázal, aby zalévali z vlastního zdroje, měl by následky takového zákazu kompenzovat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.8.2022 12:48 Reaguje na Viktor Šedivý
V takovém případě obecně vzato ano, ale tam je otázkou jak je to upraveno v legislativě ... nakládání s vodami obecně.

Jenže to je pak otázka, zda můžete zalévat z vlastního zdroje tu zahradu. Ten přístup by měl být stejný.

Plus je samozřejmě otázkou kolik z těch hřišť zavlažuje z takových zdrojů.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.8.2022 14:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Takže když si roky hýčkáte zahrádku a na ní kdejakou žoužel, tak jste holt kus druhé kategorie, protože to děláte pro radost a ne na kšeft.

Tak tohle za mne fuck ne.

BTW ... golf mne sice nebaví, ale sám o sobě je to sport jako každý jiný, že některá hřiště jsou snobárna jak prase, u nás i venku, s tím nebohým sportem nemá nic společného.
Odpovědět
Anyr

Anyr

16.8.2022 00:55
To je jeden příklad lidské debility za vše.
Nebude co pít, ale hlavně že vychípáme na zeleném golfovém trávníku.
Fakt retardace prvního stupně, a reakce zdejší bandy tomu samozřejmě povětšinou odpovídají. Jak překvapivé. :)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.8.2022 14:24
Při přečtení titulku jsem si něco nehezkého pomyslel.
Po přečtení celého článku mám ale zrovna v tomto případě celkem pro ekopošuky pochopení.
I když ty díry v zemi za nic nemohou, zacementovat by to chtělo ty, kteří tohle zvýhodnění odsouhlasili.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.8.2022 10:42
Kdysi jsem četl obhajobu jednoho nového golfového hřiště v tom smyslu, že
z neudržovaných luk a intenzivně obhospodařovaných polí udělali nádherný
kus přírody. Zamysleli jste se někdy, jak je možné udržovat takové trávníky s pár druhy trav bez plevelů a krtinců? Žije v té půdě půdní hmyz? Asi ne, protože by za nim přišli krtci a to nehovořím o nekvetoucích trávnících pro veškerý hmyz naprosto bezcenných. Je to pouze samá chemie, aby tam nebyly ty plevely a ten hmyz. Je to totálně sterilní krajina a nikoliv příroda.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

18.8.2022 15:27
já tomu zase nerozumím, pokud jamky ekopošuci zasypali cementem, jak se píše v článku, stačí to vymést, nebo vysát průmyslovým vysavačem. Pokud do cementu dali ekopošuci i vodu, jamky jsou tedy zality betonem a pisatel článku je vůl. Z další strany se tu pořád nadnáší, jak je třeba velkých zelených ploch, podkládá se vše desítkami studíí, na kterých se živí armáda darmožroutů, v systému, kteří celý zbytek života budou debatit o tom, jak sekat trávu, z druhé strany velká zelená plocha je nevídaný půšvih. Z jiné strany tady budeme zákonem chránit souše v době energetické krize a v době kalamity kůrovce dělat výběrové řízení, jako by se vlastně nic nedělo a nikam nespěchalo, až kůrovec finálně schroupe i borovice. Já si myslím, že tenhle svět vede tlupa kreténů, pod vedením ekoteroristů a neziskovek, kteří ani zbla netuší, co že to vlastně dělají. Jinak by nemohlo vznikat tolik čánků o úplným nesmyslu. A kdyby někdo chtěl cosi o spodní vodě kdesi ve Francii, asi by bylo fajn se podívat, kde v té Francii jsou bez spodní vody a kde leží dotyčné golfové hřiště, protože tuším, že Frantíci jsou divný, ale vím, že na zhovadilost našich představitelů nemají ani omylem. Všechno jen manipulace, lži a lumpárny pro odvedení pozornosti toho, že EU je ekonomicky na kolenou a v rozkladu, bez dalších plánů a vůbec naše politiky nebude trápit skutečnost, že národ si nezatopí, nenají se a že nám nachystali svoji nečinností perné chvíle, které nás zanedlouho dostanou do možného hladomoru a občanských válek, neb nepozoruji pražádnou reakci na nynější problémy.I když popravdě, golf není nic jiného než nevydařená procházka. Takže Sáva Ukrajině soudruzi!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist