https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-z-letzte-generation-docasne-zablokovali-brennerskou-dalnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté z Letzte Generation dočasně zablokovali Brennerskou dálnici

29.7.2023 21:28 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologičtí aktivisté z uskupení Letzte Generation (Poslední generace) dnes zablokovali Brennerskou dálnici na jihu Rakouska. Informovala o tom agentura APA. Protest na tomto klíčovém tahu do Itálie uspořádali už 15. června.
 

Dnešní protestní akce trvala asi hodinu, zastavit provoz se aktivistům podařilo asi na 20 minut, kdy se jich sedm na vozovku přilepilo a policisté je z ní pak museli odstraňovat.

Před příjezdem policie podle rakouských médií panovala v místě protestu nedaleko obce Matrei am Brenner napjatá situace mezi řidiči stojícími v zácpě a aktivisty z Letzte Generation. Protestující na sociálních sítích uvedli, že do nich lidé kopali, cloumali jimi a strkali do nich. Také policie potvrdila, že motoristé se aktivisty snažili z dálnice dostat vlastními silami.

Skupina Letzte Generation požaduje důslednější opatření na ochranu klimatu a vyčítá politikům, že v této věci nic nedělají. "Jižní Evropa hoří a na celém světě padají teplotní rekordy," uvedli.

Když byli aktivisté z dálnice odstraněni, auta se postupně rozjela a na Brennerskou dálnici se vrátil běžný prázdninový provoz. Zácpy se tvořily jen u mýtné brány v Schönbergu, což je podle APA v době dovolených běžné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

30.7.2023 12:01
Vzhledem k tomu, že chybí informace o zraněných a mrtvých, je zřejmé, že do nich kopali nepřiměřeně málo :-(
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.7.2023 15:28 Reaguje na Viktor Šedivý
Teréňák vpředu s radlicí by udělal lepší službu. Garantuji, že pohled na stovkou se blížící takové auto by přiměl demonstranty k odlepení, i kdyby měli přijít o část textilu nebo kůži na těle.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist