https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-kritizuji-zmenu-majitele-elektrarny-pocerady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové kritizují změnu majitele elektrárny Počerady

2.1.2020 00:22 | PRAHA (ČTK)
Ekologové považují změnu majitele hnědouhelné elektrárny Počerady od roku 2024 za nezodpovědnou, skupina Sev.en Energy ji podle nich bude chtít provozovat dlouhodobě. / Ilustrační foto
Ekologové považují změnu majitele hnědouhelné elektrárny Počerady od roku 2024 za nezodpovědnou, skupina Sev.en Energy ji podle nich bude chtít provozovat dlouhodobě. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ekologové považují změnu majitele hnědouhelné elektrárny Počerady od roku 2024 za nezodpovědnou, skupina Sev.en Energy ji podle nich bude chtít provozovat dlouhodobě. Uvedli to v dnešní tiskové zprávě poté, co společnost ČEZ, dosavadní majitel elektrárny, nevyužila do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolala. Minoritní akcionář a kritik současného vedení ČEZ Michal Šnobr kritizoval to, že ČEZ za elektrárnu od konkurence obdrží pouze dvě miliardy korun.
 

Hnutí Duha, Greenpeace a Limity jsme my považují rozhodnutí ČEZ za nezodpovědné. Skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače podle nich elektrárnu bude chtít provozovat dlouhodobě, ideálně do vytěžení velkolomu Vršany na Mostecku po roce 2050. Sev.en Energy dnes uvedla, že zajistí, aby elektrárna dodávala energii, dokud za ni nebude spolehlivá a dostupná náhrada, například nový jaderný blok. V Dukovanech by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měl být dokončen v roce 2036.

Ekologické organizace budou nadále usilovat o uzavření elektrárny, jež je podle dat Integrovaného registru znečišťování největším producentem skleníkových plynů či emisí rtuti a jejích sloučenin do ovzduší.

"Většinově státní ČEZ v rozporu se zájmem státu a veřejnosti předá největší uhelnou elektrárnu kontroverznímu podnikateli, který zájmy státu ignoruje ještě daleko více. Už vidím, jak si v ČEZu spočítají, o kolik snížili emise skleníkových plynů. Ve skutečnosti hrozí v režii Pavla Tykače spíše jejich zvyšování," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha. Považoval by za absurdní, pokud by elektrárna nespadla do první vlny zavírání na základě doporučení takzvané uhelné komise.

Podle ekologů ale nyní Sev.en Energy bude potřebovat, aby jí ČEZ s elektrárnou předal i platnou výjimku z emisních limitů, které začnou platit už v srpnu 2021, a elektrárna je zdaleka nesplňuje, míní. "Aby mohl elektrárnu provozovat i po roce 2024, musel by nový vlastník Počerad splnit dvě nelehké podmínky současně: získat výjimku z nových limitů ochrany ovzduší nebo povolení k velké, komplikované a ekonomicky velice riskantní rekonstrukci elektrárny a zároveň zabránit tomu, aby o rychlém odstavení elektrárny mezitím rozhodla vládní uhelná komise," poznamenal Jan Rovenský z Greenpeace.

ČEZ opci na odvolání prodeje podle mluvčího Ladislava Kříže nevyužil s ohledem na kroky Evropské komise omezující stále více využívání uhlí v souvislosti s přechodem na bezemisní ekonomiku. "Hloupěji odevzdání energetického situ s volným výkonem 1000 MW konkurenci za ubohé dvě miliardy korun zdůvodnit nejde (o uhlí nejde). Cena za energetický areál neodpovídající, strategicky tragický krok, přesto vláda Andreje Babiše nechá notoriky v poškozování hodnoty ČEZ fungovat dál," reagoval minoritní akcionář Šnobr.

Elektrárna Počerady leží mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem pět krát 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

2.1.2020 17:07
A proč si třeba Limiti tu elektrárnu nekoupili sami? Přeplatili by Tykače, ČEZ by nějaké zbytečné ohledy nebral a prodal by ji vyšší nabídce. A pak by ji mohli odstavit nebo předělat na pohon láskou a moudrostí, jak jen by si přáli.
Odpovědět
KR

Kate Rodgers

29.1.2020 16:50
Z komentáře nade mnou mám pocit jako při čtení diskuze na Novinkách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist